• en populer ornegi suzumiya haruhi no yuuutsu olan roman turu.
  • ing. hafif roman
  • bir nevi resimli roman. 250-300 sayfalık, okurken 20 sayfada bir karakter veya olayların ilüstrasyonlarını da görebileceğiniz manga&roman karışımı bir tür
  • kitap okumaktan nefret eden bana okumayı sevdiren bir türdür.
    edit:okumak isteyenler http://www.baka-tsuki.org/…ndex.php?title=main_page buraya bakabilir..
  • bunları okumayı cok seviyorum. genelde internet'den fakat duyduma göre amazon.com'da satıyolarmış ingilizce'ye cevrilmiş olarak. biraz pahalı ama sipariş etmek isterdim...
  • günümüzde 2000-3000 kelimelik bölümler halinde genelde amatör yazarlar tarafından internetten parça parça yayımlanan uzun romanlardır. her çeşit konu ve trope'yle ilgili light novel bulunabilir. anime ve manga dünyasına biraz aşina olanların sanabileceğinin aksine çoğu light novel japonya'dan değil, çin'den çıkmaktadır.

    çin light novellerinde en çok işlenen konu, kökeni tao'dan gelen; çin'in zengin kültüründen, tarihinden ve mitolojisinden fazlasıyla yararlanan cultivation (bu kelime çincedeki orjinal kelimesine anlam olarak yakın olan kendini bir tarım mahsulü gibi yetiştirmekten gelmektedir) temalı dövüş sanatlarıdır; bunlar tao büyülerini içerip içermemelerine göre wuxia ya da xuanhuan türlerine girerler. ana karakter tian'a (göklere) karşı gelerek ölümlü kaderini değiştirmeye ve ulaşabileceği en yüksek konuma ve güce ulaşmaya çalışır. cultivation türünde güç skalası çok geniştir, normal bir ölümlüden evrenleri tek parmağıyla yok edebilen tanrı üstü bir varlığa kadar çeşitlilik gösterir. çin'deki modern cultivation light novellerin geçmişi 100 yıl önceye kadar dayanmaktadır (konu ve antik yazılar tabiki de dahil değil). çinliler diğer türlerde pek fazla eser çıkarmamış olsalar da bu eserlerden bazıları gayet özgündür -özellikle de çinli olduklarını düşünürsek. örnek eserler; coiling dragon, i shall seal the heavens, martial god asura, martial world, warlock of the magus world, emperor’s domination, the desolate era, world of cultivation olarak gösterilebilir.

    kore (güney kore tabiki de) light novelleri çin light novellerine göre konu olarak biraz daha çeşitlidir, klişe miktarı daha azdır. kore light novellerinde en çok işlenen tema gaming, yani oyundur. bu temalı hikayeler genelde isekai ve level-up tropeleriyle süslenirler. kore light novellerinde arada çinlilerin wuxia ve xuanhuan türlerinin izleri görülebilir. kore light novelleri yaratıcılık açısından zaman zaman gayet üstün konumlara gelebilmektedirler. yakın zamana kadar kore light novelleri sayı olarak japon light novellerinin gerisindeydi ancak şimdi sayı olarak eskisinden daha denk gözükmektedirler. örnek eserler; the legendary moonlight sculptor, seoul station’s necromancer, everyone else is a returnee, reincarnator, breakers, ark, dragon maken war, dawnbringer* olarak gösterilebilir.

    japon light novelleri de çin light novellerine göre konu olarak biraz daha çeşitlidir. son zamanlarda popülerliğinden dolayı isekai tropesi japon light novellerinde en sık kullanılan temaya dönüşmüştür. eski japon light novellerinin sayısı daha azdır ama özgünlükleri daha yüksektir. japon light novellerinin diğer ülkelerdeki light novellere göre bariz farkı popülerleşmeleri taktirde çizgi animasyonlarının yapılabilmesidir. aslında pek çok tanınmış anime serisi light novellerinin adaptasyonudur ve bu günümüzde gayet sıklaşmıştır. çünkü light noveldeki başarısı serinin multimedyadaki başarısı için en uygun göstergedir. japon light novellerinde çin light novellerine göre daha daha az klişe olmasına rağmen yine de klişe miktarı az değildir. örnekler eser; mahouka koukou no rettousei (the ırregular at magic high school), re*, overlord, maoyuu maou yuusha, log horizon, monogatari series, toaru majutsu no ındex, high school dxd, owari no chronicle, rakudai kishi no eiyuutan, heavy object, koukaku no regios olarak gösterilebilir.
  • çin light novellerinde sayı saymayı bilmiyorlar. şehirlerin kalabalıklığı, binaların büyüklüğü, mesafeler, canavarların boyutları çok abartılı. örneğin antrenman alanı 1 milyon metrekare. 100 yaşındaysan daha yeni yetme sayılırsın. açık artırma alanı 10 bin metrekare. canavarın boyu 100 km. iki şehir arası uçarak 100 yıl sürüyor.
  • internet ortamında yayınlanan, genellikle amatör kişiler tarafından yazılan web-romanlarıdır. bazı serilerde karakter illüstrasyonları veya mekan-durum görselleri bulunur. japonya'dan çıkmış olsa bile şuan çeşitli ülkelere yayılmış, hatta gördüğüm kadarıyla türk yapımı birkaç tane de çıkmıştır.
    light novellerin genel özellikleri; illüstrasyon içermeleri, genç-çocuk kitlenin okuyabileceği tarzda yazımları ve karakterlerinin anime- mangadünyasını andırır olmalarıdır. genellikle hafiflerdir. okurken okuyucuyu zorlamazlar. kısa olanları olduğu gibi muhteşem uzunlukta olanları da vardır. öyle ki basıma gitse onlarca cilt bile yapılabilecek uzunlukta olanları da vardır.(genellikle çin yapımları) web ortamında bölüm bölüm paylaşılır.
    yapımcı ülkeler arasında en popülerleri japonya, güney kore ve çin dir. her ülke kendine ait bir tarza sahiptir.
    şahsen özgünlük konusunda yetersiz bulduğum çin novelleri ya dövüş sanatları ya da romantik kategorisindedir. dövüş sanatları kategorisinde olan novellerde ana karakter genellikle güçsüzdür. bir şekilde güçlenmenin sırrına erişen karakter geçmişte onu ezenleri bir bir ezecektir. genellikle reenkarnasyon da içeren bu novellerde kötüler çok kötüdür, ana karakter her zaman doğru karar verir.
    romantik kategorisi de eğer erkek okuyucu kitlesine yönelik ise güzel ve büyük göğüslü kadınlardan oluşan bir harem içerir. eğer kadın okuyucu kitlesine yönelik ise ana karakter zengin bir kocaya kendisini yamar.
    japon light novelleri anime mangadan çok kopamamıştır. resimsiz manga okuyor tadı verir.
    güney kore ise light novel konusunda beğendiğim bir ülke. konuları daha özgündür ama yine de haksızlığa uğrayan ana karakter, baştan güçlü ana karakter ve harem kurma gibi klişelere çok rastlanır. genellikle oyun, zamanda yolculuk gibi konular etrafında gelişir. son zamanlarda kadın kitle için olan kore light novellerinde başka bir dünyaya gidip orta çağdaki avrupa soylu ve asillerine benzer bir ortamda günümüz dünyasının bilgilerini de kullanarak reverse harem kurma sözkonusudur. çoğu zaman büyü de içeren bu noveller genellikle özgünlük konusunda eksiktir. belli bir süre sonra okuduğunuz yeni bir novel, sadece karakter isimleri değiştirilmiş gibi gelir.
  • kâğıda dökülse 5 bin 10 bin sayfayı bulabilecek uzunlukta çin web romanlarıdır.

    günlük olarak yayınlanır ve çince'den ingilizce'yle çeviri şeklindedir. kaynak metin çincedir.
  • (bkz: webnovel)
hesabın var mı? giriş yap