• uğruna yaklaşık iki bin lira harcadığım ve karşılığında geri bıraktığım küçük balıkları saymazsak henüz sadece 2 levrek yakalayabildiğim avlanma türüdür. (bkz: lrf)
    sürekli at çek yapacağınız için spin kamış ve ona uygun hafif, çeker değeri yüksek bir makine edinirseniz yorulmazsınız.
    mera seçiminin çok çok önemli olduğunu söyleyebilirim. akarsuların denize döküldüğü sığ yerler, liman yakınları iş yapıyor. aldığım 2 levrek de sabah suyu balıklarıydı ve çok sessiz, gözlerden ırak, araç trafiğinin olmadığı bir yerdi. rapala önerisi olarak şiddetle öneriyorum. şu izmir ayazında gece gece havaların ısınmasıyla birlikte cuma akşamından çıkıp pazar öğleye kadar lrf dolu bir kamp yapabilmenin hayalini kurmaktayım.
    bu arada benim gibi kendinizi kaptırıp her gördüğünüz rapalayı almayın, kaliteli 2-3 çeşit edinmeniz yeterli olacaktır.
  • min. 0 - max. 10gr ağırlık atarına sahip, genelde 2 parçalı kamışlar, 500 ile 2000 arasında kafa kapasiteli hafif makineler ve buna uygun çok ince monoflament ya da örgü misinalarla yapılan avcılık disiplinidir. kullanılan kandırıcılar (sahte balık, sahte kurt silikonlar vs.) da atar aralığı içinde kalan cezbediciler olmalıdır. en önemli özellik belirttiğim gibi çok hafif takımlarla yapılan avcılıktır.

    bu av yönteminin diğer avcılık yöntemlerine göre ne yazık ki bir mevsimi vardır. şubat/mart aylarında başlayıp ekim/kasım ayları gibi biter. diğer aylarda yapılamaz mı? yapılır elbette. sadece denizi döversiniz, av yapabilmeniz düşük ihtimaldir. mevsim nedeniyle deniz ısısı düştüğünde balık derin meralara yönelir. bahsettiğim atar aralığında bir kamışla sahteyi suya atabileceğiniz mesafenin max. 25-30mt olacağını düşünürseniz ne demek istediğimi sanırım anlarsınız.

    ayrıca çok hafif sahteler kullanıldığı için mevsim içinde dahi rüzgarlı havalarda av yapmak çok zordur.(rüzgarın yönüne göre bu değişir tabi) bu nedenle açık sahiller yerine tercih meralar; liman içleri, koylar ve daha sakin kıyılar olmalıdır. bu tuzlu su için geçerli. tatlı suda hiç av yapmadım o nedenle sallamak istemem.

    bu müthiş zevkli av disiplinine yönelmek isteyenlere edinebildiğim tecrübe ile naçizane bir kaç tavsiye vereyim.

    1) her alış-veriş öncesinde olduğu gibi bunda da iyi bir araştırma yapmalısınız. bunun için özenle hazırlanmış, her detayı yazılmış olan bloglar vs. mevcut.

    2) eğer daha önce farklı av disiplinleriyle ilgilendiyseniz balık türlerini biliyorsunuz demektir. bu nedenle ilk olarak hedef türlerinizi ve av yapacağınız meraları belirleyin. mesela istavrit avı yapmak istiyorsanız kamış atar aralığınız 0-5gr / 0-7gr gibi çok hafif sahteler kullanılan, esnek-yumuşak kamışları tercih edin.
    hedef balığınız mırmır, eşkina, levrek, çipura vs. gibi diğer kum, taş ve kaya balığı türleri ise kamışınız 1-8gr / 2-10gr atar aralığına sahip sert kamışlar olmalıdır.

    3) makineye gelirsek; ilk olarak makinenin hafif olması gerekir. kamış, misina ve sahteleriniz çok hafif olacağından atış dengesini sağlamak için bakacağınız ilk şey makinenin gramajı olmalı. ikinci olarak yukarıda yazdığım "500 ile 2000 arasında kafa kapasiteli makineler" ifadesi tamamen rakamdan ibarettir. önemli olan makinenin sarım mesafesidir (makine kolunun bir turda sardığı misina uzunluğu). lrf için en ideal sarım mesafesi 50-65cm arasında olan makinelerdir. bu mesafe genelde markalarda 1000lik makinelere karşılık gelir.

    4) en önemli tavsiye ( diğer entrylerde de bahsedildiği gibi ) asla ve kat-a bu disiplinde ustalaşmış isimlerin kullandığı malzemelere eşek yüküyle para ödeyerek, onlar gibi balık avlayabileceğinizi düşünerek başlamayın. adı üstünde adamlar usta. ayrıca bazıları tamamen ticari kaygı taşıyan reklamlar yapmak amacındalar. kanmayın. tecrübe kazandıkça böyle olmadığını göreceksiniz zaten. evet kaliteli malzemelerin ucuzuna oranla muhakkak artı özellikleri var. fakat ilk etapta orta seviye ile başlayın. mesela gidip bir sahte balığa 170 tl vermeyin. çünkü 4.atışta kendisini suya bırakıp arkasından el sallayacaksınız.

    bu orta seviye malzeme her şey için geçerli. kamış, makine, misina, sahte balık/silikon vs. hepsinin daha uygun fiyatlı olanlarıyla başlayın. tecrübe kazandıkça daha kaliteli malzemelere ister/istemez yöneleceksiniz zaten. kullandığınız materyaller yetmeyecek.

    ve eğer başladıysanız dünyadaki en zevkli balık avı disiplinine sahipsiniz artık. bir sürü iyi özelliğin içinde bence en iyisi; asla oltanızı neyin ziyaret edeceğini bilememeniz. ispari ya da istavrit için atıp 50cm lik levreği kıyıya aldığınızda yaşayacağınız heyecan paha biçilemez. diğer tüm av disiplinlerinde bu özelliğe sahip tek disiplin lrf dir.

    ( artı olarak bazı entrylerde önerilen 15gr, 18gr vs. ağırlığa sahip sahte balıkların kullanıldığı av disiplini lrf değil spindir. yanlış yönlendirme yapılmamasını tavsiye ederim zira kur artışı nedeniyle gerçekten çok pahalı bir hobiye evrilmiştir. )
  • (bkz: lrf)
    (bkz: balık avı)
  • yakala bırak avcılığı yapanlar için bulunmaz nimettir, balıkçılık bir spor ise bu disiplin en dürüst ve ahlaklı olanıdır. shimano rod ve reel ile bu disipline gönül vermiş durumdayım.
  • lrf boş iş başlayacak olanlar spin kamışı alsın.
hesabın var mı? giriş yap