• bitcoin'in zamanla oluşan dezavantajlarından kurtulmayı sağlayan bir teknoloji.

    nedir bu dezavantajlar?
    yüksek işlem ücretleri ve uzun bekleyişler diyelim.

    şöyle örnek vereyim.

    mustafa ve kemal, lightning network üzerinden bir ödeme kanalı açtılar ve mustafa elinde bulunan 1 btc'yi kemal'e yollamak istiyor. açılan bu ödeme kanalının ait olduğu multisignature, mustafa ve kemal'in karşılıklı onayları sonucu gerçekleşir. (multisignature: bireylerin karşılıklı bir şekilde onay vermesi. şifreleme konusuna giriyor. kısaca anlatayım. a kişisi, a(x) keyi ile beraber,y verisini gönderir. b kişisi ise gelen veriye(y) bakarak gelen verinin a dan (x) keyi ile b'ye(kendisine) geldiğini anlar. en kısaca bu şekilde.) konumuza dönelim. mustafa ve kemal bu ortak adrese beraber 1 btclik bir al-ver yapacaklarına dair bir imza verirler. ve bu anlaşmanın bir süresi var ve biz buna 1 hafta diyelim. o bir hafta içerisinde mustafa ve kemal karşılıklı olarak anlaşmazlarsa gönderilmek istenen 1 btc refund edilir. eğer taraflar anlaşır, imzalar birbirlerine gönderilirse kanal açılır ve anlaşma sağlanır.
  • denemeyi sabırsızlıkla bekledigim teknolojidir. bu teknoloji ile bitcoin mantığının içine eden aracı kurumların köküne kibrit suyu.
  • (bkz: decred)
  • oldukça güzel bir gelişme, eğer arkasına güçlü bir finasal kaynak bulabilirse fahiş transaction ücretlerine son diyebiliriz.

    ayrıca shotcrete'e ihtafen; hocam iban gibi düşünmeliyiz, her transaction'ı bir kere kaydetsek zaten sorun kalmayacaktır diye düşünyorum.
  • şurada güzelce anlatmışlar

    https://youtu.be/psmdmqpr_vq
  • bitcoin üzerinde lightning network test verilerini bulabileceğiniz bir websitesi:
    http://lnstat.ideoflux.com:3000/…refresh=5m&orgid=1

    içerisinde ln destekleyen node sayıları ve transfer süreleri mevcut.

    lightning çalışmalarında yer alan ve sağlam takip eden bir twitter hesabı: @lightning
  • ln üzerinde sizlerde gönderme alma testi yapmak isterseniz şu adımları kullanabilirsiniz;

    - https://htlc.me/ adresinden cüzdan açın. tıkladığınızda anlık oluşturuyor. "got it, ı wrote it down" butonuna tıklayınız. size hediye tbtc veriyor yani testnet bitcoin'i.

    - https://starblocks.acinq.co/ adresinden de kahve siparişi geçebilirsiniz yada https://yalls.org/ adresinde blog post okumak için harcayabilirsiniz.

    kaynak
  • bitcoinideki düşük ücretli işlemlerin geriye atılması bazı işlemlerin 3-4 günde bir yapılmasına neden oluyordu, çünkü minerlar en çok ücret veren işlemleri gerçikleştiriyor ve haliyle düşük hacimli işlemler geç yapılıyordu.

    lightning network bu durumu kaldırmak amaçlı çıktı aynı zamanda bitcoinin scaling problemine de geçici bir çözüm sunuyor diyebiliriz.

    şöyle bir resimle açıklamak daha kolay, tabii işin arkasında daha farklı olaylar da var ama genel tabiriyle olay bu şekilde oluyor.

    aslında bildiğiniz smart contract gibi :)
  • yeni bir konnu olduğu için lightning node kurma konusunda kaynak sıkıntısı var. bu adresten ingilizcesini, şu adresten ise lightning network kurulumu türkçesini bulabilirsiniz a dostlar.
    türkçe olanı sadeleştirildi ve ingilizce kurulumunda eksik olan yönler giderildi.

    ayrıca, allah belanı versin justin sun!
  • node sayısı 546 olmuş.birçok türk node var galiba türkiye ligtning network konusunda öncü olacak bir tanede ben kuruyorum şuan . ekşisözliükln nodenun sahibi yeşillendirebilirse sormak istediğim bir kaç şey var yeni teknoloji olduğu için bilgi az.
hesabın var mı? giriş yap