• bir çiçek. caltha palustris
    tdk'ya göre: dağlarda, dere kıyılarında yetişen, pişirilip yenilen bir ot.
    ayrıca bir kız ismi.
  • caltha polypetala : hafif düzeyde zehirli bir bitki. halk yiyor nasıl bir şey olmuyor anlamıyorum.

    http://yabanicicekler.com/…syn-caltha-polypetala-18

    bataklık nergisi
    bataklık nergisi; (caltha palustris), düğünçiçeğigiller (ranunculaceae) familyasından çokyıllık, otsu bitkidir. avrupa ve kuzey amerika’nın bataklıklarında doğal olarak yetişir; ayrıca doğal parklardaki bataklıklarda süs bitkisi olarak yetiştirilir.

    bataklık nergisinin gövdesinin içi boş, yaprakları bazen yuvarlak, bazen böbrek ya da yürek biçimindedir. parlak renkli 2,5-5 cm çapındaki çiçeklerinin çanakyaprakları pembe, beyaz ya da sarıdır; taçyaprakları yoktur. bitkinin çiğken zehirli olmasına karşın, gövdesi, yaprak ve kökleri bazı yörelerde pişirilerek sebze olarak yenir.

    pişirilmiş ya da salamurası yapılmış çiçek tomurcukları da kapari gibi kullanılır. türkiye’de, kuzey ve doğu anadolu’daki su kenarlarında ve nemli çayırlarda gene bir bataklık nergisi türü olan c. polypetala yetişir.
    https://www.nkfu.com/…aklik-nergisi-hakkinda-bilgi/

    https://optolov.ru/…adka-i-uhod-za-kaluzhnicei.html

    ek bilgi:

    baharın ilk günlerinde, bütün kuzey yarıküredeki bataklıklar ve akarsu kıyıları bataklık nergisi (caltha palustris)’nin altın sarısı çiçekleriyle bezenir. adındaki nergis sözcüğüne karşılık bu bitki bir nergis türü değildir, düğün çiçeğiğiller familyasındandır.

    bataklık nergisinin çanak biçimindeki güzel sarı çiçekleri de yapı olarak öbür çiçeklere pek benzemez. çiçeklerin çoğu pembe, kırmızı, sarı gibi değişik renklerdeki taç yapraklar ile bunları çevreleyen yeşil çanak yapraklardan oluşur. oysa bataklık nergisinin 2 ile 5 cm çapındaki çiçekleri sarı renkli çanak yapraklardan oluşmuştur ve gerçek taç yapraklar yoktur. her çiçeğin ortasında çok sayıda erkekorgan bulunur. tohumlar olgunlaşınca, bir kılıf biçimindeki meyve ikiye yarılarak tohumları çevreye saçılır.

    bataklık nergisinin yürek biçiminde, parlak yeşil renkli iri yaprakları ve çok gösterişli, altın sarısı çiçekleri vardır.

    bataklık nergisinin yaprakları genellikle yürek biçiminde ve kenarları dişlidir. her dişin arasında küçük bir gözenek, yani delik bulunur. bitkinin kısa kökleriyle emdiği su fazla geldiğinde bu gözeneklerden dışarı atılır. gövdenin alt bölümündeki yapraklar uzun birer sapla suyun içinden yükselirken, sapsız olan üst yapraklar doğrudan gövdeden çıkar. bitkinin boyu yaklaşık 30 santimetreyi bulur.

    mart ile mayıs arasında çiçeklenen bataklık nergisinin gövdesi, yaprakları ve kökleri bazı yörelerde pişirilerek sebze gibi yenir. oysa bitki çiğken zehirlidir ve tadı acı olduğu için sığırlar otlarken bu bitkiyi yemekten kaçınırlar.
hesabın var mı? giriş yap