• kullanışlı bulduğum ubuntu tabanlı bir dağıtım.
  • nane tadında linux. (biri yazacaktı, ben olayım dedim.)
  • yubantu zaten yeterince ferda anıl yarkın bir isimken, türevlerinin daha ebel isimlendirilmesi kullanıcı sayısı konusunda fazla hırslı olmadıklarını düşündürüp baştan şansını kaybediyor, kanımca. naneli sakız mı çiğniyoruz, çam sakızı ağdayla bacaklarımızdaki kılları mı alıyoruz yoksa işletim sistemi mi kullanıyoruz? bu arada windows'a da eşzamanlı bokumuzu sıçratalım ki taraftar feveranı sanmasınlar.

    +abi ben vindovs yedi kullanıyorum sen ne kullanıyorsun?
    -o da sorulur mu? elbette linuks mint!

    karanlık günler bekliyor bizi.
  • http://linuxmint.com/ adresinden çekilebilecek olan linux distrosu. ayrıca farklı damak zevkleri için farklı çeşitleri mevcuttur, şukela.
  • birkac gundur denemesini yaptigim, xfce, gnome ve kde surumleri olan ubuntu turevi distro.

    makina:
    intel e6600 core 2 duo @2400 ghz (overclocksuz)
    gigabyte ga-965p-ds3
    1 gig ram
    seagate 320g sata2 harddisk
    gigabyte geforce 7900gs

    yuklenme:
    (ucu icin de ortak)
    oldukca basit, kolay ve duzgun bir yuklenme metodu var. tum bu surumler live cd (kde versiyonu icin dvd) ve sistem ramdisk'e kurulduktan sonra masaustunde bulunan install secenegi ile yuklenebiliyor. dil secimi, klavye secimi, harddisk partisyonlamasi ve kullanici hesabi olusturduktan sonra harddisk'in basina sisteminizde windows varsa onu secebileceginiz; yok ise linux'unuzda bir problem cikarsa guvenli kipte acmaniz ve ramlerinizi test etmeniz icin memtest++ uygulamasini calistirabileceginiz bir menuyu yukluyor. ki isletim sistemi taramasi konusunda oldukca basarili - mandriva sadece c: partisyonunda windows olmasina ragmen varolan tum ntfsleri yerlestirmisti mesela.

    bu asamada karsilastigim tek asimetri xfce ve gnome yuklenme cdlerinin eger harddiskinizde bir windows partisyonuna rastlarsa kullanici hesabi olarak oradaki hesabi almak isteyip istemediginizi sormasi; buna karsin kde versiyonunun ise boyle bir adimdan gecmemesi.

    sisteme dosyalarin kopyalanmasi bittikten sonra eger internete bagliysaniz dil paketlerini indiriyor ve update mirrorlari kontrol ediyor ve en son asama olarak da gereksiz paketleri kaldiriyor.

    daha sonra size yoneltecegi soru cdden calismaya devam etmek ister misiniz yoksa restart atayim mi sorusu.

    yuklenme sonrasi:
    linux mint'in en hoslandigim ozelligi kendi icinde compiz-fusion kurulu gelmesi ve envy adli grafik surucusu yukleme programinin da temelinin icinde bulunmasi. "temelinin" diyorum cunku kde haricinde ne zaman calistirmaya kalksam internetten 52 paket indirmeden calismayi reddetti. sonuc olarak standart 1mbit adsl baglantiniz var ise takribi 10 dakika icerisinde 3d hizlanmaya ve donen kuplu masaustune sahip olabiliyorsunuz.
    ancak
    nvidia kullanicilarina kotu bir haberim var. compiz-fusion ile su andaki nvidia suruculeri bir sekilde cakisarak hayvani bir memory leak sorununa yolaciyor. default ayarlarda kullanmaniz halinde herhangi bir hafiza artisi gozlemleyemedim ancak ben yanarli donerli alev efektleri su efekti vb ile actigimda en basta 30mb ile baslayan compiz takribi 2 saat sonra 400-500 megabayt gibi korkunc hafiza kullanimlari gostermeye basladi. ve bu arastirdigim kadariyla su anda cozumu olmayan bir sorun. (http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=579739) onerilebilen tek cozum compiz'i appearances'ten kapatip acmak.

    bu distro kendi icinde mp3 calma ve video oynatma icin gerekli codecleri beraberinde getiriyor. dolayisiyla o bakimlardan sorununuz yok.

    paket yoneticisi olarak synaptic ve linuxmint'in kendi installerini kullanmakta. lm'in kendi sistemi windows'taki setup exe indirimini animsatiyor bana o yuzden bu distroyu windows wannabe olarak degerlendirmekten 2 karis uzaktayim.

    performans acisindan xfce dagitimi gnome ve kde surumlerini ezip geciyor ve asagi yukari ayni fonksiyonaliteyi veriyor compiz ile beraber kullanildiginda. kde versiyonu ise bana "calisiyorum ama daha hizli da calisabilirim" izlenimini verdi acikcasi. gnome ve xfce surumlerindeki o hizliligi goremedim ve bir ilginc nokta da kde'nin icinde herhangi bir cd olmayan ve fiziksel olarak da olmayan cdromumu icinde muzik cdsi olarak mount etmeye calismasiydi aperiyodik araliklarla. dolayisiyla kde versiyonu, neredeyse kubuntu gibi, problematik ve buglu.

    gnome versiyonu ise sistemimi belirli araliklarla kilitledigi icin onu da tavsiye edemeyecegim. ancak sorun isletim sisteminden mi yoksa ramlardan mi o da ayri bir soru. ancak 1 yila yakin kullandigim xp'de random mavi ekranlar yemeyip herhangi bir sekilde ramla alakali bir sorun yasamadigim icin - ki oyun icin kullanildi bu makina buyuk olcude - problemin kernelden oldugunu dusunuyorum. bu arada gnome versiyonu nvidia panel'de yaptiginiz ayarlari kaale almamakta. cozum icin sudo nvidia-settings diyerek acip, istediginiz degisiklikleri yapip save to xorg.conf demeniz gerekmekte. ancak bu cozumun de bazi laptoplarda touchpad ayarlari gibi seyleri bozdugunu okudum. cozum olarak (http://linuxmint.com/forum/viewtopic.php?t=3908) sayfasini okuyabilirsiniz.

    ayrica her ne kadar arastirdiysam ve bir cozum bulamadiysam bile amarok gnome altinda acayip yavas yukleniyor. c64 zamanlarina geri dondurecek kadar agir calisiyor. terminalden calistirdigimda gdm'de amarokapp diyerek calistirin uyarisini alip kisayolu ona gore duzeltmeme ragmen herhangi bir degisiklik goremedim ve process lister'a gec girmesinden oturu daha derin bir sorun oldugunu saniyorum.

    xfce ise kullandigim 1 hafta boyunca herhangi bir problem cikartmamasiyla digerlerinin yanisira gonul rahatligi ile tavsiye edebilecegim surumu.

    donanim:
    donanim zorlamasi acisindan pek fazla bir sey gordugumu soyleyemeyecegim bahsettigim memory leak haricinde. nvidia thermal monitor 49-50 derece arasinda seyretti ki bu normal ve hatta dusuk bir deger. islemci loadi en fazla, amarok database yaratirken o da, %20 dolaylarina geldi. windows partisyonlarini sorun olmadan okudu ve calistirdi. bu acilardan bir sorun bulamamakta ve gormemekteyim.

    son tahlil:
    son tahlilde xfce versiyonunu gonul rahatligi ile tavsiye edebilsem de digerlerini o kadar tutmamaktayim tecrubelerimin isiginda.

    hard linkler:
    (bkz: ubuntu)
    (bkz: nvidia)
    (bkz: compiz-fusion)
    (bkz: kubuntu)
  • elyssa kodadli 5. surumuyle nvidia-compiz leak'ini gozlemleyemedigim distrodur.

    xfce surumunu gonul rahatligi ile kullanabilirsiniz arkadaslar, xfce ve compiz'in butun oyuncaklari da icinde olmasi cabasi.
  • universal sürümü gnome'la birlikte gelmekte ve benim gözlemleyebildiğim kadarıyla da daha güzel programlar içeriği dışında ubuntudan çok da farklı bir şey sunmamakta. bunun sebebi de muhtemelen ubuntu tabanlı bir dağıtım olması.

    performans açısından universal editiondan üstün olan xfce sürümünü yüklemek için "xfce community edition"ı çekmelisiniz sayfasından. açıkçası xubuntu'dan çok farklı mı bir fikrim olmasa da hem performans hem program içeriği hem kullanım kolaylığı açısından memnun kaldım ben. xfce'nin gnome'dan fersah fersah farklı olduğunu da düşünmüyor, eski bir sisteme sahiplere bu versiyonu tavsiye ediyorum. unix admin bayanlara selam ederim.
  • sakız markası olsa daha çok getiri sağlayabilecek linux dağıtımı, her nedense hep sakız çağrışımı yapıyor ben de bu nane mevzuu
  • irlanda orijinli bir distro mint. ben hiç kullanmadım aslında. ama son zamanlarda yükselen linux distrolarına baktığım vakit epey dikkatimi çekiyor. windows dünyasından kurtulan enduserlar için aslında gayet leziz ve bir nevi meksika sınırı. ubuntu ve debian temelli bir dağıtım. fluxbox, gnome, kde, xfce desktop seçenekleri de sunuyor mint. son 1 yılda da en çok tercih edilen 2. linux dağıtımı. görüntülere bakarsanız ne denli güzel bir şeyle karşılaşacağınızı görebilirsiniz.

    http://upload.wikimedia.org/…/7b/linux_mint_4.0.png
  • bir süredir kullandığım ve büyük ihtimalle 29 nisan'a kadar kullanacağım ubuntu tabanlı linux dağıtımı (29 nisan'da ubuntu 10.04 çıkacak).

    ubuntu tabanlı olmasından ziyade ubuntu'dan farklı bir şey beklemiyordum zaten ama çokça bahsedildiği gibi çok şekeer kısmına gelecek olursak. ubuntu'da çok şeker.

    ubuntu'nun ekranın üst tarafında gelen default panelini alıp aşağı koymuşlar. menüye sık kullanılanlar güzelliği çakmışlar. bu güzel olmuş cidden. onun dışında bir iki yenilik ve bir iki ek program gözüme çarptı, bir de arka planı filan değiştirmişler. zaten çok fazla bir şey yapmalarına gerek yok ubuntu tüm dünyada açık ara en çok tercih edilen dağıtım. sadece arka planı, renkleri filan değiştirip olduğu gibi yayınlasam yine tutardı. debian'a özgü deb uzantılı paketler çalışıyor, ubuntu depolarını kullanıyor filan. of yoruldum. belki bu son kullanıcıya yönelik birkaç iyileştirmeden ötürü yeni başlayanlar tarafından tercih edilebilir. ubuntu için verilen tricklerin hepsi bunda da işe yarayacaktır, webde döküman bulmak kolay.
hesabın var mı? giriş yap