• gectigimiz hafta hayatini kaybeden unlu amerikali vibrafoncu cazci. nur icinde yatsin.
  • vibrafonik davulcu.. swing'in topoğrafisini çıkarmıştır; bowie*'nin yediği ziggy stardust nam top kekin hamurunu hazırlamıştır..
    elinin hamuruyla ruhları yoğurmuştur, üst delik..
  • 1908-2002 yılları arası yaşamış efsanevi cazcı. piyanist bir babaya sahiptir ve maalesef babasının birinci dünya savaşında öldüğü sanılmaktadır. her siyahi aile gibi sıkıntılı ve hareketli bir hayatın parçası olmuştur lionel. küçüklükten itibaren gruplara girmeye çalışmış ve hatta davullarını taşıdığı bir grubun daha sonra davulcusu olmuştur.

    louis armstrong ile yakın ilişkide olmuş ve ilk popüler şarkısını da onunla stüdyoda çalışırken verilen bir arada çalmış ve kısa zamanda vibrofonun kralı lakabını almıştır.

    benny goodman'ın dikkatini çekmiş ve hemen ondan da bir teklif almıştır. şimdi çalan kadroya dikkat; goodman*, hampton*, teddy wilson* ve gene krupa*.
    benny goodman quartet olarak hem son derece başarılı birkaç albüm çıkartmışlardır hem de ırk olarak karışık olan ilk caz grubu olmuşlardır.

    1936'da evlendiği eşi gladys ise menajeri olmuş ve lionel bundan sonra iyice tırmanışa geçmiştir. gerekli parayı kazandıklarında lionel hampton kendi adını taşıyan orkestrasını kurup kamyonuyla sayısız turneye çıkmıştır. turneler daha sonra devlet* ricası-isteği-baskısı ile yurtdışına da taşmış, amerika'nın iyi niyet elçisi olarak avrupa, orta doğu, afrika, uzak doğu'ya turnelere çıkmışlardır.

    birçok baba cazcı gibi pek çok yeni cazcı yetiştirmiş ve hatta bunu idaho'da üniversite çatısında da yapmıştır. zaten ölümsüz olan sanatçının adı iki şekilde daha ölümsüz olmuştur, bu üniversitenin düzenlediği caz festivalinin ve müzik bölümünün adları üstadın adını taşımaktadır. bununla da yetinmeyen idaho üniversitesi geçtiğimiz yıl lionel hampton adını taşıyan, gelecek kuşaklara üstadın tüm albümlerini, kayıtlarını da içeren, caz müziği mirasını gelecek kuşaklara aktaracak bir caz evinin yapım kararını almış ve pek yakında da evin açılması beklenmektedir.

    --- spoiler ---
    en çok onun ağzına yakışır; "if the blues was whiskey baby, i was day drunk all the time"
    --- spoiler ---
  • flying home parçasıyla bünyelere neşe katan insan.

    ayrıca;

    (bkz: radio swiss jazz)

    edit: bkz.
  • vibrafon tanrısı, benny goodman'ın keşfettiği ölümsüz caz müzisyeni. benny'nin orkestrasında gene krupa ile beraber en çok parlayan yıldızlardan birisi olmuştur. benny'nin diğer müzisyenleri gibi, solo kariyerinde de başarı yakalamıştır.
hesabın var mı? giriş yap