• 30 haziran'da harbiye'de açılışını yaparak ege sahillerine uzanacak konser serisi. rengim gökmen yönetimindeki 45 kişilik livaneli filarmoni orkestrası'nı dinlerken livaneli ilk ağızdan şarkıların hikayesini anlatacak.

    beklentimiz çok yüksek, umarım hava da güzel olur da tadından yenmez.

    hayırlısı.
  • hayatımda ilk defa iki defa arka arka izleyeceğim senfonik konser.
    zülfü abimiz, çok bildiğimiz şarkılarının bize kaleminden çıkış hikayelerini anlatıyor arkasında efsane bir senfoniyle.
    temmuz ayında izleyip çok etkilenmiştim, şimdi 20 eylül biletimi aldım bekliyorum.
    "merhaba merhabaa!"

    özet: sanki bir rakı sofrasına oturduk zülfü abiyle
  • zülfü livaneli'yi sahnede ilk kez dinleyeceğim, çok heyecanlıyım.

    şarkılarıya büyüdüğüm, kitaplarını severek okuduğum çok yönlü bir sanatçı livaneli.

    14 eylül için gün sayıyorum. çok güzel geçeceğine eminim, sabırsızlanıyorum.

    edit: muhteşemdi. güldürdü, düşündürdü, duygulandırdı.
    yaşar kemal ile olan anıları çok özeldi benim için. o anıların üzerine yaşar kemal'in eşi ayşe semiha baban'ı izleyiciler arasında görmek de sürpriz oldu.
  • ankara ayağı 16 kasım cumartesi gecesi congresium'da gerçekleşen konser.
    bir ayağı da 7 aralıkmış.
    başlangıçta 'acaba livaneli öldü de anma gecesi mi yapılıyor' diye sordum kendi kendime. neyse ki kendisi de sahneye çıtkı da bu sorumun cevabını (!) aldım.
    fazla uzun tutulmuş giriş kısmı haricinde gayet güzel bir konser.
    zülfü livaneli şarkılarını kendi söylemiyor çoğunlukla ama hikayelerini dinlemek çok zevkli. şarkılarıyla türkiye'nin yakın tarihi de hatırlanıyor ister istemez. bence gitmeye değer.
  • dün itibariyle ankara ayağının ikincisi yapılmış etkinlik. orkestra şefi rengin gökmen'in kısa süreli rahatsızlığı dışında mükemmel bir konserdi. konsept, bilindiği üzere "şarkıların hikayeleri" üzerine kurulu. zülfü livaneli şarkıların çıkış hikayesini anlatıyor, yaklaşık 60 kişilik muhteşem orkestra çalıyor; ikisi kadın, biri erkek solistler bireysel veya koro halinde söylüyor, livaneli de zaman zaman eşlik ediyor. aklımda kalanları kendi görüşlerimle birlikte aşağıda özetleyeyim. organizasyonun müthişliğini oradan hesap edin.

    - livaneli; şarkıların çoğunun askeri hapishanelerde, sürgünlerde, burnumuzun dibindeki yunan adalarında yapayalnız bir şekilde yazıldığını hatırlatıyor. şarkıların hikayeleri ise bambaşka. leylim ley'in popülerleşme hikayesi var ki örneğin, bütün salona kahkahalar attırıyor, tüm detayı buraya yazmayayım. öte yandan yiğidim aslanım'ın hikayesi ile de hüzne boğuyor(bu bölümde sırasıyla katledilen gazetecilerden günümüzün tüm özgürlük şehitlerine selam duruyor ki en çok alkış alan kısım olduğunu söyleyebilirim). hepsi birbirinden farklı, altında hüzünlü hikayeleri barındıran anılar.

    - sanatçı, bestelediği şarkıların bilmediğimiz birçok detayını örnek video görüntüleri ile de anlatıyor. örneğin kan çiçekleri şarkısının, mentorlarından biri olduğunu belirttiği abidin dino'nun paristeki resim sergisinden esinlendiğini öğreniyoruz. tıpkı abidin dino gibi, eserlerinde esinlendiği nazım hikmet, yaşar kemal ve sabahattin ali gibi yazarlara saygı duruşunda bulunuyor. ve tabi ki ulu önderimiz mustafa kemal atatürk ile ilgili olarak da zaman zaman güzel ve yerinde tespitler yapıyor.

    - cso ile de bilinen rengin gökmen'in şefliğini yaptığı orkestrada, pek alışık olmadığımız kontrbas gibi çalgılar da dahil olmak üzere kadın sanatçılarımızın daha fazla olduğunu ve dünyadaki örnekleriyle de kıyaslanınca kadın hakimiyetinin olduğu orkestralarımızın olduğunu öğrendik.

    - yaşar kemal'in "yer demir gök bakır" kitabından esinlenerek sinemaya uyarladığı aynı isimli filminin zülfü livaneli'nin ilk yönetmenlik deneyimi olduğunu öğreniyoruz. rutkay aziz'in de başrolde oynadığı bu filmin, sıradan bir insanın köylülerce "ermiş" ilan edilme hikayesini anlatması dolayısıyla diyanet tarafından istenmeyen film ilan edilmiş olduğunu öğreniyoruz.

    - livaneli açısından ankara'nın önemi büyük. kendi tabiriyle; öğrencilik yıllarını geçirdiği, ilk kez aşık olup evlendiği, ilk kez hapis yatıp şarkılar bestelediği şehir olan ankara'da aynı zamanda gelmiş geçmiş en büyük konser olarak bilinen ve 500 bin den fazla kişinin katıldığı 19 mayıs 1997 zülfü livaneli ankara konseri de hatırlanıyor bu etkinlikte.

    - sanatçı, konserde farklı ülkelerden gelen büyükelçiler başta olmak üzere izleyicilere bir konuyu hatırlatıyor. bu topraklarda çok büyük sanatçıların yetiştiği ve sahip çıkılması gereken çok büyük değerlerinin olduğu gibi; aynı zamanda gerici, ahlaksız ve gelişmemiş yönlerinin de olduğu vurgulanıyor. livaneli'nin bu şeffaflığını mutluluk ve serenad gibi kitaplarından da görebiliyoruz. bu önemli. çünkü ülkenin hem "aydınlık" , hem de "karanlık" yüzünü en iyi anlatan insanlardan olduğunu düşünüyorum.

    - yukarıdaki maddeye örnek olarak, kadınların seçme seçilme hakkına sahip olduğu günü kutlarken aynı zamanda kadın cinayetlerine de dikkat çekiyor. veya zamanında roma'ya heyet ile birlikte gelen büyük gazeteci uğur mumcu'yu anlatırken aynı zamanda orada olma sebebi mehmet ali ağca gibi yüzkarası insanların da bu ülkeden çıktığını anlatıyor.

    bu bahsettiklerim dışında daha saymadığım yönleriyle (kitaplarında ve bestelerinde esinlendiği büyük insanlar ve sanatçılar, birlikte projeler yaptığı yunan sanatçılar, unesco iyi niyet elçiliği vb.) komple bir sanatçı ve aydınımız zülfü livaneli. pek kalmadı onun gibisi. 74 yaşında ve hala çok üretken. zülfü livaneli başlığında bazı yönlerine ve kitaplarına değinmiştim(bkz: zülfü livaneli/@budamikullaniliyo). buraya da yazmış olalım. uzun ömürler, daha nice eserler diliyorum kendisine...
  • ergenlik yıllarımda yaşıtlarım yakışıklı popçuları severken ben livaneli'yi hayranlıkla dinler, izler ve okurdum. o dönem karakterin de şekillendiği yıllar olduğundan bende etkisinin büyük olduğunu düşünürüm.
    yıllardır sahneleri bırakmadan bir kere olsun canlı dinleyebilmeyi istedim ve dün sonunda bunu gerçekleştirebildim.

    ve kendisini neden bu kadar sevdiğimi dün bir kez daha hatırlamış oldum.

    konserinde ülke tarihimizin en kıymetli insanlarını da unutmadı ve andı; atatürk, nazım hikmet, uğur mumcu, sabahattin ali ve diğerleri. belki yiğidim aslanım'dan önce bu şarkı tüm devrim şehitlerine diye selam gönderip tüm diğer isimler dışında deniz gezmiş ve tam da vefatının ayında hrant dink'i unutsa da.

    ah keşke bir de nefesim nefesine 'yi söyleseydi ya neyse.

    ömrü uzun olsun.
  • kendisini ilk defa cumartesi günü wolkswagen arena'da izleme şansı buldum. daha önceden çoğu şarkısını bilmeme rağmen hiçbir konserine gitme şansı bulamamıştım.

    konsere gelecek olursak , gerçekten baştan sonra 3 saate yakın geçen zamanın nasıl geçtiğini anlamadığım ki konser demek yanlış olur , mizah-hüzün-özlem-hasret-sevgi-saygı içeren müthiş bir etkinlikti.
    böyle organizasyonların daha çok artması temennim ile birlikte gidiniz, pişman olunmayacağına eminim.

    koca çınar zülfi livaneli ve onun gibi diğer aydın insanlar, siz hep var olun!
  • 22 şubat ankara congresium canlı gösteriminde salonda yerimi aldığım etkinlik.

    keyifli, dolu dolu bir etkinlik olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. verdiğiniz her kuruşunu sonuna kadar hak eden bir üç saat yaşatıyor livaneli ve ekibi. içeriğe dair, önceki gösterimler hakkında yazılanlar ziyadesiyle yeterli, eksiği yoktur diyerek tekrar etmeyeceğim.

    gelelim fazlasına: cumhuriyet halk partisi genel başkanı kemal kılıçdaroğlu da bu akşamki gösterimde hazır bulunan konuklar arasındaydı. haliyle livaneli'nin doğaçlama anlatımında güncel türkiye siyaseti de kara mizah biçiminde dile geldi.

    --- spoiler ---

    bir senfoni orkestrası ile siyasi parti arasındaki benzerlik nedir? her ikisinde de farklı sesler bir arada barınır, ahenkli biçimde çıkması amaçlanır.

    bu geceye dair özgün tespitlerden biriydi.
    --- spoiler ---
  • bu ülke gökkuşağı gibi bir tarihe sahip dün akşam harika sanatçılar eşliğinde birçok rengi görmüş ve birçok duyguyu yaşamış olduk.

    konserden bir gün önce zülfü livaneli ile bir restaurantta karşılaşıp selamlaşmamız da güzel bir anı oldu :)
  • yine, yeniden, 19 ekim :))
    çok özlem, çok :)
hesabın var mı? giriş yap