• ölümden sonraki 0-2 saat arasındaki bölüme deniyor.

    vücut hangi şekilde olursa olsun, bu zaman içinde vücuttaki kan yerçekimine yani aşağıya doğru akıyor ve vücudun aşağıda kalan bölümlerine doğru doluyor. bu kısımlar da dışarıdan leke olarak görünmesine sebep oluyor.

    ölümden sonraki 2-4 saat arası için (bkz: ligor mortis)

    hatta konuyla ilgili çok güzel bir belgesel için;
    http://www.belgeselizle.org/…rg-belgeseli-2059.html
  • (bkz: rigor mortis)
  • ölü lekeleri anlamına gelen livor mortisin vücutta görülebileceği yerler ,cesedin bulunduğu pozisyona bağlı olarak değişiklik gösterir. genellikle ölümden sonra kişiler sırt üstü bulunduklarından ölü lekeleri sırtta, bacakların arka taraflarında ve ensede gelişir. cesedin yer ile temas eden bölgelerinde basıdan dolayı kan gelmeyeceği için ölü lekesi de oluşmaz. yüzükoyun pozisyonda lekeler göğüs ön yüzünde ,bacakların ön yüzlerinde ve yüzde, asılmada ayaklarda, ellerde ve genital organlarda görülecektir...
  • (bkz: algor mortis)
  • ölüm lekeleri. ölüm belirtilerinden biridir. livor mortis kanın vücudun zemine yakın yerlerinde çökmesi sonucu olur, deride kırmızı morumsu renk değişikliklerine neden olur. kalp durduğunda kan vücutta hareketi edemez ve ağır kırmızı kan hücreleri yerçekimi etkisiyle kan serumunun içinde çökerler.

    ölümden üç saat yirmi dakika kadar sonra görülmeye başlar ve 4-5 saat içinde kan kılcal damarlar içinde pıhtılaşmaya başlar. maksimum morluk 6–12 saat arasında gözlenir. kan dolu aralıklarına göllenir. rengin yoğunluğu kandaki indirgenmiş hemoglobin miktarına bağlıdır. renk bozulması, kılcal damarlar baskılandığı için toprak ya da başka bir nesne ile temas halinde olan vücut bölgelerinde meydana gelmez. damar duvarları genişleme nedeniyle geçirgen hale geldikçe, kan doku aralıklarına sızar ve lekeler meydana gelir.
  • ölü lekeleridir. kan ölümden sonra birkaç gün akışkanlığını korur. yerçekimi etkisiyle altta kalan kısımlarda toplanır. kırmızı, morumsu renklerde görülür. hem in yıkımına bağlı kırmızıdan mora dönmeye başlar. adli tıpta, cesedin pozisyonunu değerlendirme açısından önemlidir. örneğin sırtta görülüyorsa lekeler, cesedin sırtüstü olduğu belirlenir. iç organlarda da ölü lekeleri görülür. altta kalan kısımlar daha koyuyken, üstte kalan kısımlar daha solgun renktedir. gluteal ve skapular bölgelerde (kalça ve omuzlarda), yerle temas halinde olduğu için ölü lekeleri gelişmez.
hesabın var mı? giriş yap