• hatirlanmak istenen bilgilerin mekanla iliskilendirilmesidir. bilgilerin yerlesim yerine gore kodlamaktir. ingilizcesi method of loci'dir. yerlestirme veya yerleşim yöntemi olarak da bilinir.
    (bkz: hafıza teknikleri)
  • cicero'nun gelistirdigi yontemdir. yontem, zihnimizde saklayacagimiz bilgileri, cok iyi bildigimiz yerlerle eslestirerek uzun sureli olarak bellegimize yerlestirmekten gecer. hayal ne kadar canli olursa bilgi de o kadar kalici olur.
  • (bkz: memory palace)
  • loci yöntemi mantıksal bir yöntemdir. mantı + k = mantık yani logic'tir.
    loci ise mantık kademesinin bir alt sınıfıdır.

    görüntülerin mantıksal sınıflandırılması ile hatırlama tekniği.
  • gunumuzde sherlock dizisi sayesinde hafıza sarayı olarak bilinir.

    ayrica
    (bkz: hafiza teknikleri)
  • ben yapardım bunu üniversitede iken. kafamdan uydurduğum gerçek ya da hayali mekan imgeleri ile neleri ezberlediğimin haddi hesabı yok hatta bazıları o kadar kalıcı olmuş ki yıllar sonra bile hala hatırlarım

    edit: hatta bazen öyküleme de yapardım tarihteki savaşları vücuttaki organların işleyişini vb vb hayal ederdim okurken.
  • bu yöntemi sherlock , mapper , meditasyon, mutlidisipliner , gamer , eğitim gibi bir çok sektörü birleştirek kullandım nasıl yaptım anlatayım

    aynı anda 3 meslek yürütmek ve birinden diğerine geçerken teori ve pratikleri kaybetmemek aynı zamanda da akıl sağlığını korumak amaçlı düşünüldü.

    şimdi anlatayım counter strike en çok bilinen ve fiziki koşulları insana en yakın oyunlardan biridir uzun yıllardır oynarım son zamanlarda harita tasarlamaya başladım valve hammer editör kendi resmî programı ile bu sıradada meditasyon yapıyor kendime uygun mantarlar bulmaya çalışıyordum görsel zekam nedeniyle mekanlarda dolaşmanın beni daha konsantre ettiğini farkettim ve üstüne iş yoğunluğuna binince kafamda birgün meditatif durumda iken süper bir fikir geldi

    kendi zihin sarayımı cs içinde yapıp odaları kendi alanlarıma göre ayırıp mahzenlerin duvarlarını koridorlarını renklerini açılma şifrelerine kadar herşeyi kendime özgü yapıp hem bilgileri seneler boyunca hafızamda tutacaktım hemde kendimi güvende hissedeceğim bir arka bahçem olacaktı ve bunları yaparken zihnim yorulmayacaktı

    nitekim yaptım odalar kategoriler hatta kendimle ilgili merkezde bir ego saray’ı bile var kişilik bütünlüğünü bozan durumları parasempatik sinir sistemini kolay devreye sokmayı ofansif ve pozitif psikoloji şemaları bile oluşturmuştum aradan 3 4 sene geçti gözümü kapatıp meditatif duruma geçtiğim zaman çok büyük bir gizli saray’da dolaşıyorum bazen girip oyunun kendi içinde dolaşıyorum bazı yerlerde öyle tuzaklar öyle düşman askerler öyle silahlar varki unutmak imkansız eski sevgilimin olduğu bir oda bile var içinde neden yaptım bilmiyorum ama o derece ayrtınıtlı bir okadar da rahatlatıcı bir çalışma oldu benim için.

    dönem hız ve haz devri unutmak insanlara verilmiş en büyük nimet olsada o kadar çalışıp kazandığımız bilgiler gün gelip kullanılmaya çalışıldığında muhtemelen herhangi bir çağırma yöntemi bile olmayacak beyin nöronları arasındaki birçok köprüler kaybolmaya başlayacaktır unutulan bilgiler sonuç olarak tecrübe sayılmıyor...
  • genel olarak herkes bu yöntem için evini, odasını vs. kullanır. fakat bu yöntemi oturduğunuz mahalleye, izediğiniz filme, vücudunuza vb. her yere uygulayabilirsiniz. ayrıca aynı nesneleri farklı topicler için tekrar kullanabilirsiniz.

    eskiden bu yöntemi sadece yaşadığım veya iyi bildiğim bir yere uygulayabileceğimi düşünürdüm. fakat izlediğiniz bir filmi memory palace olarak kullanma fikri resmen ufkumu açtı diyebilirim.
  • eğer kendinizi geliştirmişseniz bu yöntemde, zamanla çok zevkli bir hal almaya başlıyor odalarınızda, saraylarınızda gezinmek.

    üstteki yazar arkadaşın da söylediği gibi sadece evinizin odasını vs. ile mekanla sınırlı tutmayıp kendi odanızı yaratabilir, izlediğiniz dizi/filmlerdeki yerleri o filmleri durdurup iyice ayrıntılı şekilde gözlemleyip -bu noktada yanınıza kalem ve kağıt alıp çizebilir veya ayrıntılı betimleyebilirsiniz odayı, emin olun hafızayı güçlendirmede işe yarar bu yöntem- sarayınızın odalarından biri yapabilirsiniz.

    bazen düşünüyordum bilim kurgu romanlarda, fantastik romanlarda bu kadar ayrıntılı şekilde saray ve çevre betimlemesi yapan yazarların -proust, flaubert, lovecraft, poe vs.- nasıl bu kadar ayrıntılı şekilde yazdıklarını merak ediyorum. aklıma acaba ben de bu şekilde zihin sarayımı oluşturup, betimlemeler halinde kullanabilir miyim diye merak etmiştim. evet, tabii ki kullanabilirdim ve kullanıyorum da. bazıları sade ve klasik, bazı odalar daha ayrıntılı şekilde dizayn edilmiş ve rengarenk -dediğim gibi bunları unutmamak için özel bir not defteri alın ve odalarınızı ayrıntılı şekilde betimleyin, gözünüzün önüne getirin odalarınızı ve sanki gerçekten oradaymışsınız alın notlarınızı- odalardan ve bazıları da sadece bembeyaz boşluk tarzı. illa ki standart odalardan, dört duvarlı olmasına da gerek yok. zihninizi hayal aleminizde sınırlamanıza gerek yok, olabildiğince sıra dışı ve normal olmayan şeyleri de hayal ederseniz gerçek hayatta da bu düşüncenin faydalarından yararlanabilirsiniz.

    içlerini doldurma kısmına gelince, bu kısmı çok çok seviyorum. hiç unutmuyorum, madam bovary'de bir kısımda bir vazoyu o kadar ayrıntılı bir biçimde betimlemişti ki yazar, dedim aha, bun tekniği kullanırım ben.* realizm ve natüralizm akımının etkisinde yazan yazarları okumayı da sevdiğimden ve ayrıntılara karşı olan düşkünlüğümden ötürü bu tür şeyleri meyilli olduğumu düşünüyorum. ve bu şeyler pratik yaptıkça ve bilgilerinizi arttırdıkça, geliştiğinizi de görürseniz çok çok eğlenceli geçebiliyor günleriniz. mesela aynı şey çizim yapmada ve yazı yazmada da geçerli, pratik yaptıkça ve geliştiğinizi de fark ederseniz daha çok çizmek ve daha farklı şeyler çizmek isteyeceksiniz, eğlenceli çünkü.
  • eğer iç mimar ya da dekorasyoncu falan değilseniz bir binanın odalarını tavanını komodinini çekmecesini falan ezberlemek dünyanın en sıkıcı işi bence. kendi eviniz bile olsa öyle. o şekilde sıkılacaksam açar direkt not defterini oradan okuyarak sıkılırım.

    bir hafıza yöntemi olarak betonarme ezberlemek bana akıl karı görünmüyor. ben tatile çıkarken valiz toplamaya üşenen insanım, yok ütü nerdeymis, gardrobun köşesinde bilmem ne varmış, yazarken sıkıldım mk.
hesabın var mı? giriş yap