• ne yazik ki doktor hocalarimizin ekranlarda siklikla yaptigi bir anlatim yanlisligina konu olan mevzudur. logaritma lineer yani dogrusal fonksiyona gore dahi daha yavas artan bir fonksiyondur. sonsuza iraksayan fonksiyonlarin en yavas ve en hassaslarindan biridir. seri aciliminda bazi terimlerin duzenli olarak atilmasi durumunda, ki oran olarak epey az sayida terimin eksiltilmesi gerekir, sonsuza gitmez yani iraksamak yerine yakinsar.

    universite sinavina hazirlananlar bilecektir ki veya hatirlayacaklardir ki x sonsuza giderken x^x >> x! >> m^x >> x^m >> log(x) dir. bunu lise hocalari ustel artis yani m^x seklinde artis , polinom artisini yani x^m seklinde artisi, dover diye anlatir. bu durumu yani fonksiyonlar arasi siddeti m^x >> x^m olarak ifade edebiliriz.

    doktor bireylerimizdeki karisikligin kokeni ustel artisin oldugu grafiklerin genellikle y-eksenleri hizla buyuyen sayilari ayni grafikte gosterebilmek icin logaritmik olarak verilir veya verilebilir, bu da hekimlerin sekli cizilen ustel grafigin logaritmik oldugu seklinde yanlis hatirlamasina sebep olmaktadir diye dusunuyorum.

    iste cici bir ornek: burada y-eksenindeki birim artis, gosterilen degerin 2 katina cikmasina isaret etmekte. yani y-ekseninde 100 ile 200 arasindaki mesafe 1 cm ile gosterilmisse, 1000 ile 2000 arasi da 1 cm ile gosterilmektedir. yani y-ekseni uzerine konulan isaretler logaritmik’tir. her iki kat artis 1 cm aralikli isaretlerle, her 4 kat artis 2 cm aralikli isaretlerle, her 5 kat artis da log2(5) cm lik isaretlerle gosterilmektedir. https://imgur.com/a/kipladg , https://youtu.be/o-3mlj3mq_q

    sonuc olarak ustel artis, exp(alpha * x) veya m^x seklindedir, geometrik dizi olarak da adlandirilir ve hem polinomsal artisi hem de logaritmik artisi dover. logaritmik artis ise y = m^x ise, x= logm(y) seklinde olur ve y sonsuza giderken, x de sonsuza gider ama sallana sallana gider tabiri caizse, yolda arkadan gelip enseye saplak atan bilumum terbiyesizle karsilasmasi mumkundur.
  • tıp eğitiminde nasıl başardılarsa sistemli olarak yanlış öğrettikleri artış şekli. ne zaman bunu yanlış kullanan bir tweet bir entry vs görsem bakıyorum doktor çıkıyor. tesadüf olamayacak kadar çok gördüm bunu.

    logatirmik artış artma hızının zamanla azaldığı artıştır. lineer artıştan da düşük bir artış miktarını ifade eder. artış hızının aşırılığına vurgu yapmak istiyorsanız üstel artış diyebilirsiniz mesela.

    sanırım kafa karışıklığı yukarıdaki arkadaşın anlattığı gibi logaritmik ölçek kullanılan grafiklerden kaynaklanıyor. oysa logaritmik ölçek eşit değildir logatirmik artış. lütfen logaritmik ölçeğin ne olduğunu öğrenin ey doktorlar. o grafiklerin logaritmik ölçek kullanmasının sebebi artışın logaritmik olması değil askine üstel olmasından dolayıdır, çünkü böyle grafiklerde normal ölçek kullanırsan grafik ekrana sığmaz, görselleştirmekte sorun yaşarsın. logaritmik ölçek sadece daha az yer kaplayan bir grafikle veriyi ifade edebilmeni sağlar.
  • www.c19meter.com için yaklaşık 7 saatte formülize edip, yazılıma dökebildiğim korona virüs log10 grafiğini web sayfasından paylaşıyorum.

    artık otomatik olarak yenilecek log10 grafikleri sayesinde ülkemizin mevcut durumunu daha iyi gözlemleyebilirsiniz.

    link: log10
  • ülkemiz adına üzücü bir durum. yanlış anlaşılmış bir şeyi farklı bir sorunun cevabını vererek anlatmaya çalışan yazarların hezeyanları aslında onların da sorunu anlamamasından kaynaklanır. logaritmanın ne olduğunu sanırım lise matemetiğinde herkez görmüştür 10 üssü olduğunu; bunun açıklanması bukadar basit.

    bu matematiksel gerçeğe dayanarak logaritmik artış hızı tabii ki azalarak artan bir grafik çıkarır önümüze. ama yurtdışındaki istatistik paylaşımlarında bu unsur, logaritmic artış (logarltmic increasing) değil, logaritmik ölçüt (scale) diye adlandırılır. bu logaritmik ölçüte göre 2 boyutlu bir grafiğin y ekseni eşit aralıklarla bölünüp her bir aralık 10, 100,1000, 10000 şeklinde artarak gider. burdaki amaç çok hızlı bir artışı dahi görülebilir bir düzlemde yansıtabilmektir. eğer linear düzlemde bu artışı gösterebilmek istenirse 10 katı büyüklükte bir grafik görseli gerekebilir, ya da x eksenindeki verilerin çoğu görülemez hale gelir. ikisinden de vazgeçmemek adına "logaritmik ölçüt" iyi bir çözümdür.

    peki biz neden bu ölçüt olması gereken terimi artış hızı olarak yanlış kullanıyoruz? çünkü insan eski bilgileri tarafından koşullanmışlıkla hareket etme eğiliminde dir. ve bu yüzden exponensiyal artış kavramına kafa direk gider. hele ki türk insanı gibi inatçı bir toplumu kendine karşı ikna etmek en zorudur.

    not: aynı hatalı kullanım tarzını uzun süre "yenilenebilir" enerji kavramını "yenilebilir" enerji diye hatalı dikte eden, haberleri yurtdışından aparan medya organlarına da selam olsun

    edit:imlâ
  • logaritmik artışı logaritmayla anlatanda ne bileyim.
    tanım:1 10 100 1000 şeklinde çoğalme şekline verilen isim.
hesabın var mı? giriş yap