• librettosunu anonim bir alman epiginin ardindan kendisinin yazdigi bir wagner operasi..uc perde olup 4 saate yakin surer..
    gizemli sovalyemiz lohengrin kugular tarafindan cekilen bir gemiyle gelerek zirt pirt hesabina bolunmus olunan brabant kralligina umut getirir..elsa kizimiza ona ismini sormamasi sartiyla evlenicegine dair soz verir..nefsi mudafa icin bir brabant kontunu oldurdukten sonra, lohengrin kendinin bir kutsal kase sovalyesi oldugunu aciklamak zorunda kalir..kralliktan ve magdur elsa'dan bu sefer guvercinlerin cektigi bir gemiyle ayrilir, toz olup gider..
  • tannhauser'den sonra kendini iyice ortaçağ hristiyanlık öykülerine veren wagner'in bu romantik, dramatik ve upuzuuun operası ilk kez 1850'de weimar'da sahnelendi. ve bilin bakalım bu ilk temsilde operayı kim yönetmişti. atıp tutacağınıza okuyup bilgilenin: franz liszt.
    liszt, lohengrin'in sahnelenmesi için hiçbir masraftan kaçınmadı, hatta öyle ki daha yeni icat edilmiş olan bas klarnet'i orkestrası için satın aldırdı.

    onuncu yüzyılın ikinci yarısında antwerp'te geçen eser, alman kralı 1. henry (ki kendisi gerçekte macarlarla savaşmasının yanı sıra, operaya antwerp'e gelip macar istilacılara karşı savaş açmak için ordu kurmaya çalışan biri olarak da dahil olmuştur), kutsal kase ve hz. isa hakkındaki efsaneleri harmanlar. bir yandan vatansever duygulara hitap ederken, diğer yandan mistik ve dinsel öğeleri ekleyerek bu duyguları körükler.
  • eserin librettosu kökü yunan mitolojisine dayandırılabilecek* "kuğulu şövalye" hikayesinden uyarlanmıştır. eserde 3 farklı alem, 3 farklı karakter ile betimlenmiştir. gral ülkesinden gelmiş olan parsifal'ın oğlu lohengrin adaleti ve gökyüzünü simgeler. elsa ise sadakat ve yeryüzünü. kontes ortrud ise kötülüğü ve cehennemi...
  • üçüncü perdesinde yer alan bridal chorus, hala düğünlerde düğün marşı olarak çalınmaktadır.

    (bkz: here comes the bride)
  • ömer halim aydın'a ait, bir dönem izmir kumunda çok başarılı yarışlar koşan ingiliz atı; yanılmıyorsam eagle eyed yavrusu idi.
  • richard wagner'e büyük bir hayranlık besleyen hitler'in en sevdiği çalışma olduğu rivayet edilir.
  • etkileyici bir richard wagner eseri.
    stresli bir şekilde iş yetiştirmeye çalışırken prelude başladı ve pamuk gibiyim.
    kısa değil ama uzun da sürmüyor namussuz, tam ayarında.

    spotify
  • 28 ağustos 1850'de weimar'da sahnelenmiştir ilk kez.

    "kuğulu şövalye efsanesi" üzerinde bir opera yapıtı üretmeyi 1839'dan beri düşünen wagner, 1846'da "sanatçı yorgunluğu" nedeniyle bavyera'da marienbad'a gelip yavaşça zihnindeki yapıtını, lohengrin'i kurmaya başlar.
    1847'de 1. ve 2. perdeleri, 1848'de 3. perdeyi bitirir... 1848 sonlarında orkestrasyonu yapar.

    1849'daysa siyasi nedenlerle ülkesini ikinci kez terkeder ve yurtdışından yapıtını liszt'e gönderir; franz liszt 1850'de sunar operayı izleyiciye/dinleyiciye; kendisi yönetir operayı.

    richard wagner kendi operasını ancak 1861'de görebilmiştir. operasını görmeden de liszt'e şunu yazmıştır: "lohengrin'i seyretmeyen alman bir ben kaldım galiba!".
  • wagner’in graupa’daki yazlık evinde taslaklarına başlayıp bitirdiği operası.
hesabın var mı? giriş yap