• ağzın iç kısmında oluşan beyaz-gri pütürlü yaralardır. halk arasında pamukçuk olarak adlandırılmış bir dudak kanseri türüdür. özellikle nikotin tüketenlerde görülür. hastada %3-20 oranında karsinom gelişmesi mümkündür.
  • klinik ve laboratuar özellikleri ile başka tanı kategorisine uymayan, ağız mukozasından silinerek uzaklaştırılamayan beyaz plaklara verilen isimdir. ağızda en sık rastlanan premalign lezyondur, malign değişim riski çeşitli faktörlere (displazi gösteren olgular, dil, ağız tabanı ve dişetinde oluşanlar, sigara kullanmamış bireylerde görülenler, kadınlarda dile yerleşen lezyonlarda risk oranı daha yüksektir.) bağlı olmakla beraber %1.5-12 civarındadır.
  • skuamöz hücreli karsinom(scc)'un belirtilerinden biridir.
  • (bkz: eritroplaki)
  • iyi sınırlı yama şeklinde lezyonlar için kullanılır. düzgün ya da düzensiz yüzeyli, kösele benzeri, beyaz renkli mukozal kalınlaşmadır. yaşlı erkeklerde daha sık görülür. en sık alt dudak, bukkal mukoza, yumuşak-sert damakta lokalizedir.
  • ağız içinde oral mukozada beyaz lezyonların bulunmasıyla karakterize durumdur. sigara kullanma, beslenme bozuklukları ve candida albicans enfeksiyonları buna neden olabilir. biyopsi ile alınan örneklerin sonuçlarına göre cerrahi müdahale gerekebilir.
  • pre-malign bir oluşumdur. ağızda görülen ve 10 gündür geçmeyen beyaz alanlar görüldüğünde doğruca bir doktora gidilmelidir.
    aynı zamanda ağız içi mukozasının skaumoz hücreli karsinom başlangıcının belirtisidir.
  • who tarafından yüzeyden kazınamayan,klinik ve patolojik olarak başka bir hastalıkla karakterize olmayan beyaz leke ya da plak diye tanımlanmış. yani nedeni bilinen kandidiazis veya liken planus gibi nedenlerden oluşan beyaz plaklar bu sınıfa giremez. %5-25 i premaligndir ve ssc'ye dönüşürler. histolojik olarak aksi kanıtlanmadıkça hepsi prekanseröz kabul edilir. etiyolojisi geniş olsa da lökoplaki ve eritroplaki (kırmızı renkli versiyonu sayılabilir) erkeklerde daha sık görülür ve multifaktöriyeldir fakat tütün kullanımı en sık risk faktörlerindendir. kaynak:robbins temel patoloji
  • eğer ağzın içinde beyaz oluşumlar görürsek bu:

    1-candida enfeksiyonu ki bunu kaldırdık mı hemen kalkarken 2 ve 3 numaralar hemen kalkmaz.

    2- lökoplaki

    3- aids'lilerde genelde görülen hairy oral lökoplaki olabilir. bunda etken ebv'dir. ve burada lezyon tipik olarak dilin lateral kısmındadır.
hesabın var mı? giriş yap