• vergi cenneti oldugu icin norvec topragi olmasina ragmen norvec'e donuste gumrukten gecilir.
  • 1930'dan bu yana sakinlerine ve ziyaretçilerine ölmeyi yasaklayan norveç kasabası. mutlaka ölmeniz gerekiyorsa sizi norveç'in farklı bir şehrine götürüyorlar.
  • kutup ayısıyla insan nüfusunun aynı olduğu şehir. sadece kendini savunmak için ayı öldürebilirsin; aynı şey ayı için de geçerli. öldürdüğün aynın cesedini de kente gömmek yasak. aşırı soğuk cesedin bozulmasını yavaşlatıyor. 1917'deki grip salgını sonrası bu önlem alınmış. ölü başa bela.
  • ölmenin kanunen yasak olduğu şehir. gömülmek de haliyle. bölge çok soğuk bir yer. bu sebeple toprak da bütün sene donmuş vaziyette. buraya yerleşenler gömdükleri ölülerin bir süre sonra toprak yüzeyine çıktığını ve hiç bozulmadan kaldığını farketmişler. cesetlerin bozulmaması, ölüme sebep olan virüslerin de bozulmaması anlamına geliyormuş. cesetler yüzeye çıkınca virüsler tekrar aktif hale geçiyorlarmış. bu sebeple 1900'lerin başında bölgede büyük bir salgın yaşanmış ve pek çok insan ölmüş. bu olaydan sonra bölgeye yeni insanların yerleşmesi ve bölgede ölülerin gömülmesi yasaklanmış. bu bölgede ölen insanlar norveç devletinin desteğiyle taşınarak norveç'in iç kısımlarındaki mezarlıklara defnediliyormuş.
  • ismini; 20. yüzyıl başlarında abd'nin michigan eyaletinden çıkardığı demirle büyük servet kazanmış john munro longyear isimli zattan alan kent. longyear; norveç'in kuzeyinde demir madeni amacıyla kazılar yürütürken demiri eritmek amacıyla kömüre
    ihtiyaç duydu. en yakın kömür yatakları svalbard'da olduğundan bu adalar üzerinde longyearbyen kasabasını kurdu. sonrasında norveç kuzeyindeki demir madenini işlemeye değer bulmayınca da kasaba kurulduğuyla kaldı. an itibariyle kuzey yarı kürede longyearbyen'den daha kuzeyde bir idari merkez yok.

    soğukluğu öne çıkarılıyor ama kış aylarında buradan daha soğuk olan yerler var. mesela moğolistan başkenti ulan bator. ocak ayının bugününde hava durumuna baktığımda birisi -1 civarı görünürken diğeri -20'lerde. gözünü sevdiğimin gulf stream sıcak su akıntısı; iskandinavya'yı en kuzeyine dek yaşanılır kılıyor.
  • 1900 lerin başında orada yaşamış, iş yapmış amerikalı bir iş adamının adını (john munroe longyear) taşıyan şehir.

    dalaman-oslo 4 saat ve oslo- longyearbyen arası da 4 saat olmak üzere türkiye'den 8 saatte ulaşılır.
  • görmeden ölmek istemediğim kasaba.

    evet belki gezeceğiniz binbir çeşit mağaza, bilmem kaçıncı yüzyıldan kalma sanat eserlerinin sergilendiği dünyaca ünlü müzeler, diilere destan bir kültürel yapısı ya da en basitinden bir gece hayatı yok. varsın olmasın. doğası, insana dünyadaki yerini sorgulatması ve sunduğu eşsiz deneyim yeter.

    elbet bir gün buluşacağız...
  • 2007 verilerine göre 2075 kişi yaşamaktadır. oslo ve tromsö'den buraya düzenli uçuşlar düzenlenir. yetmişsekizinci kuzey enlemi buradan geçer.
  • yılın bu doneminde 24 saat boyunca geceyi yasayan bir kent.
  • longyearbyen, arktik okyanusu'nde norveç'e bağlı takımadalardan biri ve ayrıca takımadaların oluşturduğu svalbard yönetim biriminin merkezidir. 1.000 nüfusu aşan dünya'nın en kuzey yerleşim birimidir. kasabanın nüfusu 2013 verilerine göre 2.075'tir.

    longyearbyen, 78°13'k 15°33'd koordinatlarında bulunur. kuzey kutbuna yakın konumundan dolayı longyearbyen'de ekim sonu - şubat ortası arası gece yaşanırken, nisan ortası - ağustos ortası arası gündüz yaşanır. adada hâkim olan iklim tundra türüdür. longyearbyen adasının - spitzberg'den ayrı olarak- yüzölçümü 242,86 km²'dir.

    1926'ya kadar longyear city olarak bilinen kasaba, 1906'da arctic coal company ile kömür madenini işletmeye başlayan john munroe longyear'den adını alır. sondaki "byen" takısı, norveççe'de şehir mânâsına gelmektedir. şirketi 1916'da devralan store norske spitsbergen kulkompani (snsk), hâlâ madeni işletmektedir. belde, 8 ağustos 1943'te alman kriegsmarine tarafından neredeyse tamamen imha edildiyse de ıı. dünya savaşı'ndan sonra yeniden inşa edildi. ananevî olarak bir şirket kasabası olan longyearbyen, belde turizm ve araştırma açısından büyürken madencilik çalışmalarının çoğu 1990'dan beri sveagruva'ya sevkedildi. bu noktada svalbard üniversite merkezi, svalbard küresel tohum deposu ve svalbard uydu istasyonu gibi müesseseler orada hizmete açıldı. oradaki cemaate svalbard havaalanı, longyear ve svalbard kilisesi'nce hizmet verilmektedir.

    adaya yaz ve kış aylarında birçok turist gelir. adanın bu denli fazla turist çekmesinin en öncelikli sebebi norveç'te sadece birkaç yerde bulunan, yasal olarak izin almadan kar araçları sürülebilen arazilerin bulunmasıdır. longyearbyen dünyanın en kuzeydeki şehri olma özelliğini taşır. kent merkezinin hemen dışında yılda ortalama 90.000 yolcu taşımakta olan bir de havaalanı bulunur. norveç'te, oslo'dan ve tromsø'den şehre düzenli uçuşlar yapılır.

    svalbard'da iklim, son onyıllarda bütün kutupsal bölgelerde olduğu gibi eskiye nazaran ısınmıştır. bugün artık svalbard adalarının etrafını gemiyle dolaşmak mümkündür. hızlı eriyen buzdan dolayı artık avlanacak yerleri yeterince bulamayan buz ayılarının açlıktan ölmeleri tehlikesi mevcuttur. buna rağmen longyearbyen, normal enlemlerde yaşayanlar için soğuk bir yerdir
hesabın var mı? giriş yap