• 40'lı yıllarda yapıldıklarını farkedince şok geçirdiğim çizgifilm serisi.
    teknoloji falan umrumda değil. o yıllarda o mizah. hey maşallah diyor insan...
  • bu çizgi film dizisinin herhangi bir bölümünü izlememiş, sylvester'ı, coyote'u, roadrunner'ı, bugs bunny'yi, daffy duck'ı, kokarca pepe'yi bilmeyen insanla hayatımı birleştirmem. hiçbir şekilde de şaka yapmıyorum bak. şu çizgi filmi izleyerek büyümemiş insan uzak olsun lan hayatımdan. yeminle döverim!
  • öyle veya böyle bu cizgi film dünya cocuklarina opera'yi sevdirmistir.. bir sevil berberi bir saraydan kiz kacirma, sihirli flut hep looney tunes cizgi filmlerinden körpe beyinlerimize yerlesmistir.. bugun yaşıtım insanlar belki opera dediklerinde burun kivirabilirler, sevmeyebilir "of cok sıkıcı ya" diyebilirler, fakat hic bir çocuk, die walküre'yi dinlediginde bugs bunny'nin kari olmasini atlayip gecemez..

    konuyla ilgili olarak (bkz: what s opera doc)
  • ing. "deli saçması"
  • 1930'dan itibaren yayınlanmış tüm bölümleri hbo max'te bulunan çizgi film serisi.

    toplam binden fazla bölümü mevcuttur.
  • birçok insanın, "gelmiş geçmiş en iyi çizgi film serisi" olarak gördüğüne emin olduğum, dile kolay 90 yılı aşkın mazisi olan çizgi film serisi (diğer bir koldan merrie melodies ile birlikte). 2000'li yıllarda da the looney tunes show, looney tunes cartoons gibi yeni versiyonlarıyla da sevenleri memnun etmeyi başarmıştır.

    yalnız her efsane gibi, bu efsanenin de bazı bölümlerinin başına, izleyicilerin pek hoşuna gitmeyeceği şeyler gelmiştir: mesela bir dönem yeniden çizilip renklendirilmesi.

    bilenler bilir, biz looney tunes bölümlerini çocukluğumuzda izlediğimiz haliyle renkli olarak bilsek de, kardeş serisi merrie melodies gibi, belli bir süreye kadar siyah beyaz olarak üretilip yayınlanmıştır (merrie melodies 1934, looney tunes 1943'e kadar). bir süre sonra tamamen renkli olarak üretilen bölümler, televizyonlarda da yayınlanmaya başlanmıştı. 50'ler ve 60'larda (her ne kadar bize uğramasa da) abd'de renkli yayınların da yaygınlaşmasıyla beraber, o dönemde bölümlerin haklarını elinde bulunduran şirket, siyah beyaz looney tunes bölümlerini de renklendirip, renkli olarak yayınlamak istedi.

    o dönemin teknolojisiyle, bu bölümlerin renklendirilmesi için orijinale sadık kalınıp yeniden çizilmesi gerekiyordu. maliyetleri de çok yüksek tutmamak için, bu işi yapmak üzere, 60'ların sonlarında güney kore'deki bir stüdyoyla anlaşıldı.

    anlaşıldı anlaşılmasına ama, ortaya çıkan sonuç, başta orijinal siyah beyaz versiyonlarda çalışan çizer ve animatörler tarafından olmak üzere çoğu kişi tarafından pek iyi karşılanmadı. sektör farketmeksizin düşük bütçe ve kısıtlı süre içinde çıkarılan çoğu iş gibi, bu işte de özensizlikler farkedildi:
    -anlamsız ve soluk renk paletleri (kahverengi daffy duck olur mu?),
    -normalde saniyede 24 kare olması gereken çizimlerin daha az kare sayısıyla yapılması (nerede o akışkanlık?),
    -bu sebepten dolayı animasyon kalitesinde ve akışkanlığında yaşanan kayıplar (arkaplanlar çoğu zoom in-out'ta bağımsızlığını ilan etmiş),
    -hatta yanlış kullanılan giriş ve bitiş jenerikleri...

    bu versiyonlar, günümüzde bile bazı ülkelerde yayınlanmaktadır. hatta bizim ülkemizde de, 2000'lerin başında fanatik dağıtımı looney tunes vcd'lerindeki bölümler ağırlıklı olarak bu versiyonlardan derlenmiştir.

    90'lara gelindiğinde ise, teknolojinin gelişmesiyle beraber, bu siyah beyaz bölümler yeniden çizilmeye gerek kalınmaksızın, dijital olarak yeniden renklendirilirler. hem bilgisayar teknolojisinin sunduğu canlı ve gepgeniş renk paletleri, hem yeniden çizime gerek kalınmadığı için korunabilmiş animasyon kalitesi ve akışkanlığı, 60'ların sonundaki pek iç açıcı olmayan renklendirme girişiminden sonra çok daha iyi bir sonuç verir. gerçekten de youtube'da iki versiyonu da karşılaştıran videoları incelerseniz, 60'lardaki versiyonların yer yer çakma üretilmiş gibi göründüğünü düşünebilirsiniz.

    60'larda elle renklendirilmiş vs. 90'larda dijital renklendirilmiş bölümlerin karşılaştırıldığı bir playlist.

    kaynak 1

    kaynak 2
  • sevimli kahramanlar olarak türkçeye çevrilen çizgi dizi. şahsen favori bölümüm bugs bunny'nin altın bulduğu bölümdür. sanırım çizimleri yüzünden olacak ki benim gözümde en sıkıcı bölüm de saftirik elmer'ın gölette bugs'ı vurmaya çalıştığı bölümdür.

    ayrıca bugs bunny'i çok iyi seslendiren kişi için:

    (bkz: serkan altunorak)

    ayrıca şu da var:

    (bkz: space jam)
  • dikkatli dinlendiğinde yardıran bir şarkısı vardır bu serilerin. film başlarken duyulur, o ince seslerin ve manyaklıkların arasında genelde pek dinlenmez sözler ama dinleyin siz. zaten "we're tiny, we're toony, we're all a little looney" diye başlayan bir şarkıdan ne beklenir? baştan söylüyolar işte hepimiz hafif kopuğuz diye.

    "we're tiny, we're toony, we're all a little looney!
    and in this cartoony, we're invading your tv!
    we're comic dispensers, we crack up all the censors,
    on tiny toon adventures get a dose of comedy!
    so here's acme acres, it's a whole wide world apart,
    our home sweet home, it stands alone, a cartoon work of art!
    the scripts were rejected, expect the unexpected
    on tiny toon adventures -- it's about to start!
    they're furry, they're funny, they're babs and buster bunny,
    montana max has money, elmyra is a pain!
    here's hamton and plucky, dizzy devil's yucky,
    furrball's unlucky, and gogo is insane!
    at acme looniversity we earn our toon degree,
    the teaching staff's been getting laughs since 1933!
    we're tiny, we're toony, we're all a little looney,
    it's tiny toon adventures, come and join the fun! ...
    and now our song is done! "

    ekle: saçmalamışım, "looney tunes"un değil, "tiny toons"un şarkısıymış kendisi. ve lakin karakterler aynı derecede deli olduğundan sanırım, içeride (yani benim beynimin içinde) birbirlerine karışmışlar. uyandırma servisi için aychovsky'ye teşekkürlerimizle.
  • yıllar sonra ismini kız arkadaşım sayesinde andığım çizgi film serisi. bugs bunny veya road runner gibi karakterleri zaten biliyordum fakat elmayra'yı (hani şu gördüğü hayvanları koşup yakalayıp suyu çıkarcasına sıkan kırmızı saçlı kız) unutmuştum. sağolsun kız arkadaşım hatırlattı; okuldan geldiğimde okul kıyafetlerimle direk televizyona koştuğum günlere döndüm evdeki kediyi kucağında sevmek için sıkmaya başladığında. hayvanın gözleri pörtlemişken o, looney tunes melodisi 'ni mırıldanıyordu. hayvanın pörtlemiş gözlerini ancak seçebiliyordum kucağında.

    çizgi filminde bu elmayra tazmanya canavarını görüyordu bir keresinde; o vahşi hayvan bunu görünce çarpa çarpa nasıl kaçacağını şaşırmıştı. artık bizim kedi de öyle kaçıyor kız arkadaşımdan. looney tunes melodisiyle kovalıyor zavallı sabiyi.
  • warner bros'un ana kahramanlarinin (buggs bunny, duffy duck, marvin, coyote, road runner vs) yer aldigi cizgi film serileri ..

    that's all folks !

    (bkz: acme)
hesabın var mı? giriş yap