• horatio herbert kitchener-"hartumlu kitchener"(1850-1916)
    ingiliz generali.cesitli yerlerde savasti.esas ununu mehdi ordusuyla sudan'da savaşırken yaptı. sonrasında boer ordularına karşı ingiliz ordularını yönetti.1914'te savaş bakanıydı.çanakkale harekatının planlamasından ve uygulanmasından bir süre sonra sonra almanlarca batırılan bir gemide boguldu.

    i want you in the army şeklindeki orduya asker toplama posterlerinin bir varyantı da bu amcanın sert bakış ve parmaklarıyla yapılmıştır.
  • 1914 yılında savaş bakanı olarak görevlendirilmiş,dönemin ingiliz kamuoyunda "her işi çözebilecek nitelikte bir kurtarıcı" olarak nitelendirilen karizmatik kişilik.kendisi londra'dan pek hazzetmemiş ve görevi boyunca bilgi almak için savaş bakanlığı yahut dışişleri'ne güvenmek yerine mısır'daki kadrosuna güvenmiştir.
  • komutasındaki askerlerce şiddetli türk düşmanı olduğu söylenir.bunun yanında çanakkale savaşı sırasında aldığı kararlarla türk ordusunun avantajlı duruma geçmesini sağlamıştır.zira türkleri tanımayan , çanakkale hakkında en ufak bir bilgisi olmayan bir generali* savaşı idare etmesi için görevlendirmek akla , mantığa sığmamaktadır.

    (bkz: ian hamilton)
    (bkz: gelibolu gunlugu)
  • dönemin britanya krallığı'nın doğu konusundaki en yetkin ismi olarak bilinir. fakat kadınlardan ve diplomasiden her daim uzak durmuştur, çünkü özellikle diplomasi canını çok sıkmakta ve utangaç mizacına ters gelmektedir. gerçekten de topluluk içinde konuşmaktan çok sıkılır, çekinir, burda devreye fitzgerald girer ve genelde onunla etrafı arasında bir arabuluculuk yapardı. ingiltere'ye çağrıldığında yerine birisininin atanmamasını sağlamıştır ki derhal doğudaki görevine geri dönmeyi istemekteydi, doğudaki görevi yüksek komiserlik vasıtası ile yürütüldü uzun süre.

    lloyd george kendisinin sık sık sukut etmesini deniz fenerine benzeterek, "kimi zaman ışıkları avrupa'yı ve orda toplanmış orduları geniş ve sınırsız bir perspektifte öyle bir gösterirdi ki, insan gerçeğin tam ortasına bakıyormuş gibi olurdu. sonra fener dönerdi ve haftalar boyunca zifiri karanlıktan başka birşey olmazdı" demişti.

    lord beaverbrook ise o'nun orta doğu'nun şekillenmesindeki etkisine atıfta bulunmak için "bu uzun boylu yaşlı asker mesleğinin gün batımında ortadoğu'nun geleceği üzerine uzun gölgesini düşürüyordu" der.
  • (bkz: your country needs you)

    http://upload.wikimedia.org/…/kitchener-britons.jpg

    http://upload.wikimedia.org/…ourcountryneedsyou.jpg

    afişlerde ismi yoktur. buna gerek de yoktur. zira o zamanlar fazlasıyla tanınıyordur.
  • ''1914'te ölseydi ingiltere'nin wellington'dan sonraki en büyük generali olarak hatırlanacaktı. 1915 'te ölseydi 1.dünya savaşının ne kadar mahiyetini ve ne kadar süreceğini önceden söylemiş bir kahin ve ingilterenin büyük ordusunu örgütleyen insan olarak hatırlanacaktı.ancak 1916 da geçmiş dönemlerden kalma,değişen zamana ayak uyduramayan yaşlı bir gazi olmuştu.'' (bkz: david fromkin) 1916 da savaşın yönetimi elinden alınmış ve imparatorluk genelkurmay başkanlığına verilmişti. başbakan asquith kitchener'in istifasını da görevden alınmasını da sıkıntılı görüyordu.en iyisi onu uzun sürecek bir göreve yollamaktı. buz denizini aşacağı zorlu bir rusya yolculuğuna 6 ay sürmesi öngörüsüyle yola çıktı. alman mayın döşeme denizaltısı u75 in yerleştirdiği mayına çarpan ve batan gemide yaşama veda etti. ingliltere de ölümünden sonra kurtulduğuna geri geldiğine dair efsaneler yayıladurmuş ama savaşın ilk dönem kahramanlarında kitchener o gemide hayata veda etmişti.
  • kanada ontario'daki şehre ismini vermiştir.
  • nasıl öldüğü konusunda çeşitli komplo teorileri olan, günümüz ortadoğu'sunun mimarı. rus temsilciler ile yapacağı diplomatik bir görüşme için hms hampshire adlı kruvazör ile arhangelsk'e doğru çıktığı yolculuğunda, kruvazörün mayına çarpıp batmasıyla öldüğü düşünülmektedir. bir başka iddia ise, efsanevi boer ajan frederick joubert duquesne'ın sabotajıyla, bir alman denizaltısının hms hampshire'ı batırması sonucunda öldüğü yönündedir.
  • birinci dünya savaşının ingiliz mareşali, gönüllü askerlerden oluşan birlikler kurma sorumluluğuna sahip, halkın zafer tutkusunu temsil eden asker.
  • tüm kıbrıs'ı baştan sona dek dolaşıp zincirlerle ölçüm yaptırarak ve yaparak kıbrıs'ın ilk topografik haritasını çıkartmış kişidir. haritadaki detaylar inanılmazdır. 1882 kıbrıs haritası
hesabın var mı? giriş yap