• asıl adı henry john temple olan lord palmerson; 1784 –1865 tarihleri arasında yaşamış ingiliz başbakanıdır. dönemin rus politikaları karşısında osmanlı toprak bütünlüğünden yana olan ingilizler osmanlının yanında yer almış, 1830larda lord palmerson bu coğrafyada görev yapmıştır. ingiliz dış politikasını şekillendiren beyinlerden birisi olan lord, 'ingiltere'nin ebedi dost ve düşmanları yoktur, değişmez çıkarları vardır.' sözünün sahibidir.
  • birleşik krallık'ın hariciye nazırlarındandır. 1830-1834, 1835-1841, 1846-1851 seneleri arasında üç kere bu vazifeye getirilmiş olup, mezkur devirlerde devlet-i aliyye'nin ıslahat hareketlerini şekillendirmeye çalışanların başında gelmektedir.

    zatın fikrine göre birleşik krallık'ın menfaatleri bunu gerektirmekteydi. bu konuda kendisinin en büyük yardımcısı o devirdeki istanbul sefiri lord ponsonby'dir. palmerston'a göre rus tazyikine karşı osmanlıyı ayakta tutabilmenin tek yolu ordu, bürokrasi ve mali sistemde reform yapılmasıydı.

    ıslahat teşebbüsleri mustafa reşid paşa'nın osmanlı diplomasi hayatina intisabıyla netice vermeye başlamış finalde ise hepimizin bildiği gibi tanzimat fermanı ilân edilmiştir.

    afferin benim lorduma.
  • 1748-1865 yılları arasında yaşamış,liberal aristokrat ve reformcudur. 1830-1865 yılları arasında,ingiliz dış politikasından sorumlu olmuştur. rus imparatorluğunun gerilemekte olan osmanlı imparatorluğu kontrolünde olan karadeniz kıyılarına doğru ilerlemesini engellemeye çabalamış,kırım savaşı sırasında(1854-1856),1855 yılında başbakan atanarak kraliyetin en önemli adamı olmuştur. britanya ticari imparatorluğunu tüm dünyaya yaymak için güçten çok ticareti kullanmış,kapıları ingiliz gemilerine açmak için , 1841 yılında, çine karşı savaş başlatmış. ingiliz üstünlüğünü benimsetmek için kullandığı yöntemlerin kesinliği, ''lord ponza taşı'' olarak adlandırılmasına neden olmuştur.
  • we have no eternal allies, and we have no perpetual enemies. our interests are eternal and perpetual, and those interests it is our duty to follow.
  • “ingiltere’nin ezeli ve ebedi dostları ve düşmanları yoktur, değişmez menfaatleri vardır. dostlarımız ve düşmanlarımız zaman içerisinde değişir, değişmeyen menfaatlerimizdir.” sözünün sahibi ingiltere başbakanıdır.
  • kalıcı ittifaklar yoktur, yalnızca kalıcı çıkarlar vardır.

    (bkz: lord palmerston kuralı)
  • "we have no eternal allies, and we have no perpetual enemies. our interests are eternal and perpetual, and those interests it is our duty to follow."
    lord palmerston 1784–1865
    british statesman; prime minister, 1855–8, 1859–65
    [speech, house of commons, 1 march 1848]
  • ingiltere'nin en muktedir dışişleri bakanıdır. tam bir ip cambazı idi. tarafsız ve bağımsız bir belçika yaratarak ingiltere'ye avrupada tampon bir bölge yaratmıştır. hatırlayın napolyonun sonu olan waterloo savaşı da belçika topraklarında kazanılmıştı. belkçika kıyıları ingiltere için sınırdır. napolyon sonrası dönemde viyana kongresinde belçika toprakları hollanda krallığına bağlanması kararlaştırılmıştı. prostestan güçlerle iş birliğine girmiş, 19. yüzyılın milliyetçilik ateşiyle yanan belçikalılar 1830 da isyan başlatırlar. flemenklerin isyanını bastırmak için fransızlar ve destekçileri rusya prusya avusturya harekete geçti fakat lord palmerston hepsinin çabalarını boşa çıkardı.

    palmerston, ingiliz donanmasını hazırda beklettiği, soğukkanlılıkla, ılımlılıkla, azimle geçen 9 yıl boyunca söz konusu rakiplerini birbirine düşürerek belçika'yı bağımsız kılmayı başardı. anlaşma 1839 da imzalandı.
hesabın var mı? giriş yap