• --- spoiler ---

    müthiş kurgusu ve başarısız finaliyle özetlenebilecek filmdir. izleyicinin öykünün başında yaşadığı kafa karışıklığı, 1. hector'un (sonradan öğrendiğimiz üzere kendisi hector 2 imiş) evine dönebilmek için yansımasını zaman makinesine çekmeye çalıştığı sahnelerde gidiyor. filmin geneli flashbackler şeklinde geçiyor, izlediğiniz sahneler daha sonraki akışın içerisinde yer buluyor ve böylelikle filmin sonunun da aynı şekilde kısır döngü olacağını tahmin edebiliyorsunuz. zaten son sahnede 3. hector'un karısına söylediği ''yağmurun yağmasına daha var'' sözü de bunu kanıtlar nitelikte. kurgusu ne kadar harikaysa, finali de o kadar başarısız olmuş. açıkçası net bir son yok. burada arabaya binip laboratuarın yolunu tutan 2. hector ki bunu da filmin içerisinde izlemiştik. özetle daha iyi bir son hazırlanabilirdi.

    ayrıca bu kadar sahnenin içinde "ona mı takıldın?" diye soran olabilir de tüm hikayenin başlangıç noktası olan (aslında 1. hector'un nasıl ve ne şekilde zaman makinesine gittiğini bilmiyoruz) hanım kızımıza da kucak dolusu sevgilerimi yolluyorum; maşallah memintolar da tombiktoymuş diyorum.

    --- spoiler ---
  • --- spoiler ---

    bu döngünün hangi kısmını ne zaman (hangi sıra ile) izlediğimizi sorgularsak '1. hector 2. hector'a neden 3. hector'dan bahsetmedi?' gibi saçma sorularla kafamız karışmamış olur. biz 2. hector'u izlerken onun yaşadıkları zaten 3. hector tarafından tezgahlandığı için aynı anı bir de 3. hector'un bakış açısından izleyip sonra da 'bak bak bak, burada bile bile lades oldu pezevenk. güzelim kızın ne suçu vardı?' dersek kendi zekamıza hakaret etmiş oluruz. aynı anı önce bir kameradan sonra diğer kameradan izliyoruz. 'aynı an' olduğu için de öznelerin birbirine müdahalesinden söz etmek mümkün olmaz ya da biz sıralı izlediğimiz için bu olayları sıralı sanmak hata olur.

    bir diğer önemli nokta ise '2. hector bandajlı, 3. hector kazaklı' gibi bir sınıflandırma yapmak da yine paradoksun doğasına aykırı. 2. hector zaten bandajını çıkarıp 3. hector oluyor. biz ona 3. hector dediğimiz için o 3. hector. yoksa hepsi aynı hector zaten. sadece aynı kişinin aynı zaman diliminde birden fazla kütleyi birden fazla zihinle yönetmesi söz konusu. bizim izlediğimiz bölüm içerisinde "... 1. hector > 2. hector > 3. hector > 1. hector > 2. hector > ..." gibi bir durum var. bu tablo "eee o zaman ilk hector niye dürbünle bakarken kızı görüyor? bu işin bir başlangıcı olmalı!" eleştirisini haksız çıkarıyor. yaşımız kadar yıldır alıştığımız algılama kalıpları ile 'paradoks' gibi dünyamızın fiziksel düzenine yabancı bir kavramı tartmaya çalışınca tartımız patlıyor.

    film çok iyi. loop, paradoks gibi kavramların başlangıç, bitiş gibi sınırlamaları elinin tersi ile iteceğini unutmadan tekrar değerlendirmesi gereken onlarca insan bulunduğunu sözlükten dahi anlamak mümkün.

    --- spoiler ---

    iyi günler.
  • ucu açık film. hectorlar giderek çoğalmaktadırlar.

    --- spoiler ---

    hector 3 kızı karısının kılığına sokup karısını bir şekilde kurtardı ama o arada öbür hector arabaya binip zaman makinesini çalıştıran herifin yanına gitmek üzere yola revan oldu (bkz: revan olmak). bu durumda ortalık yine hector kaynıyor olacak zira hectorların hiçbiri ölmedi. şimdi o herifin yanına giden hector zaman makinasına binecek, hector 4 piyasaya verilecek bu esnada hector 2 boş durmuyor olacak, bu böyle sürüp gidecek. hector'un yeni bir sürümü çıkacak sonsuz döngü şeklinde. yazılım gibi oldu pezevenk.

    ha bizim hector karısıyla kendi serüvenine nokta koymuş olabilir ama zaman makinesinin sahibi yeni bir hector release etmese bile elde ortalığı karıştırmak için mebzul miktarda hector var olacak, yani diğer hectorlar dolaşımda oldukları sürece ortalığı karıştırmayacaklarının hiçbir garantisi yok.

    --- spoiler ---
  • tek akisli zaman dusuncesiyle yapilmis guzel film. zaman yolculugunu konu alan cogu film gibi karmasikmis gibi gorunmesinden dolayi fazla ilgi cekmemis olmasi aci bir durum. aslinda cok basit bir kurguyla ilerleyerek temiz bir is cikarmis yonetmen.

    ama her tek akisli zaman dusuncesine sahip film gibi "zaman kaderdir" mantigiyla ilerledigi icin sorgulamadan izlemek gerekiyor. devaminda spoiler var, polis kenara cektirip arabayi baglamadan sanayide sokturun.. pardon ne diyordum karistirdim. devaminda spoiler var, polis kenara cek... lan ne oldu yine? neyse bu igrenc esprimsiyi yapmak kaderimmis. ama tekrar uyariyorum devaminda spo.. tamam sustum.

    tek akisli zaman kurgusundaki zaman yolculugu paradoksu filmdeki bazi noktalari sacma gosteriyor cunku bir noktada ozgur irade olmamasi sonucu cikarmak cok olasi. soyle anlatayim; boyle durumlar genelde kurgufilmlerde "gecmisi kurcalama yoksa evren patlar, acayip seyler olur, o zamanlar genctim hatalar yaptim ama sen farklisin, lan yuru git yok sana zaman makinesi falan" mantigiyla gecistirilir cunku aciklanamayacak bir paradoks olusturmustur. daha basitce izah edeyim, gecmise gidip birseyleri degistirip birilerini oldururseniz bu zaten basindan beri boyle olmustur. yani zaman yolculugu yapmadan once olay zaten olmustur. e peki zaman yolculugu yapmaktan vazgecerseniz? vazgecemezsiniz. iste "alternatif evren"leri iceren zaman yolculugu dusuncesi yerine tek akisli zaman dusuncesi uzerinden ilerleyince paradokslar birbirini kovaliyor. filmde cok basarili sekilde verilen gerilimse hem tek akisli zaman dusuncesine bagli kalip hem de gecmisi degistirebilirmis gibi davranmasinin getirdigi karmasiklik. asagida ne demek istedigimi daha acik anlatiyorum, bak hemen asagida;

    o yuzden dayi1 bahcede oturup(hector demek istemiyorum) kizi soyunurken gordugu anda dayi2 zaten kizi tehdit ederek soyundurtmayi basarmis, dayi3 de dayi2'yi engelleyememis oluyor. cunku dayi2 dayi1'i etkileyen birseyi onun gecmisinde yapiyor. iste bu noktada paradokslarin icinde bogulmamak icin dayi2 yerinde oturup beklemek yerine harekete geciyor. cunku harekete gecmek zorunda. cunku harekete gectigi icin dayi1 kizi soyunurken gordu. yani bu durumda dayi2'nin kendi iradesiyle yapiyormus gibi gorundugu sey aslinda iradesi disinda gerceklesiyor (onun acisindan). yani varolmayan bir sonucu varetmek icin harekete geciyor. e sonuc zaten varolmali degil mi? o yuzden ozgur irade karmasasi ise karisiyor. cunku sonuc sebebi doguruyor (normal evrende genellikle sebep sonucu dogurur)

    bu sebeple "yerinde oturup bekleseydi ya lavuk" diyemiyoruz agiz tadiyla ve bu sebeple film boyunca yaptigi butun sacma seyler de sorgulanamaz oluyor.

    neden sonuc iliskisinin tek akisli zaman yolculugu paradoksuyla harmanlayip karmasaya ceviren izlenesi, uzerinde dusunulesi bir filmi dusuk bir butceyle kotarmak takdiri hakediyor bence. hele ki yuzmilyon dolarlik butceye sahip nice film daha ortasina gelmeden kusma hissiyati yaratip bitse de gitsek havasi estirirken. tabii ki ele aldigi konunun muglakligi/deneyimlenemezligi sebebiyle bir suru arguman, tartisma, catisma yaratabilir, hatta cok basit ve gormezden gelen bir yaklasimi oldugu bile soylenebilir, ama herseye ragmen izlenmeyi hakettigi kesin.

    son bir tavsiye; eger bu filmi sevdiyseniz ve uzerinde dusunmek hosunuza gittiyse, mutlaka ama mutlaka ve kesinlikle mutlaka (abarttim) dzienniki gwiazdowe kitabini okuyun. hatta bosverin filmi mutlaka o kitabi bulup okuyun. cunku genelde butun zaman yolculugu filmlerindeki "kendinle karsilasma yoksa evreni patlatirsin" ucuzculugunun aksine o kitaptaki hikayede zaman yolculugu yapan karakter birbiriyle karsilasir, zaman yolculugu uzerine tartismaya girer hatta sonradan binlercesi bi araya gelip oylama bile yaparlar. iste bu filmdeki tek akisli zaman dusuncesinin en muhtesem aciklamasi o kitaptadir, okuduktan sonra bu filmi yavan bile bulabilirsiniz. kitaptan biraz cumleleri ve anlatimi degistirip (eger okursaniz keyfiniz kacmasin diye) soyle bir ornek vereyim ve bitireyim;

    carsamba ijon'u:
    "persembe gununun ijon'u benden yardim istedi, basim zonkluyordu, nasil bunu anlamamis olabilirdi, surekli konusarak sinirlerimi bozuyordu, 'eger sen persembe gununun ijon'uysan ve persembe gunu sorun hala cozulmemisse demek ki benim yardimim bir ise yaramayacak cunku senin zamaninda devam eden bir sorunu ben oncesinden cozmus olamam' dedim, yataga uzanip islik calmaya devam ettim."

    persembe ijon'u;
    "kabini onarmak icin yardima ihtiyacim vardi carsamba gununun ijon'undan onarim icin yardim istedim. bana 'eger sen persembe gununun ijon'uysan ve persembe gunu sorun hala cozulmemisse demek ki benim yardimim bir ise yaramayacak cunku senin zamaninda devam eden bir sorunu ben oncesinden cozmus olamam' diyerek yataga uzanip islik calmaya devam etti" .....
  • konusu ve senaryosuyla oldukça başarılı bir film. filmin başlarında olaylar sıradan ve biraz da mantıksız gelse de, film müthiş finaliyle ve kusursuz olay kurgusuyla size başlardaki her sorunun cevabını vererek sizi şaşırtıyor.

    ayrıca, bu güzel filmden bihaber olan bana bu filmi tavsiye eden arkadaşa da buradan teşekkürlerimi sunarım*
  • kesinlikle çok harika bir film. senaryo üzerinde epey kafa yorulmuş öyle sallama bir zaman yolculuğu olsun gitsin gelsin işte anlayışı diye bişey hiç yok. bütün ayrıntılar çekimler falan tam yerinde. eğer bu filmi izlemeyip nası acaba bu film sorusuna cevap bulmak için burayı okuyorsan hemen şuan şu saniye aç ve izle bu filmi o kadar diyorum.

    --- spoiler ---

    ya tabi bi kaç nokta var insanın kafasına takılan, önceden de yazıldığı gibi olayların sıfır noktası neresidir yani nası bu döngüye girilmiştir sorusuna hala tam bir cevap bulamadım. sonuçta bizim 1. hectoru makineye çekmeye çalışan 2. hectorsa, 2. hector zaten oraya nası geldi de 1. yi çekmeye çalışıyor falan şeklinde sorulabilir ama o kadar da takmamak lazım çoğu yerde makul açıklamalar var.

    bu arada hectorun yerinde olsam karıyı siktir eder bisikletli kızı alırdım gayet.

    --- spoiler ---

    ben bisikletli kıza aşık oldum resmen nası bişey o yaa**
  • zaman yolculuğuyla ilgili şimdiye kadar izlediğim en iyi filmdir. özellikle ortalarından itibaren kafaları acayip karıştırsa da, sonlara doğru işi iyi toparlıyor. sözlükteki ilgisizliği haketmeyen, asla kaçırmamanız gereken bir film

    --- spoiler ---

    olayları ta en başından beri 3. hector planlıyor, 1. hector'un ise hiçbirşeyden haberi yok. filmin çoğunda izlediğimiz 2. hector ise sanki her şeyi planlayan kişi gibi görünse de aslında bir piyondan ibaret. bandajlı olan 2. hector'u makineyi kullanmak zorunda bırakmak için bisikletli kıza karısı süsü vermesi muazzamdı. daha önce belirtildiği gibi açıklanmayan tek nokta bu paradoksun nasıl başladığı. buna cevap olarak sakallı abimizin gözünden olaylar tekrar anlatılsa ve o arada bu soruya da cevap aransa iyi olurdu

    --- spoiler ---
  • time travel konusuyla alakalı yapılmış en iyi filmlerden biri. senaryonun üstünde çok çalışınılmış olduğu hemen farkediliyor. filmin geçtiği sahneler açısından her ne kadar tekrarcı gözükse de filmdeki asıl amaç da bu olduğundan, sürekli farklı bir kamera açısından aynı yeri başka zamanlarda görme hissiyatı insanı tatmin ediyor.

    --- spoiler ---

    time travel konulu filmler arasında filmimizde tek zaman çizgili bir durum söz konusu. yani olacak her şey önceden planlanmış, programlanmış gibi. biraz kaderci gibi aslında. işte bu bakış açısıyla baktığımız vakit filmin her sahnesi belli bir şekilde yerli yerine oturuyor.

    gerçekten güzel iş çıkartılmış bir film. 1. hektor'u izlerken izlediğimiz bildiğiniz kafasında sargı bezli katilli matilli gerilim filmiyken 2. hektor'dan itibaren taş bir bilimkurgu filmi haline dönüyor. 2. hektor'un her şeyi aynı şekilde yapmaya çabalaması gerçekten görmeye değer. adam kızın pantalonunu t-shirt'ini çıkartıp koyacağı şekli bile düşünüyor. hektor* back to the future izlemiş olacak ki kendisinin bir an içinde silikleşip tarih sayfasından tamamen yokolacağı düşüncesi gerçeği dahilinde var gücüyle 1. hektor'u makineye sokmaya çalışıyor. yani yaptığı şey aslında en mantıklısı.

    filmin 2. hektor'un 1. hektor'u makineye sokturduktan sonra bir şekilde bağlanacağını tahmin ediyor insan. gerçekten de tatmin olmuş bir şekilde hem de. belli bir kaç kısım havada kalsa da olsun be felan diyosunuz. ama adamlar size 2 alana 1 bedava dercesine hektor no. 3 veriyolar. bu gelen 3. hektor artık ununu elemiş tarağını asmış bir vaziyette. her şeyi bilmenin getirdiğiyle tecrübeyle iki dakkada bütün kurguya ayar çekip yapılması gerekenleri yapıp noktayı koyan kişi oluyor.

    --- spoiler ---

    --- spoiler ---
    --- fringe spoiler ---

    fringe izleyenler için aklıma geleni bi de böyle açıklayayım dedim. zaman akışımız tek bir çizgiye sahip ve her şey nasıl oluyosa akıyor işte, dedik bunu. burda emin olunamayan ve hektor'daki korku bir şeylerin bu zaman çizgisini etkilemesi ve alternatif senaryoların doğması. böyle bir durum filmde gerçekleşmiyor ama ya gerçekleşir de 4. sezon peter bishop'ı gibi tuzla buz olursam endişesinden hektor varını yoğunu oynuyor.

    son olarak kıza nasıl kıydılar ona üzüldüm lan. kızın tek suçu bisiklete binip biraz gezmekti. 3 çeşit olivia'ya *** çarpan peter bishop hesabı garibim 3 nesil hektor'un gazabına uğradı.

    --- fringe spoiler ---
    --- spoiler ---
  • zaman yolculuğu hakkında izlenebilecek en iyi filmlerden biri. ayrıca bunu izleyen bunu da izledi: (bkz: primer)
  • imdb'de beğendiğim filmleri gezerken, "bunu seven bunları da sevdi (people who liked this also liked...)" bölümünde sürekli karşıma çıkan, ama aslında o kadar da sevmediğim film.

    sevmemenin iki sebebi var. ilki triangle adlı filmi bu filmden önce izlemiş olmam (triangle aslen daha sonra çekildi). diğeri de, filmin benim ilgimi çekebilecek tek şey olan olan tek zaman çizgili zaman yolculuğu konseptinin daha önce bir çok kez işlenmiş olması, hatta lost da bile aynı şey vardı.
hesabın var mı? giriş yap