• tolkein'in lotr'i aslında fantastik dünyaları anlatmakla beraber gerçek olaylardan esinlenmiştir. ırklar bile aslında gerçektekinin oynanmışı belki de biraz karikatürdür. elf'ler slavlardan, insanlar avrupalılardan, orklar da türklerden esinlenilmiştir. türk ve ork kelimeleri adındaki müzikal benzerlik bile buna örnektir. iki kuledeki kuşatma da bire bir viyana kuşatması ile aynıdır. önce orklar (türkler) kaleyi kuşatır. yavaş yavaş kaleye girmeye başlarlar. lağımcılar lağımlarla surları indirir. insanlar yeniden onarır falan. kale düşmeye yakın dağın tepesinden gandalf ve atlılar iner. viyana kuşatmasında da kale düşmeye yakın dağın tepesinden leh kralı sobieski ve atlıları inerek osmanlı askerini (ork ve uruk-hailer) kılıçtan geçirirler. miğferdibi (viyana) kuşatması böylece kırılmış olur.
  • (bkz: bitmediniz)
  • doğrudur hatta türkler bering boğazından geçip aşağılara inerek uruguay'ı kurdular. kitaptaki 'uruk-hai'ler de bunlardan esinlendi. zaten fonetik olarak da çok benziyorlar.
  • bu durumda sauron iv. mehmet, witch king de merzifonlu kara mustafa paşa'dır. olabilir de. tolkien'in türkleri orklarla simgelemesi de zerre kadar umrumda değildir. tarih insanlığın ortak ürünüdür, savaşları birileri kazanır birileri kaybeder. ilkokuldan beri kafamıza kazınmış olan "türkler her zaman haklıydı" mantalitesi, osmanlı tarihinde 17. yüzyıldan sonraki döneme gelindiğinde tarih hocalarının dahi morallerinin bozulması tarihi hep tek yönlü görmemizden kaynaklanmaktadır. herkes "acaba viyanayı alsak nasıl olurdu?" diye kendi kendine sormuştur eminim lisede. ben söyleyeyim, başka ülkelerde iç savaş çıkarıp, demokrasi adı altında kaynaklarını sömürmek için sivilleri katleden bir "büyük güç" olurduk.
  • başlıkta anlatılmak istenen esasen miğferdibi kuşatmasıdır. yani lord of the ring serisi bakımından gerçekleştirilen orta dünya tarihi göndermesi hatalıdır.

    viyana kuşatması ile miğferdibi arasında benzerlikler de kurulabilir farklılıklar da... belki de en büyük yanlışlık ork-türk yaklaşımıdır. zira orklar yersiz yurtsuz, medeniyetsizdir. oysa türkler göçmeye olduğu kadar konmaya da yakındırlar. bundan ötürü orta asya'da dahi konar-göçer hayat yaşamışlardır. evet sürekli gezmişlerdir. ama gezdikleri yerler bellidir. yazladıkları yaylakları ve kışladıkları kışlakları belirgindir. bu açıdan miğferdibi kalesi'nin sahibi olan ve saldırıya uğrayan rohanlılar türklere daha yakın gibi görünüyor. illa orkları da bir kavme benzeteceksek, moğollarla bu orta dünya ırkı arasında çok daha büyük benzerlikler kurmak mümkündür.
  • iki kule derken aslında kız kulesi ve galata kulesi kastedilmiştir.
  • 'tolkien' in aslında özü türkçe'dir. tolu-giyen manasına gelmektedir.
  • viyana'yi alsaydık, manş denizine 100 sene içinde varırdık. kırılma noktamız oldu. merzifonlu biraz dikkatli ve tedbirli olsa her şey farklı olurdu. bugün ne ab olurdu ne pkk.
hesabın var mı? giriş yap