• fransa'nin en unlu krallarindan. rivayet odur ki cok basariliymis, baris, refah ve adalet getirmis... ama benim daha cok ilgimi ceken yani, ilk defa bilim akademilerini kurdurmasi ve 40 yasinda oldugu gibi curuyen dislerini fransiz tip akademisine havale etmesidir. doktorlarimiz da bunun altinda kalmayarak adamcagizin butun dislerini cekmis, ayrica bu islem esnasinda yanlislikla damak derisini de siyirmislardir. zavalli kral 80 yillik omrunun ikinci yarisinda hicbir kati madde yiyememis ve damak derisi olmadigi icin agzindan yedigi burnundan gelmis, yemek yerken hep rahatsiz edici sesler cikarmistir. bugun fransiz mutfaginda yeralan pure, ezme gibi yemeklerin buyuk kismi saray ascilarinin o donemde krallari yesin diye yarattiklari cesitlerdir.
  • fransa'nın en uzun süre tahtta kalan (72 yıl sanırım) ve "devlet benim" (l'etat c'est moi) sözleriyle de çok net bir şekilde ifade ettiği gibi, zamanında mutlak monarşinin allahı olmuş bir adam. çok saldırgan ve yayılmacı bir politika izlemiş; öldüğünde geride nerdeyse bir yıkıntı bırakmakla beraber fransız dilini ve kültürünü avrupa sosyetesi'nde bir numaraya oturtmuş biri. bilime ilgisinin yanında güzelliğe tapan, sanatı ve sanatçıyı destekleyen bir yapıdaymış, kraliyet dans ve müzik akademileri onun zamanında kurulmuş. zaten kendisi de dans edermiş (sophie marceau'nun oynadığı marquise filmini seyretmiş olanlar hatırlar). apollo rolünü oynamış hatta, kendisi de "le roi soleil" olarak apollo'nun islevini yerine getirdiği kanaatindeymiş (sanat, kültür, medeniyet taşımak). moliere'i, lully'i (türk marşı'nı besteleyen adam, hani dunyanin butun sabahlari soundtrack'inin ilk parçası olan) sarayda görevlendirmiş. versailley sarayı'nı yaptıran da o (paris'ten nefret edermiş, parisliler de ondan), devleti senelerce ordan yönetmiş, öyle bir adam işte...
  • 17. yüzyılda (1638-175) fransa'da hüküm süren kral.
    1643'te 5 yaşındayken fransız tahtına çıktı. bundan önce yönetimde, kral naibi kardinal nazarin vardı.
    14. louis 1661'de 23 yaşında iken ülkenin yönetimini ele aldı ve 1715'te ölene kadar tam 72 yıl iktidarda kaldı. çağdaş tarihin iktidarda en uzun süreyle iktidarda kalan monarkıdır.
    kendi döneminde, yönetimde mutlakiyet hakimdi. 16. yüzyılda yaşanan din savaşları ve westphalia barışı sırasında 1648 ayaklanmaları, almanya'yı küçük devletlere bölmüş, fransa'ya da dünya üstünlüğünü ele geçirmesini sağlamıştır. 14. louis, sınıflara bölünmüş bir fransa'nın bütünleştirilmesinde tek gücün ulusal monarşi olduğuna inanmıştır.
    merkeziyetçi otoritesini kurduktan sonra, orduya çekidüzen verdi. çünkü askerler önceden istedikleri ülkeye hizmet ediyorlardı. bunlara sürekli oturacak barakalar kurdu, emir komuta zinciri kurdu ve tek bir üniforma giydirdi. 14. louis bunları içerde yaparken, dış politikada da çeşitli stratejiler uyguladı. bu stratejinin temelinde genişleme yatıyordu. doğuya ve ren bölgesine doğru genişlemek ve ispanya hollandası* kendi ülkesine ilhak etmek istedi.
    bir de ispanya kralı ll. charles'in kızkardeşi ile evlenmişti. bu konudaki amacı, avrupa'nın öteki devletlerinin bağımsızlıklarına son verecek olan, "evrensel monarşi"yi kurmaktı.

    arkasında büyük bir miras bırakacak olan ispanya kralı ll. charles'in ölmesi ile 1700 yılında avrupa savaş ile karşı karşıya gelmişti. miras üzerinde en büyük hak sahibi, ll. charles'in iki kızkardeşi ile evli bulunan habsburg imparatoru ve fransa kralı'ydı. ll. charles ölmeden önce mirasın kime kalacağı konusunda vasiyet bırakmıştı. vasiyete göre ispanya toprakları parçalanmadan bir bütün olarak 14. louis'in torununa kalacak ama taht hiç bir zaman birleştirilmeyecek; 14. louis kabul etmezse, habsburg imparator'unun oğluna verilecekti. 14. louis bu mirası kabul etti ve savaş başladı. savaş sonunda utrecht barışı imzalanacak ve ispanya tahtına 14. louis'in torunu ll. philippe geçecekti.*
  • sen git tam 72 yıl kraliyet koltuğunda otur, mutlak monarşi denince akla ilk gelen isim senin adın olsun, yayılmacı ve saldırgan bir politika izle, "devlet benim" lafı seninle özdeşleşsin ama git sonra külotlü çorap giy, altına da topuklu ayakkabı.... sizce de bunda bir mantık hatası yok mu?

    alın bu da capsi:

    caps1: (beyaz külotlu çoraplı)
    http://upload.wikimedia.org/…ouis_xiv_of_france.jpg

    caps2: (kırmızı külotlu çoraplı)
    http://upload.wikimedia.org/…s_le_grand;_harnas.jpg
  • lui'ligin cılkını çıkarmış, atalarının ününden istifade etmek için aynı ismi utandamadan 14.kez kullanmayı kendine yedirebilmiş bir insandır kendisi..ulan, hadi anan baban sallamadı sana bu ismi verdi, bari aklın erdiğinde kendine adam gibi bir isim bulsaydın. ne o öyle, bbg evi yarışmacıları gibi..14 lui, 05 frank alan..bunları görünce bizim padişahların günahını almışız diyor insan..en uzunu beşte bırakmış..altı da vardı galiba ama hatırlamıyorum..
  • fransızların isim bulma özürlü olduğunun bir diğer ispatı. hani 4 olur 5 olur, 14 ne demek ya?
  • "devlet benim" sözü su sözlerinden cıkartılır : "une foi, une loi, un roi."
    yani tek din, tek kanun, tek kral.
  • muhteremi fransa tarihinde benzersiz kilan varolan feodalite kirintilerinin uzerinden top ve tufek ile gecmesi; fransanin ic pazarinin butunlesmesini saglamasi yatar. feodaliteyle olan mucadelesini o kadar abartmistir ki cumle fransiz derebeylerinden arta kalanlari versaillesa toplamis ve sosyete adi altinda birlikte eglendiklerini sandirarak (conviviality) alenen rehin almistir.

    marsilya kentinin girisinde bir top gorursunuz(mus), o top lui kardesin marsilya kusatmasinda kullandigi topmus. o kadar dayatmis kendisini.
  • 1643 - 1715 yılları arasında dile kolay tam 72 yıl boyunca hüküm sürmüş,devlet benim diyerek kendisini güneşle özdeşleştiren ünlü fransa kralı.

    louis dönemi'nin en önemli özelliği tam 300000 kişiden oluşan dönemin en devasa ordularından birisini oluşturarak hem ülke içerisinde hem dış politikada çok önemli işlere girişmesi olmuştur.

    5 yaşında tahta geçmiş olmasına rağmen dönemin chief minister ının (türkçeye tam çevirisi yoktur bir nevi başbakan anlamı taşır) ki fransa kraliyet bürokrasinin temelini atan ünlü kardinal armound richelieu'nün de öğrencisi olan kardinal jules mazarin'in başarılı bir kraliyet politikası izlemesiyle;fransa,louis'nin yetişkin bir kral olmasına kadar olan süreci sorunsuz sayılabilecek bir şekilde atlatmıştır.

    uzun süren savaşların ve sarayın harcamalarının ekonomiye olan olumsuz etkisinin yanı sıra bir dönem louis'nin finans danışmanlığı yapan baptiste colbert'in endüstiriyel yatırımlara önem vermesi ve madenciliği desteklemesinin yanı sıra bir de ithal mallara koyduğu yüksek gümrükle iç üreticiyi koruması bir nebze de olsa fransa'yı ayakta tutmayı başarmıştır.
  • uluslararasi görüşmelerede karşı tarafın jest ve mimiklerini kaydetmesi için bir adamı hazır bulunurmus. bu görüşmelerde hazırlanan belgelerden birinde ingilere kralı icin "utangac yarı gülümseme" tanımlaması ve "aksansız konuşma" notları dusulmus. adamlar tee 17.yüzyılda işi çözmüş, bizimkiler de aşkım kapışmakla falan takılsınlar.
hesabın var mı? giriş yap