• ekşi sözlükte ırsileşmiş olan, kendi bireysel tercihini başkasına dayatma ekolünün mağduru olmuş davranış biçimi.

    özellikle orijinalini bozma - bozmama meselesi taşak konusu olmuş. bak kardeşim, sen otomobil motorunun sıhhi tesisatçılar tarafından 5 dakika içinde tasarlanan - yapılan bir şey olduğunu sanıyor olabilirsin. ama, o kazın ayağı öyle değil. otomobil motorunun tasarımı, son derece komplike mekanik - geometrik - termodinamik hesap içerir. bütün bu hesap kitap da, otomobilin benzinle çalışmasına göre yapılmıştır, lpg ile değil. bu farklılığın, otomobilin verimliği ve güvenilirliğinde bir düşüş yaratmayacağına, ben bir mühendis olarak ikna olamam.

    artı, otomobilin tasarımı yapılırken, orada olması planlanmayan bir sürü alet - edevat eklenmesi de cabası. lpg deposu, lpg yakıt hattı, lpg enjektörleri, onun dışında, regülatörler, beyinler, şunlar bunlar. bütün bunların eklenmesi için arabanın 80 yerinden delinmesi gerekiyor. bu da, paslanma, çapak vb. ekstra sorunlara gebe.

    bunun dışındaki dezavantajları da malumunuz. performans kaybı, kapalı otoparklara girememe, hızlı feribotlara binememe, bagaj hacmindeki kayıp, periyodik olarak ekstra bakımla ve sızdırmazlık raporu almakla uğraşma zorunluluğu vb.

    işte bu noktada belirleyici, bireysel tercihler ve koşullar oluyor. lpg'nin sağladığı yakıt maliyeti avantajı ortada. bunu inkâr edenin aklını kaçırmış olması lazım. olay, yalnızca, sağladığı yakıt maliyeti avantajı uğruna, yukarıda saydığım dezavantajlara katlanmayı göze alıp almamakta. benim şahsen almayı tercih edenlere de, tercih etmediği halde sike sike katlanmak zorunda kalanlara da, tercih etmeyenlere de saygım var. kendi tercihidir. para onun, keyif onun, yaşam onun, olumlusuna - olumsuzuna katlanacak olan o, bize ne amk?
  • 5 yıldır lpg'li araba kullanan biri olarak bir türlü anlamadığım olay.

    eğer sebep "lpg motora zarar veriyormuş" ise; sen bu arabayı sıfır aldıysan ve en az 10-15 yıl binerim diyorsan ancak o zaman makul bir sebep "olabilir" zira bu motora verilen zarar, ancak 300-400 bin km sonrası ortaya "çıkabiliyormuş" dikkat ederseniz bunlar da ihtimal diyorum çünkü lpg sistemleri teknolojik bakımında son yıllarda çok çok gelişti.
    eğer sebep "performans, arabanın çekişi düşüyormuş" ise ; sen arabayı şe-eve-gezmeye tozmaya gidip gelmek için değil de motor sporları yarışlarına katılmak için alıyorsan ancak o zaman makul bir gerekçe olabilir. fakat ben yılardır kullanırken "yahu ne uyuz bişeysin sen lpg, araba gitmiyo senin yüzünden" demedim. bagajda 100 kg yük, içeride 6 kişi ile en baba yokuşu çıktım, tıpkı normal benzinli araç gibi. ha gaza bastığın zaman hissettiğin güç benzinde 100 iken bunda 95 dir, evet.
    eğer sebep "kapalı otoparka giremiyorum" ise; artık memleketteki araçların yarısı lpg'li olduğu için avm'ler bu konuda çok töleranslı. çok nadir alınmadığım olmuştur şu 5 yılda kapalı otorparka . o durumlarda da avm'nin açık otoparlarına yönlendiriyorlar. ha şu da var lpg kitleri stepnenin yerine konulduğu için görünmüyor zaten. adam bagajı açtığında ( eğer stepne yanınızda değilse ) normal bir araba bagajıyla karşılaşıp size geçebilirsiniz diyor.
    evet dezavantaj olarak görülen durumları açıkladıktan sonra bir de işin maddi yanına açıklık getirmeye çalışayım;
    dediğim gibi beş yıldır kullanıyorum. yaklaşık 100 bin km yol yapmışım ( yılda 3-4 defa şehir dışına gider gelirim ) benzinle lpg arasında ortalama 20 krş fark vardır. birisi km'de 50 krş yakıyorken diğeri 30 krş yakar.
    100 bin ile 20 krş çarpığın zaman ortaya çıkan o korkunç rakamı farkettin mi ? evet evet yanlış çarpmadın 20 bin lira, yani bir araba parası.
    bu rakamı duyduktan sonra "skmişim avm'sini de performansını da " demiyorsan kardeş, ya zenginsin ya da aptal. kusura bakma ama öyle.
  • mantıksal olarak hatalıdır. öncelikle benzindeyken 100 km mesafede 8 litre yakan araç, lpg ile 12 litre falan yakmaz, 9 litre civarı yakar. ikinci olarak 1.6 motor standart binek araç 100 km mesafede 33 tl yakmaz, muhtemelen 26-27 belki daha da az yakar. üçüncüsü, lpg sistemi tesisatı 2500 tl falan değil, en kralını en yasal şekilde yapsanız maksimum 2.000 tl tutar. nihayet lpg sistemi 25.000 km içinde amorti etmez kendini, 10.000 civarında yapar.

    nereden mi biliyorum? 2009 honda cr-v 2.0 es (bkz: #26081957) aracımla son zamlardan sonra 80 tl lpg alıp şehir içinde asgari 240 km yol yapıyorum. ortalama 1.6 cc binek araç ile karşılaştırma yaparsak;

    a - 2000 cc, 1600 cc'den daha geniş hacimlidir, daha fazla yakıt tüketir
    b - cr-v, standart binek araçlara göre daha ağır ve aerodinamik özellikleri yerlerde sürünen bir araçtır
    c - otomatik vitesli olduğu için manuel vitesli araçlara göre ekstradan 1 litre/100 km daha fazla tüketim değeri olan bir araçtır
    d - şehir içindeki dur-kalk trafiğinde daha ağırkanlı ve uzun hızlanma değerleri nedeniyle birim hıza ulaşmak için sarf etmesi gereken yakıt miktarı daha fazla olacaktır.

    tüm bunlara rağmen kullanmakta olduğum ve toplamda bana maliyeti dost işi 1.700 tl olan (reklam için değil, örnek vermek için) zavoli marka süper kit (sanırım 8 mm lik boru kullanılan tip) araç lpg sistemi ile 10.000 km'yi yeni geçmesine rağmen kendini karşılayalı bir aydan fazla oluyor.

    paneldeki gösterilen tüketim değerlerine kanmayın. depoyu, yakıtı görene kadar doldurup (hava basmadan) aracı depo tamamen boşalana dek kullanıp sonra bir daha yakıtı görünceye kadar depoyu doldurun. kaç para ödediniz, kaç km yol yaptınız, km başına kaç tl tüketim değeriniz oldu hesaplayın. formül basit;

    ödenen para (tl) x 100 / bir tam depo ile katedilen km

    yani 220 tl benzin aldınız, 600 km yol gittiniz, bu durumda formül;
    220 x 100 /600 = 36,6 olmak üzere 100 km'de 36,6 tl den ibarettir. uygulayınız efendim.

    depo ölçüm aralığı tam dolu-tam boş iken şehir içi kullanımda benzinde ortalama 12 lt/100 km ile güncel olarak yaklaşık 52,14 tl iken lpg ile ortalama 13 lt/100 km ile 35,62 tl oluyor (indirim puanları hesaba dahil değildir). aradaki "16,52 tl de para mı ulen" demeyin, oransal bakın. aradaki fark yaklaşık %35 ve bu hiç de azımsanacak bir oran değil, üçte birden daha fazla. 1000 km mesafede 165 tl fark yapar, ki bu normalde bir ayda ulaşılabilecek bir menzil. yıllık karını (sadece benzin yerine lpg kullanman nedeniyle) 1.980 tl yapar. aha da lpg kendini amorti etti bile! ondan sonrası safi kar.

    ha, deyin ki bu zamana kadar kısa zamanda sen nasıl kar ettin? altı aydan daha kısa sürdü 10.000 km'yi tamamlamam. ayrıca ben tadilatı yaptırdığımda benzin/lpg fiyat farkı oransal olarak daha da fazlaydı, yaklaşık %45'in üzerinde tasarrufum vardı. fiyat güncellemeleri sonrasında şimdi tasarruf oranı biraz daha az, ama yukarıda anlattığım üzere yine de verimli.

    dolayısıyla lpg varken benzin kullanmakta ısrar etmek, mantıksızdır.
  • 2013 model honda civic kullaniyorum. arac kendiliginden lpg'li. su fabrika cikisli olanlardan. aracin orijinalligi gitmesin diye benzinli olarak kullanmiyorum. sonucta adamlar o kadar lpg koymus. ortalama olarak 10.5 litre yakiyor. buda kilometrede 0.34 lira gibi bir ucrete denk geliyor. kisacasi hayatimi sikti. arac guzel guzel olmasina ama gaz parasi dayandiramiyorum. ekonomik gostergesi hep yesilde kalsin diye arac 50 km hizda 5. vites istiyor atiyorum. ortalama yakit tuketimi gostergesi 0.1 dustugu zaman yolun kenarina cekip arkadaslar ile halay cekiyoruz. bir de benzinli olsa sanirim ittirme gucu ile kullanicagim. kisacasi 24 binlik degeri olan araci 60 bine sattiran, 1.7 liralik maliyeti olan benzini 5 liraya sattiran devlet utansin. ben ne utanicam amk.
  • "arabanın lpg'lisi çakmağın benzinlisi argadaş" agk, 2.0 litre motorlu aracına lpg montajını yaptırdıktan bir süre sonra.

    yemişim benzini amk, benzinli araba adamı ruh hastası yapar lan.

    lpg'nin güvenli olmadığı yanılgısı içinse söylenecek çok şey yok. tamamen cehalet ve aptal türk medyasının gazı. 2011 yılında ankara kumrular sokaktaki bombalı saldırıyı hatırlıyor musunuz? açın görüntülere tekrar bakın, patlayan aracın dibinde bulunan ve yangından etkilenen taksinin en sağlam kısmı lpg tankı idi. lpg güvensiz diyenin evine tüp sokması düpediz ne dediğini bilmemektir. kaldı ki benzin de yanıcı ve patlayıcı bir maddedir. lpg'li sistemler sızdırmazlık sorunları yoksa benzinden daha güvenli dahi olabilir.

    düzgün kit düzgün montaj ve programlama ile lpg'de edeceğiniz tasarruf asgari %40 azami %55 olur. tasarrufun az olduğu konusunda sizi kandırmışlar.

    kapalı otopark? avrupayı gezebildiyseniz orada kapalı otopark girişlerinde "lpgli araçlar önden buyursunlar" tabelalarını görebilmişinizdir. türkiye'de de sanayi bakanlığı bir çalışma yürütüyor. zaten fiili olarak piyasadaki araçların neredeyse yarısını otoparkından mahrum eden işletme sayısı oldukça azaldı.

    beyaz türklük? rica ederim en yakınınızdaki teleflex prins gibi üreticilerin montaj atölyelerini ziyaret edin hangi arabalara lpg montajı yapıldığını görüp hayretler içinde kalın. ben 0 km mercedes e serisi gördüm, bu iki gözümle.

    aracın orjinalliği vs vs? eski arabam kompakt sınıf bir arabaydı*, güneş vurduğunda gösterge içindeki elektronik kısımda lpg tankının doluluğunu gösteren bir gösterge olduğu bariz belli oluyordu. yeni arabam üst orta sınıf bir araba, kullanma kılavuzunda lpg'li modeller için ayrı bir kısım var. ülkemizde olmasa da özellikle doğu avrupada bu arabalar fabrika çıkışında lpg'li olarak da satılıyor ve yapılan montaj buradakinden farksız.

    motor ömrü? hanginiz 500.000 km yaptırıyorsunuz motora? hadi diyelim yaptırıyorsunuz, 50.000 km eksik yapsın da gönlümce bineyim derim ben.

    özetle, lpg gerçekten mantıklıdır ve çevre dostudur. bence deneyin derim. benim ısrarlarımla doğru kiti doğru yere monte ettirmiş çevremdeki tüm insanlardan "allah senden razı olsun bu lpg şahane bir şeymiş"den başka bir bir laf duymadım.
  • benim içinde bulunmadığım eylem.

    teorik hesaplara ve tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim ki. 100 km de 8-8,5 litre benzin yakan bir araç lpg ye dönüştürüldüğünde 100 km de 9,6-10,2 litre lpg yakar. iyi montaj ve ayarda lpg tüketimi aracın benzin tüketiminin %20 üzerindedir. bu durumda konu edilen araç benzinle 100 km yi 38,11 tl ye gider lpg deyse bu rakam 27,42 tl dir. her 100 km de yaklaşık 11 lira tasaruf edilir. bu rakam 10000 km de 1100 liradır. piyasayı iyice araştırılırsa 1000-1100 lira civarına yerli kaliteli dönüşüm markaları mevcut* ruhsata işletmesiyle 1500 liraya gelir. tüm bu verilere göre aracına lpg dönüşümü yaptıran bir kişi yaklaşık 1.5 yılda dönüşüm sistemine yaptığı masrafı çıkarır ve sonrasın tasarruf etmeye başlar.

    performans kaybına gelince lpg li araç kullanan biri olarak performans kaybı yok dersem yalan söylmeiş olurum. ancak bu sadece ilk kalkış anında o da seri bir şekilde kalkarsanız fark ediliyor. normal ciddi bir kayıp yok. şunu da belirteyim ben gayet sakin araç kullanırım. belki daha agresif sürücüler iki yakıt arasındaki performans farkını benden daha iyi farkedebilir.
  • dayımın içinde bulunduğu durum.

    93 model arabaya orjinalliği bozulmasın diye lpg taktırmıyor.
    (bkz: dayıların biraz arıza tipler olması)
  • ekşişeyler'de görünce ve ne kadar fazla yanlış bilgi içerdiğini görünce birkaç kelam edeyim dedim. öncelikle söz konusu entry şu: (bkz: #88862569)

    ilk yanıldığı nokta motor dizaynı konusu. ikisi de gaz formunda o zaman aynı mantığı nereden bakılırsa tutarsız. öncelikle lpg benzinden %7 daha fazla oktana sahip. aaa ne kadar iyi dediğinizi duyar gibiyim lakin özel bir modifikasyon olmadığı sürece benzinli motorlar 98 oktana sahip benzine göre dizayn ediliyor. yazar motor sıcaklığının değişmediğini söylemiş lakin hiç ölçmeden sadece oktan sayısına bakarak bile motor sıcaklığının daha fazla olacağını kestirebiliriz.

    eee motor artık daha sıcak. başka neler etkilenecek bundan? ilk olarak motor yağı. öncelikle herkes şunu not alsın: lpg uyumlu motor yağı yok arkadaşlar. o bir dönem furyaydı ve bitti.
    motor yağı sizin arabanızın canı kanı. lpgli bir araçta motor sıcaklığı benzinli bir araca göre 15 derece daha yüksek. motor yağları eğer ekstrem bir durum yoksa 100 derecede en iyi viskozite değerini alacak şekilde üretilir. aracınızda dönen yağ sıcaklığı da 95 ile 110 arası kullanım şartlarına göre değişir. peki lpg kullanılması durumunda ne oluyor? motor yağı sıcaklığı 110-125 arasında gidip gelmeye başlıyor. bunun sonucunda doğal olarak motor yağınız daha erken bozuluyor. hani 15.000'de yaptırıyorsunuz ya bakımı; onu şimdi yavaşça 10.000'e çekin.

    bu sıcaklık başka nereleri etkiliyor? hava filtresini direkt etkiliyor. lpgli araçlardan (özellikle japon-kore) kaç tane hava filtresini kısmı erimiş olarak çıkardığımızı ben bilirim.

    sıkı durun lpgli araçlarda egzoz gazı ortama 70 derece daha yüksek!
    soğutma sıvınız da alıyor nasibini bundan. onun da sıcaklığı ortalama 13 derece daha yüksek.

    bu ne demek oluyor? bir kere motorunu o yüksek sıcaklıktan komple etkileniyor. bu daha kolay aşınma ve bozulma demek. özellikle kauçuk parçalar çok hızlı özelliklerini kaybediyor. motor ile kalmıyor katalitik konvertör ve egzoz da etkileniyor bundan. 70 derecelik sıcaklık farklı azımsanacak bir fark değil.

    özetle: aracınız lpgli olarak fabrikadan çıkmadıysa ne aracınıza lpg taktırın ne de lpgli bir araç alın.

    madem bu kadar uzun bi entry yazdık bari sonuna kar zarar tablosunu da koyalım.
    bugün 1 litre benzin 7.09 tl ve 1 litre lpg 3.99 tl (opet-aygaz)
    benzinli bir aracın 1 litre ile gittiği yolu lpgli araç 1.2 litre ile gidiyor. burada da 7.09/4.79 gibi bir rakam çıkıyor. yeni renault megane 1.3 tce'nin (ülkemizde bol var diye seçtim) ortalama yakıt tüketimi 6 litre.
    benzin kullansa 42.56 yakarken lpg kullandığında 28.73 tl yakıyor. bu da km maliyetlerini 42.56 kr ve 28.73 kr yapıyor. km başına tasarrufunuz 13.83 kr.

    bu araca uygun lpg kiti 10.500 tl.
    araç 75.921 km yaptığında lpg kendini amorti ediyor.
    eee dedik yağ bozuluyor. bakımları 10.000'e çektik. iki bakım yerine üç bakım yapılması gerekecek. bunun size özel serviste 600 tl gibi bakım başı maliyeti olur. bu da 15.000 km'de 900 tl ödemeniz demek. bu maliyeti de lpgnin üzerine eklediğimizde gerçek lpg fiyatı (km bazında) 30.73 kuruş yapar. reel tasarrufunuz da doğal olarak 11.83'e iner. bu pozisyonda araca taktırdığınız lpg 88.757 km'de kendini amorti eder.

    edit: hatalarımı düzelttiren kotak beretin cigit nickli yazara teşekkür ederim.
hesabın var mı? giriş yap