• arjantin dogumlu, modern sanat ile ilgilenen ressam & heykeltiras .
  • lucio fontana; 1899'da arjantin'de rosario de santa fe'de doğdu. 1905 ile 1922 yılları arasında italya'da yaşadı. 1916'da birinci dünya savaşı'nda teğmen olarak görev yaptı. 1918 yılında milana yerleşti. ardından bir süre babasının heykel atölyesinde çalıştığı rosario de santa fe'ye döndü. 1928 yılına gelindiğinde tekrar italya'ya dönerek burada iki yıl brera ackademisi'nde heykel çalıştı.

    1935 yılında paris'e giderek orada abstraction-creation grubuna katıldı, yıllar sonra ise the spaziallismo hareketini kurdu.

    lucio fontana 'concetto spaziale'i yaptığında sanat alanında verimli yıllar geçirmişti. tek renk boyalı bir tuval ve yırtılmış bir merkezle sanatın anlamına yüce bir katkıda bulunmuş oldu. bu yapıt, lucio fontano'nun zihninde sanat algısının çoktan figürden arındırılmış ve izleyiciye daha geniş bir evren sunma gerekliliğini, ileri düzeyde sahip olduğu zihinsel adaptasyon becerisi ile elde etmiştir. bu noktada sorulacak soru medya sanatının sanatçı ile olan ilişiği üzerinedir. bu
    ilişikte, uzamın lucio fontano için bir tavra dönüştüğünü, bu tavrın ise rengin ve maddenin ötesindeki boşluğa erişmiş yapıtlarında gizli olduğunu belirtmek gerekir.
  • fontana'nın tablolarında tuvale atılmış bir kesik vardır ve o kesik dış hatlarıyla tuvalden ayrılmış bir oyuğu aralamıştır. aralanan o oyuk ile de bütünlükten birliğe geçiş yaratmıştır. o geçiş, insanın kontrolü dışında gelişen olaylara karşı attığı bilinmez bir adım olmuştur. insan hayatını anlatan bir tuval ise şayet fontana'nın kesikleri kişinin kendinde arayıp da bulamadığı yol; baktıkça kendinde yerini alsa dolduramayacağı bir boşluktur belki de.
hesabın var mı? giriş yap