• comum yakınlarında doğan ve üç kez sırasıyla 63, 69, 97 yıllarında konsüllük yapmış olan romalı vatansever ve asker.
    nero'nun saltanatında (68), yukarı germanya eyaleti valisi olduğu sırada, galya'daki julius vindex'in isyanını bastırmış ve birlikleri tarafından pek çok kez yönetime geçmesi yolunda yapılan baskıları reddederek, senatus tarafından tanınmayacak birisini imparator olarak tanımayacağını açıklamıştır. galba, tahta çıkmak için, cermen birliklerinin hislerinden ve virginius'un niyetinden emin olmadığı halde, onu kendisine eşlik etmek üzere roma'ya çağırmıştır. ancak virginius, her zamanki gibi, devletin başına sadık kalmıştır.
    otho'nun ölümünden sonra bir kez daha birlikleri tarafından tahta çıkması teklif edilmiş ancak yine reddetmiştir. önemsenmediklerini düşünen askerler ona karşı kılıç çekmişler ve hayatını çadırların arkasına kaçarak kurtarabilmiştir. ancak askerler bu tutmunu hiçbir zaman affetmemişlerdir.

    vitellius'un saltanatı sırasında, ticinum'da meydana gelen karışıklıklarda, virginius'un kölelerinden biri tutuklanmış ve imparatoru öldürme planları yapmakla suçlanmıştır. virginius bu komplonun bir parçası olmakla itham edilmiş ve öldürülmesi askerler tarafından yüksek sesle dile getirilmiştir. ancak vitellius böyle değerli bir adamın kurban edilmesine karşı çıktı. virginius, emeklilik yıllarını etruria kıyısındaki alsium'da bulunan villasında geçirmiş ve 97 yılında imparator nerva ile beraber konsüllük yaptığı sırada ölmüştür.
  • roma ordusunda yüzbaşı.
    tarihsel perspektiften baktığımızda bir namus cinayeti işlediği yer alır kaynaklar arasında.
    zamanın yüksek yargı mensubu kişi, kızına aşık olur virginius’ un ancak kız buna gönlünü vermez. hırs girer devreye ve yargıç bir kişiyi bulup, kızın virginius tarafından kaçırıldığını aslında kızın, kendisinin olduğunu idddia ederek mahkeme açmasını ister. karar verici de kendisi olmasından mütevellit dava açmasını istediği kişiyi haklı çıkarır.
    seferden dönen virginius durumu öğrenince gider kızını kalbinden bıçaklar.
    kızını kara toprağa, kendini de mahpus damına attırır.
    her dönemde geçerli olan namus cinayetlerine tarihsel bir örnek. adalet güçlünün elinde değil, haklının elinde olursa daha güzeldir.
hesabın var mı? giriş yap