• franco micalizzi'nin bir eseri...

    yeşilçam ekmeğini yemiştir...

    l'ultima neve di primavera

    yumurcak veda
  • sinema jargonuna tearjerker mefhumunu dahil etmiş 1973 yapımı bir filmmiş. yani izleyenin ölürcesine ağladığı göz pınarlarını zaptetmek isterken kan kusarak hıçkırıklara boğulduğu film türü. bir nevi babam ve oğlum hadisesinin italyan prototipi.

    bilen tabii franco micalizzi'nin duyanın ne için bestelendiğini bilmese dahi olduğu yerde geberecekmiş gibi hislenmesine sebep olan eseriyle bilir bunu.

    filmin son sekansı şudur:
    http://www.youtube.com/watch?v=5qxfwcoeici

    başrol bekim fehmiu'nun tahta ya da kereste gibi hissiz oyunculuğu yüzünden biraz etkisini yitiriyor ama çocuk oyuncunun masumiyeti açığı kapıyor.

    ama türk versiyonu "yumurcak veda" filiz akın'ın akan göz yaşlarıyla tam bize göre bir sonla nihayete erer.

    orijinalinde micalizzi'nin müziği çocuğun, babasına "eğer uykuya dalarsam elimi tutar mısın?" dediği sıralarda ve sonrasında olup olabilecek en berbat his terkibine izleyeni ulaştırır, (ulaştırıyor).

    ********************
    bunu kaliteli bir prodüksiyon ve aynı main theme müzikle türkiye'de yeniden çekecek olan yapımcı gişe kapattırır.
    baba için önerim barış falay.
  • frank pourcel ile aynı duyguların adamı olan franco micalizzi'nin türk filmlerinde nadiren denk geldiğimiz efsanevi şarkısı.

    çok mutlu olduğum bir anda lanet çıksın ki yine bu şarkıya denk geldim. şu an yaşadığım duygu kasırgasının tarifini yapamam. tek bildiğim çok üzgün olduğum.

    düşünüyorum da bu adamların müzikleri yeşilçam filmlerinde kullanılmasaydı, bu filmler bu denli lezzetli ve uzun soluklu olabilirler miydi? bugün bile sanki ilk defa yayınlanıyormuşcasına gibi izleyebilir miydik?

    müzik evrenseldir ama bu şarkı globalleşmede çığır açmıştır benim gönlümde. hala gözlerim kapalı dinliyorum.

    buyrun dinleyin.
  • yamulmuyorsam 'ilkbaharın son karı' anlamına gelen franco micalizzi incisi. aslına bakarsanız uzun ve sert geçen bir kışın sonundaki ilkbaharın müjdecisidir. zor ve karanlık günlerden sonra filizlenen umudu anımsatır. lakin ne hikmetse durduk yere adamın amına koyan şarkılar listesine girecek kadar hüzün yaşatır bünyeye. evet yumurcak filmlerinde kullanılmıştır ama benim için sonsuza kadar gülşen bubikoğlu ile tarık akan'ın başrollerinde bulunduğu filmlerin fon müziği olarak kalacaktır.
hesabın var mı? giriş yap