• şehir merkezinden (rınok civarı) yürüyerek 45 dakikada ulaşılabilecek bir mezarlık. kesinlikle görülmesini tavsiye ederim ama lviv'e sadece mezarlığı ziyaret etmek için uğramayacaksanız "çevresinde" otel aramanıza pek gerek yok - çünkü muhit olarak pek de çekici ya da güzel bir yer sayılmaz bulunduğu konum. "yürüyemem" diyorsanız uklon'la sanırım gidiş-dönüş toplamda 200 hrivnaya getirebilirsiniz yolculuğu, belki daha bile ucuza.

    gördüğüm kadarıyla en az ukraynalılar kadar (hatta belki daha fazla) polonyalılara ait mezarlar var. hatta polonyalılar için ayrı bir bölüm dahi mevcut. ben açıkçası inancı olan bir insan değilim ama sonuçta "ölüm" inançtan bağımsız olarak hepimizi bulan bir şey... bu yüzden, içeri girdiğimizde yorgunluğu yüzünden ayakta güçlükle durabilen ben, belki de mekânın etkisiyle, tavşan gibi sekmeye başladım. ne yorgunluk kaldı ne bir şey. ilk dakikalarda kötü hissettim, ölmüş insanların arasında "turist" olarak bulunmak tuhaftı. sonrasında ise ilginç bir şekilde huzurla doldu içim, gerçekten güzel ve özel bir deneyimdi.

    ben beğendim, iyi ki gitmişim dedim, geçirdiğim vakitten ve daha da önemlisi yaşadığım tecrübeden, hislerden vs. çok memnun kaldım ama vaktiniz kısıtlıysa veya özellikle merak etmiyorsanız öyle çok da coşmaya gerek yok. imkânınız olursa kesinlikle gidin ama. özel ve güzel bir yer.
  • farklı mezarlıklara gidip mezarlık fotoğrafları çekmek beni ayrı dünyalara götürmektedir.

    yurtiçinde fotoğrafladığım mezarlıklar; aşiyan, eyüp, karacaahmet, zincirlikuyu, çorlu, silivri, cebeci asri, karşıyaka, antalya ve muğla'da yol üzerinde rastlanabilen antik mezarlardır.

    lychakiv'den önce deneyimlediğim yurtdışı mezarlığı ise sadece pere lachaise mezarlığıdır.

    lychakiv mezarlığı; heykel, tarih ve kültür müzesi olarakta koruma altındadır.

    başta ukraynalı ve polonyalı olmak üzere birçok şair, yazar, asker, tarihçi, ressamın ebedi istirahatgahıdır.

    nasıl ki bizim mezar taşlarımız ağırlıklı olarak mermer ve çeşitleri ise lychakiv'in mezar taşları ekseriyetle granit ve çeşitlerinden yapılmıştır.

    çoğu mezarda, yatan kişiyi anlatan resim, heykel, şiir, değişik tasarımlı kandiller, haçlar ve diğer dini semboller yer almaktadır. ayrıca mezarlıkta sayıca çok fazla karga ve kuzguna rastladım. bu gizemli yaratıklar, mezarlığa çok yakışmakla beraber bence mezarlığı daimi yaşatan unsurların başında geliyor.

    daha önce hiç bir mezarlıkta denk gelmediğim ve buraya özgü olan ise mezarların kafa tarafında bulunan (headstone) ve mezardan bağımsız hareket edebilen, yaklaşık 15 - 20 cm çapındaki iki halka ile mezardan ayrılabilen dikdörtgenler prizması şeklindeki beton ya da granit bloklardır. blokların yerinden hareket ettirilmesi ile mezarın içi bir mahzen gibi görülmektedir. bazan bu mahzenlerin içinde kafa lambası vasıtası ile yılan, çıyan, fare gibi haşeratlara da rastladım. bu blokların yapılma amacı gelen turistin merakla açıp bakması değil elbette. mezarda yatan kişinin yakınları ziyarete geldiklerinde bu bloğu kaldırır, bir nevi misafirliğe gittikleri evin kapısını açarlar ve kendi meşreplerince dertleşirler, dua ederler, kabirde yatan kişiyle sohbet ederler, anma seramonilerini gerçekleştirirler. mezarlıkta gezerken ve fotoğraf alırken, bu blokları açıp mezar ziyaret edenlere de şahit oldum. yaşlı bir çifti ziyaret esnasında mezarın başına oturmuş vodka içerken gördüm.

    mezarlıktaki bu genel görüntüye ek olarak "lviv defenders" bölümü de mevcut ki burası az önce anlattığım gibi karanlık bir atmosfere sahip değil. düz, ağaçlar ve bitkiler tarafından üzeri örtülmemiş, ışık alan geniş bir alana yayılı, büyük bir ukrayna bayrağı altında genellikle beyaz mermer mezarlardan oluşan bu kısım, ii. dünya savaşı'ndan günümüzden birkaç sene öncesine kadar yakın bir geçmişte hayatını kaybedenlerin anısına yapılmıştır. mezarlığın bu kısmında ukraynalıların neden ruslara karşı kin ve öfke dolu olduklarını anlayabiliyorsunuz.

    eğer ki benim gibi özel ilginiz varsa mutlaka uğrayın, yanımda mezarlığa sürüklediğim arkadaşım da lviv gezisinin bu kısmından çok memnun olduğunu söyledi. zaten bu başlığa gelen okuyucuların çoğuna hitap edeceğini düşünmekteyim.

    vaktiniz varsa ve yağmur yağmıyorsa şehir merkezinden yürüyerek gidip gelinebilir.
  • internet sitesi;
    https://lviv-lychakiv.com.ua/en/

    çok da gitmeye değer bulmadım ama boş zamanınız olursa belki..
hesabın var mı? giriş yap