• lycurgus kupası bardağı ve ya ingilizce tanımı ile lycurgus cup. bağdat pili, çinli generaldeki alüminyum kemer, piramitler-hiyeroglifler vb kadar sözlüğün ve genel olarak türkçe sayfaların fazla ilgisini çekmemiş bir gizem. türünün eski tarihlere ait tek tam parça örneği ve 4.yy yani 1700 yıl önce kullanılan nanoteknoloji.

    bu konulara fazla kafayı takmamın yarardan çok başta kafa olmak üzere birçok şeye zarar verme olasılığı taşımakla birlikte, yine de genel tarih anlayışı içerisinde birşeylerin hem büyük parça (göbeklitepenin tarih başlangıcını değiştirmesi) ve hem küçük parçalar (bu tarz bulgular) halinde yerine oturmaması da insanı meraka, düşünceye sevketmiyor değil. ve bazan gündelik hayatın, yoğun siyasetin, 3 gün sonra unutulacak gündemlerin, aptal spor kavgalarının dışına çıkıp bunlarla ilgilenmek de insanın insan olduğunu hatırlatıyor.

    kısaca bilgi vermek gerekirse:

    "1950 yılında british museum antik roma döneminden en şaşırtıcı arkeolojik bulgularından birini ortaya çıkardı. lycurgus kupası antik romalılar tarafından camdan hazırlanmış 1600 yaşında güzel bir kadehtir. lycurgus kupası,yunan tanrısı dionysos karşı işlediği kötülük eylemlerinden dolayı aldığı cezayı gösteriyor. kupadaki cam işçiliği ve sanat kesinlikle şaşırtıcı. roma imparatorluğu döneminde, dünyanın en güzel cam parçalarını üreten usta camcılar vardı . ancak lycurgus kupası, geleneksel camcılığın ötesinde inanılmaz bir özelliği vardır.kupa ışığa maruz kaldığında yeşim yeşili renkten parlak kırmızı renge döner. tarihçiler, arkeologlar ve bilim adamları kupanın özelliklerini değiştirerek böyle bir ışık oyununu nasıl yaptıkları hakkında hiç bir fikri yoktu. daha sonra 1990 yılında küçük bir parça kupa mikroskop altında bilim adamları tarafından incelendi. keşfettileri gerçekten şaşırtıcıydı.

    lycurgus kupası sadece camdan yapılmış değil di, binlerce küçük altın ve gümüş parçacıkların içersine emprenye edilmişti. altın ve gümüş parçacıkların her birinin büyüklüğü sofra tuzu bir tanesi büyüklüğünün binde biri kadardı. fincana ışık ile vurduğunda, metal beneklere ait elektronlar izleycinin konumuna bağlı olarak renk değiştirebilir şekilde titreşir. daha da şaşırtıcı olan cam parçacıklarına eklenen değerli metallerin hiçbir kaza ya da tesadüf eseri eklenmediği. kupaya renk değiştirme özelliğini kazandırmak için romalılar karışımın yoğunluğunu tam olarak biliyorlardı. bu şahaser atom teori bilgisi olmadan, bir mikroskop yardımı olmadan ve newton’un renklerin teorisi den 1300 yıl önce yapıldı.

    bugün lycurgus kupasında modern nanoteknoloji bilgileri görülmektedir. kupayı inceledikten sonra, araştırmacılar ve mühendisler , modern amaçlı teknolojiye bu bilgiyi uyarlamaya çalışıyorlar. gong gang liu adlı ıllinois üniversitesi’nden bir araştırmacı şu anda hastalığı teşhis için aynı teknolojiyi kullanan bir cihaz üzerinde çalışıyor . teknolojinin diğer bir uygulaması, teröristlerin uçağa kaçak olarak tehlikeli maddeleri sokmadan tespit edebilen olası bir cihazdır ." yukarıdaki bilgiler ilgili siteden alınmıştır

    wikipedia sayfası

    bu da görsel isteyenlere gelsin.

    http://www.youtube.com/watch?v=u-id3pd1veu
  • londra'daki british museum'da, iki farklı renkte görülebilen, yaklaşık 1600 yıllık cam bir roma kadehi. lycurgus kupası adı verilen kadeh, ilk bakışta yeşim yeşili gibi görünüyor ve yunan mitolojisindeki tanrı ambrosia'nın kral likirgus'un yeraltı dünyasına sürüklenmesini betimliyor. ancak camın arkasından ışık gelince yeşil renk aniden kan kırmızısına dönüşüyor. bu renk değişimi yıllarca bilim insanlarını şaşırttı ama sonunda 1990'lı yıllarda araştırmacılar, romalı cam üreticilerinin bu benzersiz etkiyi yaratmak için nanomalzemeler kullandıklarını ortaya çıkardı.

    iki farklı metalin nanoparçacıkları camda asılı duruyor: bunların %66,5'i gümüş ve %31,2'altın. parçacıkların boyutları 50 nanometre, yani insan saçının kalınlığından yaklaşık 100 kat daha küçük. bu parçacıkların boyutları ve 12 yüzlü şekilleri, "dikroizm" denilen renk kaymasına neden oluyor. gümüş ve altın nanoparçacıklarının elektronları beyaz ışığın farklı dalga boylarına maruz kalınca titreşiyor. rezonans üreten elektronlar daha sonra bu ışığı aynı renk dalga boyunda yeniden yayıyor. gümüş ve altın kombinasyonunda bu renk dalga boyları yeşil ve kırmızı aralığında oluyor.

    bazı araştırmacılar bu metallerin cama tesadüfen karıştığını düşünüyor ama genel olarak kasıtlı bir şekilde kullanıldıkları kabul ediliyor. yani nanoteknolojiyi ilk geliştirenler 4. yüzyıldaki cam üreticileri olabilir.

    lycurgus kupası neden yeşilden kırmızıya dönüşüyor?
    1. yansıma: ışık gümüş nanoparçacıklarından yansıyınca yeşil görünürken altın nanoparçacıkları kahverengi görünüyor.
    2. aktarım: ışık bu nanoparçacıkları içeren bir ortamdan geçince gümüş nanoparçacıkları sarı, altın nanoparçacıkları ise mor görünüyor.
    3. dikroizm: kadehin camındaki gümüş ve altın, kadehin üzerine ışık yansıdığında yeşim yeşili ve içinden ışık geçtiğinde kan kırmızısı görünmesini sağlıyor.
  • 1600 yıllık olağanüstü bir obje.

    elektron mikroskobu icat olana kadar sırrı çözülememiştir. çünkü, normal mikroskopta sadece cam olarak görünmekteydi.

    50 nanometrelik altın ve gümüş parçacıklarının camın içinde, belirli oranlarda dengeli bir şekilde dağıtılarak imal edilebilmesi gerçekten olağanüstüdür.

    ek not: birden fazla olduğu ancak sadece bir tanesinin günümüze mükemmel olarak ulaşabildiği söylenir.
hesabın var mı? giriş yap