• uzak mesafede etkili bir silahtir. cok az teper, isabet orani oldukca yuksektir. bunun sebebi ilk bir tufek olarak tasarlanmis olmasidir. silahin onceligi seri degil, tek tek atis yapmasidir. seri atista da basarili olabilirsiniz, nerdeyse hic tepmez. yumusak, hafif bir silahtir. karbonfiberden yapilmistir. ilk modellerindeki cephane/silah uyusmazligi yuzunden amerikan ordusu vietnam da cok fazla asker kaybetmistir. her kosulda ates eden ak47 karsisinda cok sik bozulan bu silah, hem cok can almis hem de sahiplerine cok cektirmistir. tabi zamanla bu sorunlar giderilmis ve ideal piyade silahi olmustur.

    ama sonucta silahtir, can almak icindir. sempatizani olmak anlamsizdir.
  • standart amerikan piyade silahidir. boy : 986mm, agirligi 3 kilo civarinda. 5.56mm standart nato fmj mermi kullanir. merminin namlu terketme hizi 975m/s. 1964 yilinda servise giren m16, rifle (tufek) sinifinda standart olmu$tur. arkasindan 1967 senesinde m16a1, 1983 senesinde m16a2 olmak uzere iki defa modifiye edilmi$tir. yakin sava$ta (close quarters battle-cqb) kullanilmak uzere daha kisa namlulu (861 mm) bir turevi olan m4 geli$tirilmi$tir.

    m16 ve m4 tufeklerine ayrica m203 grenade launcher takilabilir, ya da delta force modeli gibi masterkey bir shotgun mumkundur. ozellikle chuck norris bu m16 & m203 combo'yu pek sever...
  • sessiz kurma özelliği sebebiyle gece operasyonlarında tercih edilir. tek atışlarda boş kovanı dışarı atmama özelliği suikast silahı olarak da kullanılabilmesi içindir.
  • vietnam savaşı öncesinde armalite ar-15 modelinden uyarlanan piyade hücum tüfeği *
    ak-47 deki seri atımda tüfeğin "şahlanması" sorunu, ak-47 de namlunun oldukça üzerine yerleştirilmiş olan gaz pistonunun m16 da namlunun tam gerisine dipçiğin içine yerleştirilmesiyle çözümlenmiştir. (bu nedenle katlanabilir dipçikli m16 yok.) (şimdilerde kalashnikof un yeni modellerinde bu sorunu karşı ağırlık kullanarak azalttılar) seri atımda bile tüfek oldukça stabil durur. ne var ki, barut gazlarının namlunun ortasından alınıp, gerideki pistona kadar taşınması, bu kanalın ve pistonun zamanla barut parçacıklarıyla dolup tıkanmasına sebep olduğundan vietnamda askerlerin başına çok iş açmıştır. resmi spec lerinde tüfeğin temizlenmesinin gerekmediği yazmaktaydı. tüfek kalın grenli baruta göre tasarlanmıştı. savaş koşullarında vietnam'a ise ince grenli daha çok kurum yapan barutlu fişekler gönderildiğinden tüfekler kısa sürede tıkanmaya başladı. zaten plastik, eskisine göre oyuncak görünümlü tüfek hızla güvenilirliğini kaybetti. hızla temizleme kitleri üretilip vietnam'a gönderilerek sorun çözüldü. yeni nesil tüfeklerde (bkz: xm8) (bkz: g36) gazlar tüfeğin önünden pistondan hemen sonra atıldığından gerçek anlamda temizleme gerektirmiyorlar. g36 nın temizlenmeden 25000* atış yapabildiği söyleniyor.

    (bkz: http://en.wikipedia.org/wiki/direct_impingement)
  • eugene stoner tarafından yapılan bu silah, temiz kullanım gerektirdiği için vietnam savaşı sırasında önemli sorunlar çıkardı.
  • şarjörü 20 mermi almasına karşın tutukluk yaptırdığı için vietnam'da asla 20 mermi doldurulmayan silah. 17-18 mermi koyuyorlarmış askerler. her gelen acemiye de bunu yapmasını söylüyorlarmış.
  • kapitalist ak-47
  • savasta, düşman askerini öldürmek yerine yaralamak amacıyla üretilmiş piyade tüfeği olup, amerikan düşünce yapısında yatan cin fikirli olma özelliğinin en güzel örneklerinden birisi..

    kısa mesafede ve özellikle hayati organlara karşı kullanıldığında öldürücülüğü tartışılmaz olup, bu durumlar haricinde düşmanı sadece yaralayarak, yaralı düşman askerinin cepheden uzaklaştırılması ile uğraşacak en az iki askerin meşgul yada hedef olmalarını sağlar...
  • messier katalogu'nun onaltıncı cismi. kartalı andıran şekli yüzünden kartal bulutsusu olarak bilinir. yeni yıldızlar üreten genç bir bulutsudur. 5.5 milyon yaşındadır. 15 ışık yılı genişliğinde, 6.4 kadir görünür parlaklığında ve 7,000 ışık yılı uzaklıktadır.
  • lakabi "cilgin kiz" olan ve colt'un urettigi tufek modeli.atis esnasinda cikarttigi tiz ses ona "cilgin kiz" lakabini edindirmistir.
hesabın var mı? giriş yap