• başrollerinde, günümüzün black yıldızlarından viola davis, rahmetli black panther chadwick boseman'ın olduğu; 2021 yapımı; august wilson'un oyun kitabından uyarlanan; müzikal-dram türünde netflix filmi.

    açıkçası filme olan beklentim yüksekti. bu yüzden, ödül maratonunda koşmadan izlemek istedim bir an önce:l film, neredeyse tek mekanda (kayıt stüdyosunda) geçiyor. tek mekanda geçen filmlerde bol diyalog olduğundan, sıkılma durumu da fazla oluyor illa ki. hele diyaloglar da siyahilere aitse, kafanızda düdüklü tencere patlamasına hazır olun.

    --- spoiler ---

    blues türünü severim. filmde de bu türü, adından dolayı büyük ekranda tutacacaklarını, hatta müziğe bayılayazacağımı düşünmüştüm. müzik ise, filmin başında ve sonunda mevcut. bize sunulan, karakterlerin hayat hikayeleri, içsel çekişmeleri, görüşleri ve boş düşünceleri. araya da bir seks sahnesi (acayip gereksiz) iliştirelim de seyirci sıkılmasın denmiş. hani uyarlama olduğundan, yönetmen bir şey katamadı diycem ama katmak istedi, becerememiş demek daha doğrusu. o kadar çok, müzikle harmanlanmış bir hayat hikayesi filmi izledim ama bu film, izlediklerimin arasında vasatın üstüne bile çıkamadı maalesef.

    oyunculuklar, evet başarılı. karakterimiz ma rainey'i canlandıran viola davis'in hararetini hissetmemek mümkün değil. kadına öyle uyuz oluyorsunuz ki 's.ktir git, senle mi uğraşacağım' sözünü diyemeyen menajerle birlikte dövesiniz geliyor. eminim oscar'a aday, alır mı bilmem ama zorlayacağı kesin. levee'yi canlandıran chadwick boseman ise karakterin içine girmiş ve ölmeden jübilesini yapmış. eminim oscar'a aday olacak ve bir dram yaşatacaktır. tahminim en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında olacak ve ödül alması da muhtemel görünüyor. yalnız levee karakterini anlatan ayrı bir film çekseler daha iyi olurmuş, finalde yaptığı o saçmalığı anlamama rağmen filmi yapılsa izlerim, evet! ama ne idi o son sahne yaa, harbiden malca, gereksiz ve anlamsızca.

    --- spoiler ---

    film, beklentimin çok çok altında kaldı. karakter filmi olsa da oyunculukları bile tekrar izlermiyim, pek sanmıyorum. evet viola ablamı beğenirim, bu filmiyle ödül koması da yaşasa ben bu filmi bir daha izlemem. chadwick boseman'ı da tebessümle anıyorum ama black panther onun heykeli, ona dair en büyük hatırlatıcı o. bu film onun isminde pek hatırlanan şey olmayacağı kesin. neyse çok konuştum, hepsi bir black movie etkisinden.
  • iddialı bir viola davis performansı ama daha da iddialı olan bir chadwick boseman performansı barındıran ve dünyadaki güç dengesini anlatmaya çalışan bir film, ismi ile nice porno filmden hallice duran ma rainey's black bottom.

    başarılı hikayeleri bu kadar başarısız anlatma veya sergileme yeteneğine sahip olan senaristlere ve yönetmene de benden bir selam olsun. filmi on dakika fazla uzatıp bu sahneleri daha inanılır ve gerçek kılabilirdiniz. yine de yukarıda saydığım oyuncuların performansları sayesinde izleniyor tabii.

    puan: 7.5/10
  • afro- amerikalı blues şarkıcısı ma rainey'in (1886 - 1939) "ma rainey's black bottom" adlı plak kaydı esnasında yaşananları anlatan bir film.
    filmden alıntılar:

    +hayatı yasanir kılan tek şey eglenmektir

    -kafamda hep müzik çalmalı. dengeyi sağlar. müzik bunu yapar. boşlukları doldurur. ne kadar çok müzik olursa dünya o kadar dolu olur.
  • august wilson’ın 1982’de yazıp 1984’te sahneye koyduğu aynı adlı tiyatro oyunundan uyarlanan ma rainey’s black bottom adlı film, eğer henüz izlemediyseniz gerçekten izlenmeye değer bir film.

    1920'li yılların ırkçı, cinsiyetçi ortamını kayıt endüstrisi bağlamında anlatan eser, tüm toplumsal baskı ve kısıtlara meydan okuyan, toplumun kadınlar için tanımlanmış olduğu bir koca ve evden ibaret yaşam biçiminden kendini uzak tutabilmeyi başarmış olan efsanevi blues şarkıcısı ma rainey’in hayatından bir günü, bir kayıt gününü anlatıyor.

    ma rainey sömürülen emek ve yeteneğini savunmak aynı zamanda da onurunu korumak için müziği ile ilgili haklarını mümkün olduğunca elinde tutmaya çalışıyor. şarkısı kayda alındıktan sonra kendisinin hiçbir önemi kalmayacağının farkında olarak kayıt öncesi ve kayıt süresini mümkün olduğunca varlığını ve gücünü kabul ettirerek geçirmeye çalışıyor.

    içinde bulunduğu beyaz erkeklerin egemenliğindeki dünyaya meydan okuyarak açıkça homoseksüelliğini gösteren bir siyahi kadın ma rainey ama aynı zamanda kendini korumak için ardında durmak zorunda olduğu birçok da maskesi var. gösterişli kıyafetleri, altın dişleri de kendine yönelen ırkçılık, cinsiyetçilik ve ayrımcılığa bir meydan okuma adeta. ma rainey en çok da müziği ile meydan okuyor dünyaya. oyunun bir yerinde:

    “you don't sing to feel better. you sing 'cause that's a way of understanding life. the blues help you get out of bed in the morning. you get up knowing you ain't alone”

    diye ifade ediyor müziğin hayatındaki yerini.

    izlememiş olanlara tavsiye ederim.
  • tek mekan filmlerini çoğu kişinin aksine severim daha fazla diyalog ve daha fazla derinlik oluyor fakat bu filmde diyalog vardı pek bir derinliği yoktu. o yüzden film vasatı aşamamış.

    viola davis ve chadwick boseman güzel oyunculuk sergilemişler fakat oscarlık bir performans yok. diğer adayları izlemedim eğer çok kötü bir sene değilse sırf ölümünden dolayı chadwick boseman'a ödül verilmesi hakkaniyetsiz olacak yine de alırsa üzmez.
  • dönem dizisinin bir bölümü gibiydi. girişteki enerji bence yüksekti ve bu beklentiyi yükselltti. green book benzer konuyu işleyen çok daha güzel bir filmdi. chadwick boseman güzel oyunculuk sergilemiş lakin oscar getireceğini zannetmiyorum.
  • bir dönem dizisinin, ilk bölümü tadında olmuş.

    “90 dakikaya kaç farklı insani duygu sağdırılabilir?” sorusuna cevap aranmış sanki. çok hızlı bitti. güzeldi.

    chadwick boseman, filmdeki performansıyla oscarı hak ediyor. ödül alması çok anlamlı ve yerinde bir karar olur.
  • birazcık izleyince gelen "ben şu anda bir tiyatro oyunu izliyorum" hissi boşuna değil. fences'den sonra yapılan ikinci august wilson uyarlaması.

    bence filmi izlerken şunu unutmamak lazım: siyahların ırkçılık gibi, bugün hala devam eden bir dertleri var. bu film ya da oyun ırkçılık üzerine derdi olan insanların kendileri ifade ettikleri bir platform. dolayısıyla filmin derinliğini bu perspektiften ölçmek lazım. ma rainey, "coca cola isterim" ya da "kekeme oğlana da ödeme yapacaksınız" diye tuttururken esasında haklarını savunuyor ve/veya sesi sayesinde kendisini adam yerine koyan beyazlarla eğleniyor.

    chadwick boseman'a oscar verilirse ve "öldüğü için verdiler" gibi sığ bir yorum yapılırsa çok yazık olur. chadwick boseman müthiş bir performans koymuş ortaya
  • olay-durum öykülemesi şeklinde yapılmış en iyilerden. keza diyaloglar hatta kişilerin hayatlarında yaşadıkları/yaşamaya devam ettikleri olaylar, bulundukları ortamdaki olağan durumsallık...

    7/10
  • bu film ne anlatıyor? film boyunca kendime sorduğum ve sonunu getiremedim.
hesabın var mı? giriş yap