• maarif, irfan kazandırmak demektir. her ne kadar, sözlüklerde maarif kelimesinin karşılığı olarak bilgi, kültür kelimeleri veriliyorsa da, bilgi ve kültür kelimeleri ve tanımları da maarif kelimesinin mânâsını vermekten uzaktır. maarif kavramının mânâsına vâkıf olabilmek için, “irfan” mefhumunun anlamını idrâk etmek şarttır. keza, irfan, maarif, mârifet kelimeleri hep aynı kökten türetilmişlerdir.

    eğitim kelimesi de tam olarak maarif kelimesinin anlamını karşılamakta yetersiz kalır. gerçi eğitim, başlıbaşına doğru bir kavram değildir. biz yavrularımızı eğitmemeliyiz. onlara “maarif” vermeliyiz. cünkü, eğitmek, eğitenin sözünü dinleyecek adam yetiştirmek faaliyetidir. yâni kukla...

    kimse kusura bakmasın, sirklerdeki maymunlar ve köpekler de eğitilirler, ama onlara maarif verilemez. insanoğlu eğitilmemelidir, ona maarif verilmelidir; doğruyu, iyiyi, güzeli, yükseği ayırdedebilecek bilgilerle donatılmalıdır. “benim dediğimi yap!”, bu eğitmektir.

    eğitim, askerîyede zarurîdir; çünkü astlar, üstlerin söylediklerini yapmaz ve emirleri yerine getirmezse, hiçbir şey olmaz. orduda kendi kafanı kullanmak gibi bir özgürlüğün olamaz, orduda emir yerine getirilecek, tâlim edilen, eğitim yapılan hususlar yerine getirilecek, ki yukardan birisi emir verdiği zaman, en uçtaki birisi o emri tatbik edebilsin. ama bu, sadece askerlikte olur.

    bunun dışında eğitim, jakoben bir sistemle, “benim dediğimi yapacaksın! parmağımı şıklattığım zaman sağa bakacaksın, elimi kaldırdığım zaman kuyruğunu sallayacaksın!..” zihnîyetiyle gerçekleşmez. evvelâ eğitim yerine, maarif kavramını ikâme etmeliyiz. bunu günümüze uyarlarsak; kişiyi araştırmacı yapabilmek, meraklarını tatmin edecek imkânlara kavuşturacak ortamı yaratabilmek için eğitim değil, maarif gereklidir.

    eğitimde, eğitenin dediğini yapacak adam yetiştirmek esastır. oysa “maarif”te, yâni irfan kazandırmak faaliyeti ve çabasında, kişiyi doğruyu, güzeli, iyiyi, yükseği seçebilme kâbiliyeti kazandırmakla mücehhes kılmak esastır.

    mustafa kemal atatürk’ün “en büyük emelim, maarif vekili olarak yurdumun irfanını yükseltmektir.” sözünü hatırlarsak eğer, belki hatırâsına ve mirasına neden sâdık kalamadığımızı ve nerelerde hata yaptığımızı tefekkür etmemize bir vesîle olur...
  • maârif, mârifetin çoğuludur.

    (ııı. selim, ıı. mahmud ve tanzimat dönemlerinde anlamı değişmeye başlamış ve zamanla bugün bildiğimiz eğitimi de içine alan kavrama dönüşmüştür.)
  • arapça kökenli kelime. marifet'in çoğul hali.
    ilim ve tekniğin öğrenilmesiyle elde edilip insanlığın yararına kullanılan hüner, sanat ve bilgiler.
    eğitim ve öğretim sistemi.
    ilim ve tekniğin her alanda yayılıp gelişmesi için ilmî müesseseler, okullar açan ve onların faaliyetlerini kontrol altında bulundurup yol gösteren teşkilat, millî eğitim bakanlığı.
    ilâhî sırlar üzerinde, varlıkların özü ve gerçeği hakkında tefekkür, keşif ve ilham yoluyla elde edilen bilgiler, irfan.
    kaynak
    bu aynı zamanda sultan veled'in kitabının da adı. tasavvufi bir kitap. bundan sonrasını tasavvufla ilgilenmeyenler okumayabilir.
    öncelikle bendeki kitap ataç yayınlarının ve çevirmeni meliha ülker tarıkahya. bilemiyorum diğer çevirisi nasıl ama bu çevirinin ilk 80-90 sayfasını bir elimde sözlükle okudum. sonrasında bilmediğim kelime yok değil de insan alışıyor.
    sevdiğim yerleri oldu #129949210 gibi. niye böyle demiş dediğim yerleri oldu. misal "tanrı sizin suretlerinize ve amellerinize bakmaz; lakin sizin kalplerinize ve niyetlerinize bakar." bu sözü okuyanların anladığı genelde şu oluyor. her türlü pisliği yapayım ama benim kalbim temiz. kalbimi bir allah biliyor vs. hiç sevmem bunu. yine de ön yargılı davranmayıp devam ettim. "geçmişler, akıllı insanlar olduklarından hizmet ve ibadet ile maksada eriştiler. onlardan sonra gelenler hizmet ve ibadetsiz, ilim, münakaşa ve mücadele ile maksada erişmek istiyorlar ve işte bunun için de hiçbir şey elde edemiyorlar ve hiçbir sonuca varamıyorlar. " yazıyordu yine beğendim yalan yok. sonra şunu okudum. "aşk kendiliğinden insana gelir, çalışmakla elde edilmez." dediğini anlamaya çalışıyor ve yapısal olarak parçalanıyorum.
    bu halimi sokrates'in "bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir." sözüne benzettim. ben bir şey okudum ama ne. bir şey öğrenmiş olabilirim ama ne onu ben de bilmiyorum.
  • görsel

    sultan veled’in farsça mensur ve tasavvufî bir eseridir. eser, ihtiva ettiği bahislere nazaran muhtelif uzunlukta elli altı fasla ayrılmıştır. fasıllara başlamadan evvel, allah’ın birliğini, bütün kudretin o’nda olduğunu, o’nun dışında müstakil bir varlığın olamayacağını anlattıktan sonra, ilk fasılda, amelden kastedilen şeyin namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek ve hacca gitmek olmayıp, bunların yardımı ile insanın ruhunda, mânevî bir ilerlemenin ve gelişmenin meydana gelmesi ve hakikî dindarlığın da ancak bu olabileceğini belirtiyor.

    diğer fasıllarda, tasavvufa, tarikata ve dinin kurallarına dair ele aldığı meseleler ise özetle şunlardan ibarettir: evliya allah’ın sırrıdır. allah’ın sırlarını bilmek için o’nun velilerini tanımak, bilmek lazımdır. herkes allah’ı havsalası nispetinde anlayabilir. allah’ın herkesteki tecellisi başka başkadır. mü’min kullarına olan tecellisi, onların kendi indindeki değerleri nispetindedir. allah’ı bulmak için, kâmil bir velinin sohbetine mazhar olmak gerekir.

    okumak için pdf
  • sultan veledin bir kitabı.* oldukça faydalı bir eser mesnevi tadında hoş okunabilir.
  • sultan veled'in farsça mensur, tasavvufi bir eseridir. yüzyıllar önce yaşamış büyük bir topluluğun, düşünce ve duygusuna hakim olan inanç, düşünüş ve görüşleri büyük bir açıklıkla ifade ve her yönüyle ihtiva etmesi bakımından maarif'in değeri ve önemi, büyüktür.

    der ki,

    "tanrı sizin suretinize ve amellerinize bakmaz; lakin sizin kalblerinize ve niyetlerinize bakar."
  • katip mustafa çelebi mh. büyükparmak kapı sk. no:27 kat/1 beyoğlu

    daha fazla bilgiyi de tutup copy-paste yapmak yazarliga yakismaz, buyrun;
    http://www.garaj.org/…marif-bar-taksim-istanbul.htm
  • kısa bir sure once ismini rockstar olarak degistirmis olan mekan.

    tarz olarak alternatif muzik calmakla beraber haftanin dort gunu canli muzik yapmaktalar.

    ozellikle persembe aksamlari cikan sahte raki isimli gruba dikkat.
hesabın var mı? giriş yap