• masaallah'in yanlis yazilmis ama dogru vurgulanmis hali*
  • (bkz: masallah)
  • bu bir dilektir. üstün özelliğini farkettiğimiz birisine bu üstünlükten dolayı hak ettiğini almasını, hayrını görmesini dileriz. allahım sen bu sünnet olmuş sabiye maaş ver de erkekliği katmerlensin gibi anlamlar taşır. okunuşunu aynen böyle, çift a ile yapmamıza rağmen yazımı tdk tarafından maşallah olarak sabitlenmiştir. tabii ki de maşaallah diye yazılmaz. maşa deme allaha çarpılın.
  • tdk'ya göre maşallah yazılması gerekirken, bu kelimenin tercih ettiğim formu. meaşallah demenin de alemi yoktur kanımca
  • "allah’ım bana bir maaş ver fazladan" anlamında, sadece ücretliler için geçerli bir duadır. hergün tekrarlanırsa aylık geliri otuza katlamak mümkün görünmektedir.
  • "allah'in(cc) dedigi olur!" demektir. birisi, evinize veya coluk cocugunuza goz atinca, nazarlardan korunmasi icin soylenir masaallah. yani, senin bakmandan bir sey olmaz, allah'in dedigi olur. demektir.
  • bu terkip üç kelimeden oluşmaktadır: "şey" anlamına gelen "mâ", "istedi, diledi" anlamına gelen "şâe" fiili ve allah ismi. terkip olarak, "allah'ın istediği şey" demektir. bu tâbir, "allah'ın istediği şey olur, istemediği şey olmaz" cümlesinin kısaltılmış şeklidir. bu anlam, türk toplumunda "allah'ın dediği olur" şeklinde ifade edilmektedir. "maşaallah" tâbiri halkın dilinde bir güzellik, iyilik, nimet ve başarı karşısında hayret ve takdir ifadesi olarak ve göz değmemesi dileği ile söylenmektedir. bu kullanım şu âyetlere dayanmaktadır. "(ey rasûlüm!) de ki: ben kendime allah'ın dilediğinden başka ne bir fayda ne de bir zarar verme gücüne sahip değilim. eğer gaybı bilseydim elbette çok hayır elde ederdim ve bana kötülük dokunmazdı" (a'râf, 7/188), "bağına girdiğin zaman maşaallâh, kuvvet yalnız allah iledir demen gerekmez miydi?" (kehf, 18/39). (i.k.)
  • genelde yanlis yazilir. masaallah seklinde. allahin dedigi olur demek isterken allah taleplerimize maşadır denir ve bir güzel çarpılınır. iste bu aşırı hatalı yazım ülkemizin çapılmasına ve ekonomik krize falan neden olmustur.
hesabın var mı? giriş yap