• (bkz: adab-ı muaşeret) nedir ne değildir bilen her modern insan için normaldir.

    hatta adam gibi bir mekana gittiğinizde garson a sözkonusu bahşiş hesap ödendikten sonra değil masaya oturduktan hemen sonra uygun şekilde verilir . maaş alan işçilere bahşiş verilmesine şaşıran bu bilgiyi duyunca şok geçirir sanırım.
  • eğer işçilerin biri 16-17 öteki 14-15 yaşında ise, koca derin dondurucuyu akşam saat 9da 3. kata çıkarıp evinize getiriyorlarsa, teslimat evrağını dolduracakları kalemi sizden istemeye çekinip -şikayet olur diye- aşağıdaki arabadan almaya gitmeye kalkışıyorlarsa, bir de en son giderken -yine şikayet etmeyelim diye- sürekli kusura bakmayın diyerek gidiyorlarsa, balkondan baktığınızda arabanın kasasında 2-3 tane daha teslim edilecek beyaz eşya görüyorsanız, o çocuklara bahşiş vermek insanlık gereğidir.
  • (bkz: en sevdiğim)

    gittiğim restorandaki garson, evime götüren taksici, kapıma yemek getiren kurye... hiç farketmez. maaşlı çalışanlar diye, niye yüzlerindeki gülümsemeden mahrum kalasınız ki.
  • abd'deki gibi zorunlu olması saçmalıktır. bahşiş vermek zorunda hissetmek de saçmalıktır. ama;

    garson/vale vb. maaşlarının karşılıklarını zaten yapıyorlar. yapmıyor olsalar çalıştırılmazlar zaten. bu işlerine ekstra çaba katarak müşteriyi fazlasıyla memnun edebiliyorlarsa, müşteri de bahşişini verir, bir sonraki gelişinde aynı hizmeti bekler. ister ver ister verme yani bahşiş vermek saçmalık değildir. sonuç olarak bahşiş olarak verdiğin paranın karşılığını alıyorsun. zorunlu hissedip de vermekse ayrı bişi yalnız, oluyo arada takmayın.

    edit: reservoir dogs
  • rezervuar köpeklerinde mr. pink (steve buscemi) de buna benzer laflar etmişti yemek sahnesinde.

    tabi masadaki baba da ağzının payını vermişti. o 1 doları sike sike masaya bırakmıştı mr. pink.
  • bahşiş bir ödüllendirmedir.

    güzel hizmet alırsın bahşiş verirsin.

    sana olması gerekenden daha iyi hizmet veriliyorsa bahşiş verirsin.

    bu eşin çok güzel ve lezzetli bir yemek yaptığında onun yanağına bir teşekkür öpücüğü kondurmak gibidir.

    ya da çocuğun derslerinde üstün bir başarı gösterdiğinde onu kucaklamak gibidir.

    beklentiden daha fazla alınan karşılığın ödüllendirmesidir bahşiş.

    sadece para olarak düşünmeyin. hayatınızın her anında insanlara yukarıda bahsettiğim şekilde ödüllendirme yaparsınız.

    e bir valeyi veya garsonu öpemeyeceğinize göre, ona yapacağınız en iyi şey bahşiş bırakmak olacaktır.

    konuyla uzaktan bağlantılı olsa da bahşiş ile ilgili bir küçük tüyo benden size.

    güzel bir restorana gittiğinizde, eğer yemekleri beyenirseniz aşçıya küçük bir teşekkür notu yazın.

    bu hem aşçıyı memnun edecek, hem ortamdaki havanızı arttıracak hemde ahçının teşekkür karşılığında (büyük ihtimalle) iyi bir tatlıdan veya benzeri birşeyin ikramını tadacaksınız. yazdığınız not bahşiş olmasa da, kimi zaman ondan daha değerli birşey olabiliyor.

    evet alt tarafı teşekkür notu...
  • zamanında matematikte 5 net fazla yapmamı sağlayan öğretmenime bahşiş vermediysem , oraleti zamanında getirdi diye garsona da vermem. ha (bkz: beyoğlu sineması) gibi yerlerde adet yerini bulsun diye yer göstericiye bozuklukları yağdırırım orası ayrı.
  • eğer verecek durumun var da vermiyorsan başlı başına öküzlüktür zaten maaşını alıyor dediğin adam ya da genç bahşişe ne kadar ihtiyaç duyuyor biliyor musun o insanlar gerçekten emeklerinin karşılığını alabiliyor mu sanki eğer öğrenci olmasam ve durumum olsa bana servis yapan her kimse verirdim adabı muaşerer bir yana servis vb. bahşiş alabilecek vb iş yapanlar gerçekten düşük maaşa çalışıyor o bahşişler önemli
    12 saat 35 tl sigortasız yemek parası yok parası sigorta olmadan gece 2 ye kadar çalışan garson arkadaşlarım var yaşlıyı bilmiyorum ama kendim gibiler için o bahşişler çok önemli
  • ananı bacını çok sevdiğini gösterir.
  • çalışanlara ara sıra yapılması gereken eylemdir.motivasyonu yükseltir ve çalışanın size ve işine bağlıkığını arttırır.bokunu çıkarmamak gerekir tabii yoksa çalışan yüzsüzleşir sürekli ister.
hesabın var mı? giriş yap