• macarlarca layoş, ingilizce konuşan dünyaca louis ii olarak bilinen macar kralı.

    1506'da doğmuş. habsburg hanedanıyla fazla içli dışlı olup 1522'de 16 yaşında iken onlardan bir prensesle evlenmiş. 1526'da 20 yaşındayken mohaç meydan muharebesi sırasında ölmüş. ölümü üzerine macaristan'ın büyük çoğunluğu osmanlı yönetimine girmiş. ardında bıraktığı oğlu olmadığı için yerine geçen john zapolya adında biri osmanlı'nın atadığı kral olarak ülkeyi yönetmiştir.

    --- spoiler ---

    muhteşem yüzyıl dizisinde süleyman'ın elçisi behram çavuş'un kafasını bizzat kesen, osmanlı hakkında konuşurken gevrek gevrek gülüp fütursuzca atıp tutan, sonra da babayı alan macar kralı layoş işte budur. bütün bölümlerde tek kıyafetle gözükür. aynı kıyafetle dere kenarına inip piknik yapar, yere uzanıp üzüm falan yer, sonra oradan önemli bir düğüne katılır. kıyafetini wikipedia'daki resminden bakıp türetmişler. oyuncuyu seçerken ise elemanın 20 yaşında öldüğü kısmını atlamışlar galiba.

    --- spoiler ---

    http://tr.wikipedia.org/wiki/dosya:louis2.jpg
  • estergon katedrali'nde bir adet kuru kafa ve iki adet kemik sergileniyor; layoş'un kemikleri adı altında. insan önce bir etkileniyor ama sonradan öğrendiğime göre, avrupa'nın muhtelif yerlerinde bol miktarda kemik ve kafatası varmış, layoş olduğu iddia edilen. pek itibar etmemek lazım...

    edit: kısa yaşamının kısa özeti:

    (bkz: http://tr.wikipedia.org/wiki/ii._lajos)
  • son macar kralı. her ne kadar onun ölümünden sonra birkaç sefer osmanlı macaristan'ın yönetimini avustuya'ya kaptırdıysa da son kral olarak bilinir. esasen de ii jajos'tur.

    bundan ziyade kahramanca dövüşerek er meydanında ölmesiyle bilinmelidir. çünkü bu onurlu davranış 200 yıl öncesine kadar düşmanlar tarafından bile takdir görüyordu. hıristiyanından müslümanına en muhafazakar hükümdarlar bile yiğitliğin milliyeti, lisanı ve dininin olmadığının bilinvindeydi.

    bu yüzden günahı kadar sevmese bile kanuni bunu takdir etmiştir. tıpkı fatih'in son bizans imparatorunu takdir ettiği gibi.
  • solda gördüm yazayım dedim...
    ayrıca sağanak yağmur yüzünden bataklığa dönen mohaç ovası nda ağır zırhları yüzünden manevrasız kalıp bir çok askeri ile birlikte bataklıkta boğularak ölmüş macar kralı lajos.

    üstteki arkadaşa da hak veriyorum herizekalikos layoş
  • muhteşem yüzyıl'da saçları beyazlamış koskoca bir adam canlandırınca, kralın hareketlerini izleyip izleyip" bu ne biçim kral lan? " diyorsun ama zaten öldüğünde 20 yaşındaymış. bari saçı ağarmamış birini bulsaydınız. gerçi süleyman da tahta 25 yaşında çıkmış ve halit ergenç'in 25'le alakası yoktu.

    20 yaş. ben onun yaşındayken finalden kaldığımda bütte geçeriz nolacak yea diyip manitamla geziyordum, çocuk tam da aynı kafayla macar krallığını yönetiyormuş işte.

    şaka maka biri 20 diğeri 25 yaşlarında iki genç, emirleri altında ölen binlerce insan, değişen sınırlar, topraklar,hayatlar. değişik.
hesabın var mı? giriş yap