• steam early access'le satışa sunulmaya başlanmış oyun geliştirme üzerinetycoon oyunu. game dev tycoon'a oldukça benzemekte, biraz daha detaylı. zamanla daha da derinleşip güzelleşeceğini düşünmekteyim.

    ilk 10 dk videosuna göz atabilirsiniz
  • şimdilik early access oyunu. başka yerde de aynı yorumu yazdım, bu yüzden kopyala yapıştır yapacağım direk.

    bu oyunu yeterince oynadım sanırım. artık tam piyasaya çıktığında oynarım tekrar.

    son oyunumda biraz daha devam edebilirdim fakat gereksiz gördüm; birkaç ufak ipucu söyleyim:

    > aynı anda hem oyun, hem de oyun motoru yapamazsınız. birini seçmeniz gerek; sakın “eheheh ben crytek olucam, ıbısoft olucam.” diye atlarsanız 2 saatiniz boşuna gider, onuncu seneye geldiğinizde mutlaka iflas edersiniz. crytek oyun motoru geliştirken (cryengine) kendi oyununu da geliştiriyor fakat sene 2010 yalnız bunu yaptığında, siz bu oyuna 1980’lerin başında başlıyorsunuz :). az önce “biraz daha devam edebilirdim” kısmı buydu benim açımdan. ben sadece oyun geliştirdim, oyun motorlarını dışarıdan satın aldım. en son yaptığım oyunlardan biri 61 milyon avro kâr getirince kendi oyun motorumu da geliştirmenin vakti geldiğini hissettim zira yapancı oyun motorları %50’ye varan oranlarda kârınızdan pay alıyor (herhalde oyun motoru yapsaydım oyun başına 100milyon kâr görebilirdim rahat). ancak bu sırada teknolojide bayağı geri kaldığınız için oyun motoru üretmek sıkıntı olabilir. ayrıca bende en son 30 kişilik bir geliştirme takımı vardı, oyun motoru üretirken aynı zamanda oyun da geliştirebilmek için aynı ekipten bir tane daha kurmam gerekirdi büyük ihtimalle, ayrıca araştırma’ya da bütçe ve eleman ayırmam gerekirdi. uğraşmak istemedim yani…

    kısaca ya oyun yapacaksınız ya oyun motoru, bence oyun yapın; early access’teki dengesizlik yüzünden oyun motoru hem çok pahalı oluyor, hem zahmetli hem de ne kadar hızlı üretirseniz üretin yeni bir teknoloji çıktığı anda sizinkinden daha iyi bir motor her zaman piyasada oluyor.

    > oyunda alan yönetimi çok kötü bence. masalar, saksılar falan bir türlü düzgün alanı kaplamıyor. küçücük saksı kocaman yer kaplıyor falan; bir elden geçirilmesi gerek.

    > öndeki duvarlar görünmez olmuyor, bu yüzden o duvarların arkalarını görmediğinizden bazen odaları küçük yapıyorsunuz yanlışlıkla. bunun kesinlikle düzelmesi gerek. sırf şirket adı yazıyor diye kocaman duvarı saklayamıyoruz.

    > daha önce dediğim gibi, oyun motoru yapmak zahmetli ve pahalı bir iş. kazancı yeterince iyi değil. gözüme gelen bir eksiklik, motorları güncelleme şeklinde çıkaramıyorsunuz. açıkçası bu işlerin böyle yürüdüğünü çok da zannetmiyorum; elbette birbiri ardına çıkan oyunların gerçek hayattaki motorları ufak düzeltmeler alıyordur fakat her seferinde sıfırdan motor yazıyoruz. bence bir şekilde motorları güncelleme seçeneği olmalıydı ki hem zamandan hem de paradan tasarruf edilebilsin ve böylece şirketiniz bir nebze özelleşsin/bir türde uzmanlaşsın.

    > bir de bu olay var: istediğiniz her türdeki oyunu istediğiniz her zaman yapabilirsiniz. fps zombili oyun mu çıkardınız, ertesi oyununuz futbol manager oluyor. ne alaka? uzmanlaşma işini 3 yıldızla halletmişler fakat bu yıldızların etkisi pek yok. e popüler türlerde oyun çıkarmadığınız zaman da yüksek puanlar, dolayısıyla yüksek satışlar hayal oluyor.

    > sakın geliştirme ekibinizi boş bırakmayın. yapacak hiçbir oyun, oyun motoru, anlaşmalı iş, araştırma yoksa onları eğitime gönderin. benim oyun motoru yaptığım oyunumda 5 kişilik bir takımı yönettim 12-13 sene boyunca. o 5 kişi, eğitimlerle beraber öyle bir canavar oluyor ki anlatamam size. oyun üretme senaryomda ise karınca misali nicelik nitelikten önemlidir diyip sürüyle adam çalıştırdım. onlar da oyun yapa yapa gelişiyor fakat çok yavaş ve az. onları eğitememin nedeni bir türlü zaman bulamayışımdı. kaynak sıkıntısı yaşıyordum, oyunun ortalarına dek kıt kanaat geçindik, hatta -400000 doları gördüm fakat nasıl o oyunu çevirdim bilmiyorum :)

    > oyun başında ben karakterimin hızına verdim olabildiğince, sonra da programlamaya verin. programlama geliştirmede lazım, game development ise ilginçtir ki resarch kısmında. her işiniz programlama odasından geçtiği için buna ağırlık vermek bence daha doğru.

    > oyunda iyice ilerleyince kendi yaptığınız oyunu kendiniz üretip dağıtın. on taneden fazla üretim bandı almanıza gerek yok. onlar da normal eleman gibi aylık maaşa bağlılar, yani aylık bakım masrafları var. oyun üretmediğiniz sırada cebinizdeki bir kara delik olacaklar, fakat oyunu üretirken iyi kâr getirecekler. bir de kutu içeriğini bol tutun fakat tüm şıkları işaretlemenize gerek yok.

    edit: bu oyunu şöyle büt öncesi bi kafa dağıtmak için tekrar oynadım az önce. yukarıdaki ipuçlarına devam edeyim. bu arada oyunun early access'te olduğunu tekrar hatırlatayım. potansiyeli var fakat daha gelişmesi gerek.

    > oyunda sadece motor yaparak hayatta kalmaya çalıştım bu sefer. olabildiğince mantlıklı ilerlemeye çalıştım. 5 kişilik bir kadro kurdum, onlara sırf proglamlama ve grafik dizayn dersleri verdim; programlama development için, grafik dizayn araştırma için. bu eğitimler sırasında workwill ve speed de artıyor ayrıca. speed'in etkisi büyük fakat workwill pek bir işe yaramıyor. büyük ihtimalle adamların zırt pırt masa başından kalkmasını ve işi bölmelerini önlemek için o olay ama çok da farketmiyor aslında. neyse; bir kere motoru sattığınız zaman parasını oyun piyasadan çekildikten sonra alıyorsunuz. ilk başlarda bile bir oyun 50 hafta piyasada kalıyor neredeyse; gelen para da çoğu zaman ortalama bir kontratlı iş kadar. birden fazla oyun sizin motoru kullanabiliyor, hatta bazen eski motorlarınız bile çıtır çerez parası getiriyor ilerleyen zamanlarda fakat yine de hem uzun vadede paranızı alabiliyorsunuz, hem de motoru üretmek için ayırdığınız bütçeyi karşılamıyor. o 50 haftalık boşluktaki giderleriniz hariç bir de...

    > daha 5-6. seneden itibaren eksiye geçiyorsunuz böyle oynadığınız zaman; bir türlü kurtaramıyorsunuz, kâra geçseniz bile asla biriken para zarara uğramadan sıfırdan motor yazmaya yetmiyor. bu oyunda ilerleyebilmek için oyun yapmanız şart yani, başka türlü para kazanamıyorsunuz.

    > bir de oyunda olduğu gibi motor yaparken de trend olan türü takip etmeli ve ona motor yapmalısınız ki daha fazla kâr gelsin size. benim oyunumda sinir olduğum bir şey oldu, building game türü tam 5-6 sene boyunca trend kaldı. ulan "bu çabuk geçer yaf" diye motor yazmamıştım, baktım geçmiyor, dedim "en son şu türü araştırayım da yeni motoru buna yazayım", tür de alakasız bir şekilde 110.000 dolar ve deli gibi iş gücü istiyor. neyse, %77'de trend değişti anasını satayım. araştırılacak teknoloji yoktu, en son teknoloji motoru yazacağım, dedim geri alayım bari de zaman kaybetmeyeyim. geri aldım araştırmayı, o 110.000 uçtu. sanırım bu oyundaki tek hatam bu oldu. sonra trend türe motor yazdım, yazdıktan 1 ay sonra trend değişti,arcade oldu sonra yine 1-2 ay sonra tekrar building game oldu iyi mi, şans işte...

    > motor ürettiğiniz zaman piyasadaki motorlara da göz gezdirin, ona göre fiyat ve kârdan pay isteyin.

    > ya bu oyun motoru işini dengelemeleri lazım işte oyun çıkmadan. elinizi veriseniz kolunuzu kaptırıyorsunuz orada; onun yerine dediğim gibi motoru dışarıdan alın. oyunun ilerisinde kârınızdan yüzde elli pay + deli gibi lisans parası istiyorlar fakat milyonlar kazandığınız için koymuyor. belki işte o sıralarda kendi motorunuzu yazabilirsiniz, ben denemedim.

    > ya aslında benim bu son oyunumdaki amacım, oyun motoru yazarak çok para kazanmadan fakat batmadan internet olayını bulasıya kadar idare etmek; sonra da mmo işine girmekti. olmadı.

    > genel olarak şöyle bir sorun var, oyunun hızı ile yapılanlar sanki birbirini tutmuyor. kağıt üzerinde her şey örtüşüyor gibi fakat bilemedim ya, bir hafta 4 gün ve çok çabuk geçiyor haftalar, aylar. bir sıkıntı var o işte.

    > motorların lisans ücretleri kesinlikle artmalı fakat oyunların geliştirme paraları bir miktar ucuzlamalı; özellikle aslında motor kısmını zaten araştırdığınız ve ya dışarıdan aldığınız için tekrar aynı şeylere para vermek olmuyor. onun yerine mesela senariste para verelim, aktörlere para verelim falan...

    kısaca oyun daha ham biraz. arada bazı saçmalıklar oluyor; mesela dümdüz bir koridor üzerine odaları yerleştireyim dedim, saçma bir şekilde koridor üzerine kapı açamadım. bariz bi hata vardı. neyse, daha geliştirilmesi, dengelenmesi gerekiyor. bu haliyle oynanabilir ve keyif de veriyor aslında fakat sıkıntı yaratan birçok durum söz konusu. ayrıca oyunda bir kere ilerledikten sonra şu oyun motoru saçmalığı yüzünden tekrar dönüp sıfırdan yeni oyuna başlamanıza gerek yok; çünkü oyunda başarılı olmak için sadece bir yol var şu anda, o da piyasaya deli gibi oyun sürmek, çalışanlarınızı hiç boş bırakmamak.

    ha çalışanlar derken, oyun yapan çalışanlar doğru düzgün gelişmiyorlar, oyun başına çok az özellik ekleniyor hepsine. +0,1 gelse nolur gelmese...
  • bu oyunun bana öğrettiği tek bir şey var; mmo deli gibi para kazandırıyor.

    güzel oyun.
  • erken erişim olmasına rağmen cidden çok kral oyun. aslında erken erişim olması onu daha iyi yapıyor. çünkü bu oyunun daha gelişeceğine işaret malumunuz.

    garajdan çıkmak uzun zaman alıyor ama sonra birden fırlamaya başlıyorsunuz, işlerin yoğunluğu epey artıyor. hatta en son aşamalarda sürekli bildirimler gelip sinir bozuyor hafiften.

    edit: imlâ
  • aramaya üşenenler için direkt şu adresten görülebilen, steam üzerinden erken erişim olarak şu anda 24 tl'ye satılan oyun.
  • son oyunumdan sonra, daha doğrusu 26 ocakta çıkan 150129a güncellemesinden sonra oynamadım fakat daha sonra gelen güncellemelerle birlikte türkçe desteği gelmiş olan oyun.

    türkçe desteğini bayağı merak ediyorum açıkçası.

    ayrıca kontratlı işlerden de exp gelmeye başlamış fakat ben çalışanlar için yeterli olacağından şüpheliyim. oyunun ileriki yıllarındaki exp gain'inin artması gerekiyor.

    20 sene sonra çıkardığınız oyunun ilk senenizde çıkardığınız oyunla benzer exp vermesi garip.
  • 13 mayıs tarihine kadar steam'da %40 indirim var.

    edit: oyunda türkçe dil seçeneği de var.
    --buraya inceleme gelebilir-- *
  • gayet eğlenceli olmuş olan oyun. game dev tycoon'da olduğu gibi bunda da bugün biraz oynayayım yarın devam ederim gibi bir durum söz konusu değil. başladığınız vakit sıkılana kadar kalkamıyorsunuz başından. en azından durum benim için böyle.

    --- spoiler ---

    oyunda ilk başlarda oyun geliştirmek pahalı ve riskli bir iş. getirisinden çok götürüsü oluyor. bunun için bankadan kredi çekip araştırmaya önem verin. her çıkan yeniliği araştırmaya bakın. oyun türlerine bulaşmayın. 2-3 araştırmada bir oyun motoru geliştirin. gerekirse oyun motorunun satış fiyatını az tutun fakat kar yüzdesini 20-25'ten aşağı tutmayın. firmalar sizin motorunuzu kullanıp size pay verene kadar da sözleşmeli işlerle para kazanıp iflas etmemeye bakın.

    oyun motoru konusunda iyi işlere imza attığınızda ise kendi motorunuzu kullanarak bir oyun geliştirebilirsiniz. sağlam bir kitle yakalayana kadar dağıtımcıların ağzına bakmak durumundasınız. fakat bir yerden sonra çok saçma bir iş yapmadığınız takdirde genel olarak oyunlarınız beğenilecek ve sürekli kar edeceksiniz. hemen ardından üretim bandına geçin ki kendi oyununuzu kendiniz üretip dağıtımcıların düşük paylarına muhtaç olmayın.

    en deli para da mmo oyunlarla beraber geliyor. kendi motorunuz + kendi üretiminiz olan bir mmo oyundan (%80 ve üzeri puan almış) 800-900 milyon kazanmanız gayet kolay. işte bu noktada oyun artık sıkmaya başlıyor. geliştirecek teknoloji kalmıyor. ultra next-gen konsollar piyasa çıkıyor.

    oyun satışları azalmaya başladığı vakit eğer oyunu kendiniz ürettiyseniz oyunun fiyatını yavaş yavaş düşürün. oyun mmo ise abonelik fiyatını da azaltmakta fayda var. en son yaptığım oyun 20 milyon satışa ulaştığında sıkılıp oyunu kapadım çünkü herhangi bir yenilik yok.

    game dev tycoon ile ortak eksi yönlerinden biri de şirketiniz büyüdükçe, teknolojiler geliştikçe küçük oyunlara imkan tanınmaması. arada bir basit oyunlar denemeye kalkıyorum fakat puanlar içler acısı. oyun sürekli skyrim, cod gibi oyunlar çıkarmanızı istiyor.

    game dev tycoon'da olup da bunda olmayan bir olay ise kendi konsolumuzu üretemiyor oluşumuz. belki ilerde ekleyebilirler bilemiyorum.

    game dev tycoon'da olmayıp da bunda olan ise bir sürü olay var. bu açıdan benim favorim şimdilik mad games tycoon.

    --- spoiler ---
  • oyunu powerplay olarak oynamak istiyorsanız bankadan krediye abanıp, teknolojileri araştırıp oyun motoru yapın. sonra daha çok kredi çekin daha çok insan alıp daha çok teknoloji çözün. bi ara motoru tasarladığınız türde b kalitede oyun çıkarın. fırsat buldukça kredi borcunu ödeyin. sonra tekrar kredi çekin daha iyi engine yapın satın, sonra daha çok unlock daha çok kre...

    oyun şu aşağıdaki raddeye geldiğinde (apple'ın uzakdoğu fabrikaları kıvamı diyelim) bırakabilir, early access olmasının verdiği avantajla birkaç versiyon sonra oynamak üzere kapatabilirsiniz. yoksa yubisof niye her sene hassassins krid çıkarıyor anlıyorsunuz.

    http://i.imgur.com/cjbdu1i.jpg

    sid meier's edit: 12 yıldır pirates oynayan üç bin kişiye saygılar.
hesabın var mı? giriş yap