• margaret atwood'un yazdığı aynı isimle anılan üçlemenin son kitabı. üçlemedeki kitaplar sırasıyla:

    -oryx and crake
    -the year of the flood
    -maddaddam

    öncelikle spoyler olayına girmeden hafiften konuya bakalım. yakın gelecekte genetik teknolojisinin ve kapitalizmin iyice coştuğu, nüfüs ve çevre problemlerinin ortamı iyice gerdiği bir dünyadayız. en sonunda bütün dünyayı silip süpüren bir virüs çıkıyor, ve çok az sayıda insan hayatta kalıyor, bir de insanların 'zararsız' versiyonu olsun diye tasarlanmış az sayıda insansı. her roman her ne kadar salgın sonrası hayatta kalma mücadelesi gibi ana örgüde geçse de bol bol flashback ile salgın öncesi dünyayı da tanıyoruz.

    romanların her biri muhteşem, anlatılan dünyayı geçtim, kişisel olarak karakterlerin inandırıcılığı, yaşadıkları duygular, diyaloglar birinci sınıf bir yazarın elinden çıktığı belli oluyor. üçleme için 'çok karamsar bir gelecek tasviri' diyemem, romanların asıl amacı zaten geleceği tasvir etmekten çok içindeki karakterleri bu geleceğe koyup yaşatmak. margaret abla zaten ikide bir 'ben bilimkurgu yazmıyorum, spekülatif edebiyat benim kitaplarım' diye konuşuyor, büyük ihtimalle kitaplarını kapağında uzaygemisi ve kurtadam resmi olan kitapların yanında sergilenmekten korumak istiyor aslen. benim kanaatime göre, apaçık bilimkurgu yazdıkları, sadece bilimkurguda alışık olduğumuz dandik dil ve anlatımdan çok çok daha iyi yazılmış.

    özel olarak bu kitaba bakarsak üç kitabın en eğlencelisi bu bence, arada bana yüksek sesle kahkaha attıran bölümler oldu. şiddetle tavsiye ederim.
  • darren aronofsky tarafından hbo için televizyona uyarlanacak üçleme.

    http://www.deadline.com/…ook-trilogy-as-hbo-series/
  • ekim ayında bizlerle buluşacak olan kitap.
  • türkçesiyle 25 nisan'da raflardaki yerini alıyormuş.

    https://www.kitapyurdu.com/…/delliaddem/501717.html
  • delliaddem ismiyle doğan kitap'tan dilek şendil çevirisiyle türkçede ilk kez yayınlanmıştır.

    https://www.dogankitap.com.tr/kitap/delliddem?
  • üçleme olduğunu bilmeden ayrı ayrı zamanlarda önce tufan zamanı'nı sonra antilop ve flurya'yı okudum. ikisi de oldukça kaliteli kitaplardı. sırada bu var. hadi bakalım.
  • bugün bana hediye edilen atwood romanı.
    üçlemenin aslında birbirinden bağımsız konuları olan iki kitabını zekice birleştirir. ilk kez okuyacaklara anlatıcıların kimliği üzerinde düşünmelerini öneririm. özellikle maddaddam'ın sonu bu anlamda bir sürpriz içeriyor.
    bir de üçleme literary science fiction sıkıcı olur önyargısını ortadan kaldırabilecek kadar keyiflidir. tavsiye ederim.

    edit: kitabı hediye eden kişiye geri verdim. bu çok adice bir davranış oldu biliyorum ama o da ona aldığım son şeyi geri vermişti. bu kitabı bundan sonraki hayatımda bu şekilde hatırlayacak olmam çok acı bir durum.
  • bu serinin bir seri olduğunun belirtilmesinde ciddi sıkıntı var bence. şans eseri doğru sırayla okudum. son kitabın kitap arkasını okuyana kadar seri olduğu bilgisi diğer iki kitabın herhangi bir yerinde geçmiyor. tufan zamanı yani ikinci kitapta bağlantılar var tabi ki antilop ve flurya ile ama bunu okuduktan sonra fark edebiliyorsunuz.
    antilop ve flurya sitelerdeki hayatta, tufan zamanı aynı zaman sürecindeki avam diyarlarda ve delliaddem ise bu iki kitabın kesişen geleceğinde geçiyor denilebilir.
  • margaret atwood un okuduğum sekizinci kitabı- damızlık kızın öyküsü, ahitler, namı diğer grace, kalp gidince, kör suikastçi, antilop ve flurya, tufan zamanı- aynı zamanda üçlemenin de sonu. favori yazarlarımdan biri, değişik bir tarzı var ama okutturuyor.
    kitapları seri sıralamasına sokmakta ben de zorlandım ama sanırım asıl sorun çevirmenlerin farklı olması. ilk kitap-antilop ve flurya- dost körpe çevirisiyle okuyunca, yazarın kendi uydurduğu terimler- domuzon, delliaddem vb- kafaya oturuyor. hemen arkasından okunan ikinci kitap tufan zamanı, dilek şendil çevirisiyle olunca, belki de çevirmen ilk kitabı okumadığı için, domuzonlar domuz, delliadem çattadem olmuş. zaten olmayan bir yerdeki hayali konulardan bahsedildiği için anlamakta zorlanırken, bir de ne neydi, neye döndü konusunda düşünmek gerekiyor. son kitap olan delliaddem de ise, en azından kitaba ismini veren gizli örgütün adında anlaşsalar bile yine farklı isimlendirmeler var.
    sakin bir zamanda, sakin bir kafayla orjinal dilinde okumak sanırım daha iyi olacak. buradan fluryagillere selam olsun*
hesabın var mı? giriş yap