• içilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbondioksit * eklendiğinde soda yapmış oluruz. yani musluk suyuna da co2 eklersek bundan da soda elde etmiş oluruz. maden suyu ise yerin en derin katmanlarından çıkar ve çıktığı yerin jeolojik özelliklerini taşır ve magmadan aldıkları karbondioksit gazının basıncıyla yeryüzüne çıkarlar. yeryüzüne çıkarken geçtikleri yolda mineraller de alırlar yani mineralce yüksektir ama sodada mineral yoktur. ikisi de mideyi rahatlatma özelliği taşır ama sodanın bundan başka işlevi yoktur oysa maden suyu aynı zamanda doğal bir mineral deposudur.
    maden suyuna ruhsat sağlık bakanlığından alınır , sodanın ruhsatını ise tarım bakanlığı verir.
    bir de şöyle bir laf söylemişler ki aslında bu kısaca özetliyor: "maden suyu bir ihtiyaç , soda ise bir tercihtir"
  • (bkz: kizilay sodasi)
    (bkz: sarikiz)
    (bkz: akmina)
  • maden suyu üreticileri derneği* nin gazetelere çarşaf çarşaf ilan vererek anlatmaya çalıştığı fark. gerçekten de bilmeyenin farkı anlaması zor. hatta maden sodası deyimi de yaygınlaşmış durumda. soda mı maden suyu mu diye de kimse sormuyor zaten.

    bir zamanlar turkuaz suyu vardı. yeraltı suyunun içine mineral basarak içme suyu olduğunu iddia ettikleri su elde ederlerdi. soda onun gibi bir şey işte. suyun içine karbondioksit basıyorlar.

    http://www.masuder.org.tr/
  • maden suyu bazik özellikte iken, gazoz asidik özelliktedir.

    elde ettiğim bilgiler doğrultusunda ek:

    maden suyunun ph derecesi çoğunlukla 6.6 iken, kolanın ph derecesi genellikle 3 ve 4 arasındadır
  • ayrıca alkollü kokteyl yapımında maden suyu değil club soda kullanımı tercih edilir.
  • evet kardeşim maden suyu ve soda farklı şeylerdir. bu gerçeği herkese anlatmak lazım.

    bir restorana oturduğumda garson ne içersiniz diye sorduğunda "maden suyu" dediğimde "tamam 1 soda" denmesin artık. hatta yanınızdaki arkadaşlarınız "maden suyu ne yeaaa soda desene işte" demesin. (bu tür arkadaşlar restoran yerine lokanta dediğinizde de aynı tepkiyi verirler de bu farklı bir başlığın konusu).

    elin gavur memleketlerinde yemek menüsü haricinde bir de sertlik derecesine göre maden sularını içeren "su menüsü" verilir ama kaynak suyu zengini ülkemizde maden suyu ile sodayı aynı şey zannedilir.

    keşke nil karaibrahimgil (nedense çok seviyorum bu hatunu adı geçmişken söyleyim) ajdar tarzındaki şarkı sözlerinde bu farka da değinseydi...
  • maden suyu hazmi kolaylastirir, soda gegirtir.
  • ülkemizde maalesef soda ile madensuyu aynı ürün gibi algılanmaktadır. ancak soda ile madensuyunun alakası yoktur. madensuyu içerisinde mineral bulunan doğal olarak bu şekilde çıkıp daha sonra içine karbondioksit eklenerek şişelenip bu şekilde satılan üründür. ancak soda ise sadece bildiğimiz suyun içine karbondioksit basılarak elde edilen üründür. yani soda sahte madensuyu gibidir. soda sadece geğirtmek gibi bir işlev üstlenmiştir ancak hiç bir mineral almazsınız. madensuyu ise mineralli ve gazlıdır. madensuyu şişelerinin etiketlerine bakacak olursak hiç bir soda ibaresi olmayıp altını çize çize madensuyu yazdığı görülmektedir.
hesabın var mı? giriş yap