• görseller açıkça yetersiz, kişisel öykülere fazlaca odaklanmış bir kitap ama zevkle okuyorum. milattan önce 30 bin yıl geriye giderek, kadimlerin buz devrinde mağaralara çizdikleri resimlerin tarihi. ispanya'daki mağaralarda bulunan resimleri kimler keşfetmiş, bu şaşırtıcı keşifler hangi bilimadamları arasında rekabete neden olmuş, içlerinde bir papazın da bulunduğu ekipler araştırma-gezi ödeneklerini nerden almışlar, konu hakkındaki ilk kitaplar nasıl meydana getirilmiş; detaylı şekilde okura aktarılıyor.
  • yaklaşık 40.000 ila 14.000 yıl önce, buz devri’ne ait mağaralarda bulunan çok sayıda resim ve gravürleri çizen atalarımızdır. mağara sanatçılarının eserleri dünyanın farklı bölgelerinde bulunsa da çoğu fransa ve ispanya civarlarında bulunmuş. zaten 40.000 yıl önceki zamanlar ilk modern insanın avrupa'ya göç ettiği zamanlardır, dolayısıyla bu resimlerin çoğunluğunun neden avrupa'da olduğunu açıklar.

    bu resimleri çizerek kendilerini sonsuza kadar kayıt altına alacak ilk modern insanlar olduklarını tahmin ediyorlar mıydı acaba? aralarından bazıları çıkıp ''çizme çarpılırsın'' diyor muydu acaba :) bu işin şakası tabii. yalnız, şamanizm gibi temelleri 20.000 yıl öncesine dayanan bir düşünce ve inanç sisteminin olduğu zamanlara da tekabül ediyor bu çizimler.

    görsel; ispanya'daki altamira mağarasındaki bizon resmi, 12.000-17.000 öncesinden.
    görsel; fransa'daki lascaux mağarasında bulunan yaklaşık 17.000 yıl öncesine ait çizimler.
    görsel; fransa'daki chauvet mağarasındaki yaklaşık 35.000 yıl öncesine ait resimler.
  • tam adı, "mağara ressamları: dünyanın ilk sanatçılarının gizemli dünyası" olan kitap fransa ve ispanya’nın mağara resimlerine, bu resimleri keşfeden kişilere, kökenleriyle ilgili teorilere, ihtişam ve gizemlerine güçlü bir giriş niteliği taşıyor.

    gregory curtisin, ülkemizde redingot kitap tarafından yayımlanan kitabının orijinal adı:

    "the cave painters: probing the mysteries of the world's first artists"
hesabın var mı? giriş yap