• konuyla ilgili bir wow şakası:
    "playing a mage is like being an irish... you drink, you fight, you drink, you fight..."
  • world of warcraft dünyasında oynayabileceğiniz en cool karakterdir. kimseye ihtiyacı olmayan, wow dünyasında her yere birkaç saniye içerisinde gidebilen, kendi yiyecek ve içeceğini kendi yaratabilen, pvp aleminde karşındaki birini 4.5 saniyede öldürebilen, pve aleminde dps'de ilk 3'de olması gayet normal görülen ve samimiyeti hiç sevmeyen bir karakterdir.
  • wow'da bunların fire talentlarında özelleşenlerini oynaması oldukça enteresandır. bir kere leveling'i, özellikle spellpower'a abanılırsa acayip kolay olur, bikaç level altınızdaki çoğu yaratığı ayağınızın dibine gelmeden, kendi levelınızdakileri de geldikten bir iki saniye sonra alaşağı edersiniz, çevrenizde hiç mage oynamamış ve level kasan birileri varsa mütemadiyen "omg! wtf?! how did u do that lol!" gibi yorumlara maruz kalırsınız. pve'si müthiş zevkli ama bir o kadar zordur, çılgıncasına hasar verdiğiniz için işini bilmeyen tanklardan aggro çalmanız çok olasıdır, özellikle area of effect'lere abandığınızda. çoğu zaman birkaç saniye beklersiniz tank aggro biriktirsin diye. pvp'de dikkat çekmedikleri sürece skertirler ama teketekte, hele duel'larda çok zayıf kalırlar, tek şansınız üst üste birkaç critical hit patlaması ve rakibinizin polymorph'tan çıkmasıyla ölmesinin bir olmasıdır. ama bunu başarabilirlerse bir duel'ı on saniyede bitirip yine "omg" yorumlarıyla karşılaştıkları da görülmemiş değildir. (bkz: mage/@master yoda).

    yine de mage açmayı düşünenlere tavsiyem, epey zor bir class olduğunu peşinen kabul etmeleridir. "clicker" (büyülerini klavye kısayollarından değil de, ikonlarına mouse'la basarak atanlar) veya "keyboard turner" (sağa sola dönmek için mouse'un sağ düğmesini değil a ve d tuşlarını kullananlar) diye tabir edilen güruhlara dahil olanların, akıllarının ucundan bile geçirmemeleri kendi yararlarına olur. bir de mage'in en büyük olayı oynanışının çeşitliliği, değişkenliği, taktik bolluğu değil, büyük sayılardır. twink olmadan daha 45. level civarında "1000" hasar barajını başka geçebilen class yoktur, yaratıkları mage kadar çabuk öldürebilen class azdır. bir mage'in en büyük gücü ölümcüllüğüdür ve bu yüzden de "cam top" (glass cannon) yakıştırması yapılır kendilerine.
  • kimileri mageleri ego düşkünü kişiler olarak tanımlarlar.
    ama onlar bilmezlerki gerçek mage egosunu tatminin değil,
    gücün peşindedir; onlar kılıç sallamaz, eşya taşımazlar.
    bilirler ki irade gücü herşeye kadirdir. kaba güç ise, zayıflıktır...
  • muhtemelen en zor, bütün karakterlerin magus olduğu mage the ascension haricinde, geliştirilen rpg karakter sınıfıdır. evrensel olarak bütün rpglerde hit pointleri az olarak başlarlar ve ilerleyen seviyelerinde bile kıyasla hep azdır. dolayısıyla sınıf olarak glass cannon dediğimiz tanıma cuk otururlar. zira zırh giyemezler, hızlı değillerdir ve sadece büyü yapabildikleri için herkes tarafından ilk hedef olarak seçilirler zira yine evrensel olarak büyüye karşı bazı istisnai zırhlar hariç savunma iri ve kaslı fighterlarımız için neredeyse yoktur. dahası ilk seviyelerinde yapabilecekleri büyü sayısı çok çok sınırlıdır.

    ancak ve lakin...

    eğer yeterince sebatlıysanız, yeterince dirayetliyseniz ve karakterinizin tek zayıf noktası olan hit point ve zırh kısıtlamasını avantaja çevirebilirseniz muhtemelen bir yerden sonra diğer karakterlerden hem daha versatil hale gelirsiniz, gerektiği yerde destek sağlayan gerektiği yerde de inanılmaz hasarlarla ortada ayaklı soba gibi dolanan plate mail'li karakterleri istakoz gibi yakabilen, dondurabilen, çarpabilen veya charm atabilen bir karakter haline gelirsiniz ki bunların hepsini güvenli bir mesafeden yapıyor olmanız kendinizi bir nevi f-117 gibi hissetmenize neden olur. dolayısıyla raistlin veya elminister gibi stereotipler olmadan da güçlü bir karakterdir magus. (mage çoğulu) ve istisnasız her sistemde dengesiz bir biçimde güçlenen tek karakterdir, belki d&d'(3. edition, gygax'ınkisi değil) nin bardları hariç.

    oynayın oynatın diyemiyorum zira herkese göre değildir bu karakteri oynamak. sadece role play açısından değil, combat sırasında bile dan dun girmeye, bir nevi khorne berzerker oynatmaya çalışırsanız heder edersiniz inanılmaz olanaklara sahip olacak bu karakteri.

    birkaç altın kural vermek gerekirse:
    - büyülerinizi seçerken önce grubunuzu sonra kendinizi düşünün. zira grup olmazsa etrafta hasar yiyecek bir siz kalırsınız ki bu pek hoş bir durum olmaz. aynı sebepten ötürü, yani grup olmaz olmaz kesilirse elinizin altında topuklamaya yarayacak veya yardım edecek (misal fly) bir büyü olsun.
    - büyülü itemları kullanmaktan korkmayın. wandmış, dartmış, yardırın gitsin. zaten düşünürseniz sizin pek parasal bir gideriniz yok, hadi fighter sınıfı "anam yeni zırh/silah/kalkan" derken siz oyunun başında aldığınız bir quarterstaff ile idare edebilirsiniz pekala. zira sizin kılıcınız kalkanınız zihniniz.
    - karakter yaratımı sırasında, ve hatta öncesinde, gitmek istediğiniz, yapmak istediğiniz magus'u kafanızda tasarlayın. bunun da tek bir yolu var, player's handbook'u veya eşleniğini ya dm'den ya da internetlerden bulup okuyup ona göre karar vermek.
    - oyun sırasında bulduğunuz scrolldur, booktur, dm ne verdiyse büyü olarak, büyü kitabınıza geçirin. scribe often, scribe early.
    - kalkan büyülerine mutlaka slot ayırın. her zaman şanslı olamayabilirsiniz.
    - grubu kalkındıran ve günümüzde "buff" olarak adlandırılan destek büyülerini de unutmayın. daima ofansif büyülerinizin yanında bir iki tane kollektif bir biçimde stat yükselten, veya karşı tarafın savaşmasını zorlaştıran şeyleriniz olsun.
  • düşündüm taşındım, huzuru bu class'da bulacağıma karar verdim. gelişmelerden haberdar ederim.
  • 6 büyücü okulundan hiçbirine bağlı olmayan bağımsız wizard
  • özellikle fighterlar vede bir kısım diğer parti oyuncuları mage in yaptığı şeyleri ne yazık ki intelligencelarının düşük olmasından dolayı anlayamazlar. bundan dolayıdır ki yaptıkları işlere saçma yada gereksiz olarak adlandırırlar. peki bu oyuncuların partinin ilerleyen bölümlerinde aptalca işler yapan bu magelerden neden yardım etmelerini isterler?? madem mage işinize yaramıyor, madem gereksiz bir varlık o, madem kılıç kullanamıyor , ağır iş yapamıyor. gelipte neden yardım istersiniz? buna tükürdüğünü yalamak denmez de ne denir???
  • 5. level a kadar mage lere kadavra gözüyle bakılır
    ama sonrasında seni aşağılayan varlıklar
    başlarlar birer birer tükürdüklerini yalamaya.
  • her speci ayrı güzel olan wow class'ı. her 3 talent tree (arcane, fire, frost) ile de pvp yapabilirsiniz . fire ile bile pvp yapabilirsiniz. evet.
    heee nolur ? survival çok düşer direk inersiniz ama aoe cc yapabilen başka bi class yok bunun gibi. deli zevkli.
    öncelikle mage oynayacak adamın vur-kaç yapmayı bilmesi lazım. en önemli kural : distance is your friend . pvp de mutlaka o büyü okulunun damage büyülerinin mesafesini arttıracak skilleri almalısınız. esas amaç bol bol cc, adamı uzak tutup nuke. arcane ile pvp yapmak ise başlıbaşına bir sanat gerektirir. inanılmaz bir burst dmg gücü vardır. 2-3 sn içinde 17-19k arası dmg atabilen bir classtan bahsediyoruz. zaten resilience yoksa direk one shotsınız. her tür spec ile pvp yapmış biri olarak şunu söyleyebilirim arena da frost bg'lerde arcane ftw !
    wow da her class'ın olduğu gibi bunun da başa bela anti-class ları mevcuttur. en belalıları : hunter, rogue (frost değilseniz işiniz zor)
hesabın var mı? giriş yap