• magento yeni bir profesyonel open-source ecommerce cozumu. $u anda ki b1preview-0.6 surumune bakilirsa cok basarili olacak.

    magento'nun amaclari arasinda esnek olmak on planda gibi (deneyimi olanlar bunun onemini bilirler)
  • ismi duyuldugunda kaçarak uzaklaşılması gereken open source e-commerce tool.
    illa birşey kullanılmak zorundaysa oscommerce vardır.
  • sırf bedava veya açık kaynak diye magento'yu kurmak isteyen zatın harcayacağı zaman ve emek göz önününe alınırsa, parayla götünü siktirip,- anahtar teslim-ücretli bir e-ticaret platformu alması daha mantıklıdır.
  • magenta rengi magneto.
  • 200 dolar gibi paralara satilan mevcut extension'larin dandikligini ve kod kalitesini gordugunuzde dark side'a (mecburiyetten) gecis basliyor. sonrasinda enterprise bir magento'yu isteginize gore modifiye edene ve para ile aldiginiz ripoff extension'lari adam edene kadar sistemin %70-75'ini ogrenmis oluyorsunuz. bir kere dark side'a gectiginizde kendisinin gercek/genisletilebilir bir e-ticaret platformu oldugunu, aslinda herseyin sizin icin hazirlanmis oldugunu farkediyorsunuz. (sonrasinda da extension piyasasina atlamak istiyorsunuz zannediyorum, oraya henuz ulasmadim)
  • "kendisiyle yapılamayacak bir şey yok" denilebilen ama - production sürecinde - düzgün çalışabilmek için hayvani sistem kaynağı ve bir o kadar da hayvansal duygulara sahip koder'a ihtiyaç duyan eticaret çözümü.

    dünyada çok fazla alışveriş sitesi kullanmakta ki. bunlara dev markalar da dahil, bir çoğu magento'nun sitesinde bile yazmamaktadır. ancak kullandıkları akışa bakınca anlayabiliyorsunuz magento olduğunu.

    türkiyede de de bilinen zizigo örneği dışında, çok fazla yerde kullanılmaktadır.

    istanbul'da yaşayıp ta, -off the record olmak kaydıylaa- magento üzerinde yaptığı işten örnekler ve açıklamalar verebilecek, iş arayan su$erlar mesaj kutusuna yeşil boya ile gelebilirler.
  • şu aralar magento konusunda bilgili ve uygun eklentileri sisteme adapte edebilecek deneyimli programcılar mumla aranıyor dediğim program.
    program var ama kullanabilen nerdeyse hiç yok.
  • haftalardır kastığım, eklentileri ve temaları bazında wordpress'e çok benzeyen sistem. themeforest 'tan bir tema alıp rahatlıkla giydirebilir, temel özellikleriyle bile bir eticaret sitesi yürütebilirsiniz ama o kadar çok işe yarayan eklentisi var ki, magento connect ile başlar, aheadworks, onestepcheckout.com aralarında kaybolursunuz. eklentileri aynı opencart 'ta olduğu gibi yüksek fiyatlıdır, ortalama 59$ 'dan başlar ve 750€ 'ya kadar çıkar. ama bazen o 750€ 'luk eklenti o kadar işe yarıyordur ki almanız gerekebilir. tabii bunların hepsi eticaret sitenizin ne kadar trafik çektiği, ne kadar ciro yaptığı ve nelere ihtiyacınız olduğuyla ilgili. yani daha yeni bir eticaret sitesi açıyorsanız bu kadar detaya gerek yok çünkü neredeyse magento 'da yok yok.

    tecrübeli eticaret sitesi yöneticileri için tavsiyelerim:
    - server sağlam olmalı, sistem yavaş, mutlaka caching gerekiyor.
    - bu işten gerçekten anlayan bir adamınız olmalı, attribute ve attribute setler sistemin temelini oluşturuyor.
    - bilgisayardan, internetten ve ingilizceden anlayan elemanlarınız olmalı. çok ciddi modifikasyonlar gerekebiliyor.
    - çok sayıda ürününüz varsa import için magmi kullanın.
    - siteyi baştan dizayn ederken cachingi kapatın ki hızlı hareket edebilesiniz.
    - sistem yavaş olabilir ama çok stabil, yani işlemlerinizi bitirdikten sonra çok sağlam bir siteniz olacak.
    - eklenti üreticilerinin destek sistemleri oldukça iyi. param boşa gitti diye düşünmüyorsunuz.
    - çok iyi pazarlama eklentileri var, türkiye'de hiç görmediğiniz ama işe yarayacağını düşündüğünüz eklentiyi anında alabilir, yükleyebilir ve kullanabilirsiniz.
    - google analytics gibi uygulamalarla direkt uyumludur. dönüşümler, roı vs hakim olursunuz.

    yapılacaklar sınırsız, freelancer.com da size yardımcı, kolay gelsin :)
  • community edition kullanıyorsanız, 100.000 + üründen sonra mecburen kendinize özel, redis cache ile desteklenen katalog (ürün sayfası, kategori sayfası) modülünüzü ve solr tarafından desteklenen filtre modülünüzü yazmanız gereken e-commerce platformu.

    filtreleme yapmak için, apache solr,fact finder veya elasticsearch kullanmayacaksanız uğraşmayın.

    event/observer yapısı desteği ile kendisiyle çok uçuk şeyler yapılabilmekte.

    üzerinde built-in gelen promosyonlar yetersizdir, yeni actions ve conditionslar eklenebilir. ürün attributeleri etrafında şekillenen güzel conditionslar yaratılabilir, sınırı yok.

    türkiye'de gerçekten dibine kadar expert olarak kullanabilen 5-6 kişi var, ortalama derecede bilen de 5-6 kişi var, onlardan birisi developerınız değilse uğraşmayın. geri kalan developerlar hep hazır paketleri alıp birleştirip kullandıkları için iyi optimize edememekteler. keza, eklentilerin uyarlanması da hep sıkıntıdır. gerçekten çok gerekli bir eklenti var ise satın aldırın fakat kullandırmayın, reverse engineering ile o eklentinin ne yaptığına baktırıp kendi developerınıza yaptırın sonra üzülmeyin.

    üzerinde gelen raporlar sıkıcıdır, raporlama ile ilgili bir sürü eklentisi vardır. en güzeli seperate serverda çalışan bir db ye belli aralıklarla satışları çekip kullandığınız business intelligence toolu ile konuşturmaktır. bunlar sorunsuz yapılabilen şeyler.

    developerınız işinin ehli olduktan sonra, ödeme (kredi kartı) ve alternatif ödeme (havale/eft, turkcell cüzdan, bkm express) modüllerini geliştirmek zor değildir. pay u apisi ile de kendi sanal posunuz gibi provizyon alabiliyorsunuz.

    bir de hostingi unutmayın, en iyisini almanız gerekiyor. türkiye'deki firmalardan veya amazon web servicestan load balancerlı, yük durumunda kendini çoğaltabilecek serverlar alabilirsiniz. cdn hizmetinizi türkiye'den aldığınızda, eğer hepsiburada, sahibinden veya markafoni değilseniz, hosting hizmetini avrupa'dan türkiye networküne erişimi iyi olan bir ülkeden, almanızda bir sakınca yok.
hesabın var mı? giriş yap