• mage'in cogulu .
  • magus'un da çoğulu
  • (bkz: magician)
  • neon genesis evangelion'da 3 ayri bilgisayar barindirip kritik kararlarda ucunun onayini alan, naoko akagi tarafindan tasarlanip kizi ritsuko akagi tarafindan geli$tirilmi$ bilgisayar.. (bkz: casper) (bkz: melchior) (bkz: balthasar)

    c'de kodlandigini ce$itli sahnelerde anlamak mumkun..
  • heroes 3 te tower oynayan kimsenin 50 60 tane biriktirdiğinde bir oh demesini sağlayan ünite...
  • (bkz: sorcerer)
  • sinoptik incillerden yalnızca matta üç bilgenin (matta incili'nin ingilizce metinleri onlardan "wise men from the east" oysa türkçe metinler yıldızbilimci diye bahseder) isa'nın doğumunu önceden bildikleri ve beytlehem yıldızı*'nı takip ederek bir ahırda yeni doğan isa'yı kutlayarak hediyeler getirdiklerini yazar:

    "isa, kral hirodes'in devrinde yahudiye'nin beytlehem kasabasında doğduktan sonra bazı yıldızbilimciler doğudan kudüs'e gelip şöyle dediler: «yahudilerin kralı olarak doğan çocuk nerede? doğuda o'nun yıldızını gördük ve o'na tapınmaya geldik.»
    kral hirodes bunu duyunca bütün kudüs halkıyla birlikte çok tedirgin oldu. tüm başkâhinleri ve ulusun din bilginlerini toplayarak onlara mesih'in nerede doğacağını sordu. «yahudiye'nin beytlehem kasabasında» dediler. «çünkü peygamber aracılığıyla şöyle yazılmıştır:

    `sen, yahuda diyarında olan ey beytlehem,yahuda önderleri arasında hiç de en önemsizi değilsin!
    çünkü benim halkım israil'i güdecek olan önder senden çıkacaktır.'»

    bunun üzerine hirodes yıldızbilimcileri gizlice çağırıp onlardan yıldızın göründüğü anı tam olarak öğrendi. «gidin, çocuğu dikkatle arayın, bulduğunuz zaman bana haber verin, ben de gelip o'na tapınayım» diyerek onları beytlehem'e gönderdi.
    yıldızbilimciler, kralı dinledikten sonra yola çıktılar. doğuda görmüş oldukları yıldız onlara yol gösterdi ve gelip çocuğun bulunduğu yerin üzerinde durdu. yıldızı gördüklerinde olağanüstü bir sevinç duydular. eve girip çocuğu annesi meryem'le birlikte görünce yere kapanarak o'na tapındılar. hazinelerini açıp o'na armağan olarak altın, tütsü ve mür sundular. sonra hirodes'in yanına dönmesinler diye rüyada uyarıldıklarından, ülkelerine başka yoldan döndüler." matta (2. bölüm)

    buna benzer bir pasaj luka incilinde de vardır ancak bu kez kendilerine isa'nın geleceği müjdelenmiş olanlar bilge değil çobandır:

    "aynı yörede, sürülerinin yanında nöbet tutarak geceyi kırlarda geçiren çobanlar vardı. rab'bin bir meleği onlara göründü ve rab'bin görkemi çevrelerini aydınlattı. büyük bir korkuya kapıldılar. melek ise onlara, «korkmayın!» dedi. «size, tüm halk için büyük sevinç kaynağı olacak bir müjde getiriyorum: bugün size, davut'un kentinde bir kurtarıcı doğdu. bu, rab olan mesih'tir. ve işte size bir işaret: kundağa sarılmış ve yemlikte yatan bir bebek bulacaksınız.»
    birdenbire meleğin yanında, göksel ordulardan oluşan büyük bir topluluk belirdi. tanrı'yı överek,

    «en yücelerde tanrı'ya yücelik olsun,yeryüzünde o'nun hoşnut kaldığı insanlara esenlik olsun!» dediler.

    melekler yanlarından ayrılıp göğe çekildikten sonra çobanlar birbirlerine, «haydi, beytlehem'e gidelim, rab'bin bize bildirdiği bu olayı görelim» dediler. aceleyle gidip meryem'le yusuf'u ve yemlikte yatan bebeği buldular. onları görünce, çocukla ilgili olarak kendilerine anlatılanları onlara bildirdiler. bunu duyanların hepsi, çobanların kendilerine söylediklerine şaşıp kaldılar. meryem isebütün bu sözleri derin derin düşünerek yüreğinde sakladı. çobanlar, işitip gördüklerinin tümü için tanrı'yı yüceltip överek geri döndüler. her şeyi, kendilerine anlatıldığı gibi bulmuşlardı. " luka (2. bölüm)
    incil'de ancak bu kadar yeri bulunan "magi" hristiyanlık tarihi boyunca birer külte dönüşmüştür.

    735 'de st. bede excerpta et collectanea adı verilen bir yazıtta magi'ye ait olduğuna inandığı bilgilere rastladı. magi'ye ait bugüne kadar ulaşan inanış bu yazıta dayandırılmaktadır. buna dayanarak hristiyan geleneğinde onlara bilge krallar denildi, sayıları üç ve adları caspar (gaspar), melchior ve balthazar olarak anıldı . eski ahit'te yeşaya tarafından müjdelenenler oldukları düşünüldü. ve gelişleri 6 ocak kabul edilip epiphany bayramı olarak kutlanılır oldu.

    inanışa göre magi krallar memleketlerine döndükten sonra krallıklarını terkedip servetlerini fakire dağıtmış ve isa'nın öğretisini yaymak için yollara düşmüşlerdi. st.thomas kralları milattan 40 yıl sonra hindistan'da vaftiz etmişti. ve 54 yılında sewa'da (ermenistan'da sebaste) bayramı kutlamak için bir araya gelmişler ve ayinden sonra birkaç gün içerisinde ardarda ölmüşlerdi.

    kralların kült haline gelişleri ilk olarak doğu roma imparatoru constantin'in anası helena (248-330) 325'te kutsal topraklara yaptığı seyahat sırasında magi'ye ait olduguna inanılan mezarlar bularak içindekileri istanbula getirmesi ile başladı. onları agia sophia kilisesisi'nde korumaya aldırdı. yine de krallar henüz aziz mertebesine çıkartılmamıişlardı. hemen arkasından milano'nun 9'ncu piskoposu eustorgio i, kralların kemiklerini büyük bir mermer sarcophagus içinde milanoya taşıdı. lahdi taşıyan öküz arabası şehrin girişinde çamura saplanınca bunu uğur sayarak hemen oaraya bir bazilika inşa ettirmeye başladı.

    1162'de milano'yu ele geçiren friedrich barbarossa kemikleri cologne*'e hediye etti. nikolaus von verdun adında bir kuyumcu ustası 50 yılını vererek onlara altından bir türbe yaptı. yine türbeye yaraşır bir tapınak için çalışan köln halkı ortaçağ avrupasının en görkemli gotik katedralini inşa etmeye giriştiler. 1248 'de archbishop konrad von hochstaden tarafından başlanılan bina prusya kralı 4.friedrich wilhelm zamanında yani 1880'de tamamlanabildi. inşası 632 sene süren "st. peter and mary katedrali" krallar dolayısı "üç krallar katedrali" olarak da anıldı ve bu nedenle bir hac mekanı kabul edildi. bu inanış hala sürmekte ve katedral yılda 15 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir. kemiklerin bir kısmı 1906'da milano'ya gönderilmiş ve orada saklanmaktadır.

    ikinci dünya savaşında büyük yıkım gören ancak içindeki altın türbeye zarar gelmeyen katedral 1957'da restorasyon görmüştür.

    (bkz: köln katedrali)

    son olarak noel'de hediyeler getiren noel baba geleneğinin de kökenlerinden biri magidir.

    http://www.didyouknow.cd/xmas/xmasgivers.htm
    http://www.hymnsandcarolsofchristmas.com/…ir_na.htm
    http://www.btinternet.com/…tham/wisemen/wmsoc3.html
    http://www.google.com.tr/…&btng=google'da ara&meta=
    http://www.isamesih.org/kutsalkitap/yeni_antlasma/
    http://www.bartleby.com/108/40/2.html
    http://www.isamesih.org/kutsalkitap/yeni_antlasma/
    http://www.hermetics.org/maji.html
  • edirne de supermarket gorunumlu bir mekan
  • trithemius'a gore johannes of hildesheim'a ait olan historia trium regum bu bilge krallar hakkindadir ve daha once pseudo-bede tarafindan ima ediliyor olabilecek daha karanlik,sakalli kral, ilk defa acik bir sekilde historia trium regum'da siyah olarak tasvir edilmistir.
hesabın var mı? giriş yap