• corek, kek gibi tatlilara konan, pek bilinmeyen ama bilenleri muptela yapabilen bir baharat.
  • (bkz: idrisağacı) adıyla bilinen, kiraz ve vişnenin anaç ağacı olan ve özellikle tokat yöresinde sık yetişen ağacın, zeytin gibi önce yeşil, sonra siyahi olan meyveleri ve bu meyvelerden elde edilen özütün adı.
    son derece terapötik özellikleri olan mahlep, bir zamanlar kinin gibi doğal bir sıtma ilacı olarak kullanılmış, sıtmanın ortadan kalkmasıyla da özündeki etken madde modern tıpta ağrı kesici olarak birçok ilaçta yer almıştır.
    kandil simidi başta olmak üzere birçok unlu mamule tat vermekle kalmaz, ayrıca bayatlamayı geciktirmek ve gevreklik vermek görevlerini de üstlenir.
  • doğal "monosodyum glutamat"tır. afedersiniz b.ka katsam bir oturuşta üç kilo yer kalkarsınız tuvaletten.

    çok leziz, çok hoş... sanırım allah gerçekten var
  • pastaneci sırrı.

    (yani sırrı adındaki pastaneci değil de, adamların lezzet sırrı efendim...)
  • dinsiz adama kandil özleten meret
  • turk yemek tariflerinde hep adi gecen ve ingilizce adini bulamadigim icin alip da yapamadigim coreklerin baharati.
  • kurabiye ve simit nevinden yiyeceklere katıldığı vakit kokusu üç sokak öteden alınabilen kirazgillerden bir çeşit bitki. damakta çok farklı bir tat bırakıyor, ağızda dağılıyor dahil edildiği tüm ürünler. yok efendim ben zaten kendime hakim olamıyorum bu börek, çörek işlerinde diyorsanız aman hiç bulaşmayın. zira doysanız bile kendinizi durduramıyorsunuz.*
  • kandil simidi alırken susamsız olanlarını tercih etmeme sebep olan mis kokulu esrarengiz baharat.
  • bir arkadasim pastanelerde yapilan kuru pasta gibi seylere o pastane tadini veren, kiraz cekirdeginin icinin tozu oldugunu soylemisti. soyledigi cok yanlis degilmis, ama bir farkla. mahlep gercekten de kiraz gibi bir bitki ama kiraz degil, onceden de yazildigi gibi, kiraz cinsi bir bitki; daha dogrusu yabani kiraz ya da yabani visne. pastanelerde kuru pasta gibi seylerde kullanilan da kurutulmusu degil de sert cekirdeginin icindeki badem gibi nesnenin tozu. surada guzel bir tanimi ve fotograflari var: http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/prun_mah.html (bu arada, burada cesitli corek tarifleri falan var da, kuzey kibris tarifi olarak verdikleri muhallebide sanirim mastika ile mahlepi karistirmislar).

    ote yandan, mahlep sarap likoru hakkinda, diren sarapcilik'tan ozan diren'le yapilmis ve sabah gazetesinde 28 aralik 2008'te yayinlanmis bir soylesiden:
    - mahlep, benzeri olmayan bir şarap. yurtdışında da çok beğeniliyor.
    - evet, 2008'de gusto okurları tarafından yılın özel şarabı seçildi. o da dedemin yaptığı bir şarap. kırmızı şarapta mahlep meyvesinin, yani yabani vişnenin bekletilmesiyle elde ediliyor, aromaları şaraba geçiyor. bir miktar da alkol katılıyor. ne yazık ki yüksek alkollü olduğu için üzerindeki vergi yükü yüzde 280'i buluyor; bu da fiyatını yükseltiyor.
  • vasfi diren bir şarap üreticisi olarak vermut üretmek istiyor. bu kokulu bitkiler o zamanlar italya'dan geliyor. bu durum, vasfi diren'i rahatsız ediyor. 'binbir çeşit bitki, çiçek, ağaç yetişen türkiye coğrafyasında nasıl olur da bu bitkiler olmaz?' diye düşünür. aynı işi görecek bir bitki aramaya koyulur.

    vasfi diren birçok bitki ile deneme yapar ve sonunda mahlep ağacı meyvesinin bu iş için çok iyi olduğunu anlar. tokat dağlarında yetişen mahlep ağacının meyvelerinin vermut yapımında kullanılabileceği keşfi böyle gerçekleşir.

    bugün, çalışkan ve araştırmacı vasfi diren'in keşfi sayesinde, 1958 yılında kurduğu diren şarapçılık, dünya'da mahlep likörü yapan tek firma. tokat bölgesi üzümleri, tokat dağlarının mahlep ağacı ile ortaya çıkan yerel bir lezzet!

    idris, ağacının meyvelerinin iç kısmı öğütülerek
    un şeklinde mahlep,adı ile piyasaya verilir.
    - solunum yollarında : astım, balgam sökücü
    olarak kullanılır.
    - böbreklerdeki taş sancısında,
    - midede hazımsızlıkta ve aşırı gazda,
    - idrar tutukluğunda,
    - karaciğer zayıflığında,
    - prostat büyümesinde,
    - şekeri düşürmede faydalıdır.
    - cinsel gücü artırıcı etkisi vardır.

    orhan ziya diren'e göre şarap yudum yudum, damla damla içilir. biz âmiyane tâbirle hamal gibi içiyoruz. bunun yanında şarabın pek çok faydası var : besleyici, kolesterol düşürücü. gribe, sıtmaya, koleraya iyi geliyor. üstelik diren, şarap tüketen bölgelerin insanlarında bir asalet tespit edildiğini de söylüyor.

    - mahlep'ten bahsedebilir miyiz?

    vişne ve kirazın yabanisi bir meyve. bu yıllara kadar çekirdeğinin içi kullanılırdı. hatta bu çekirdeğinin içinden çıkanı araplar çerez gibi yerlermiş. güneş geçmesine karşı çok etkili. bunun dışında mahlep meyvesinin seks gücünü de artırdığı iddia ediliyor. hatta arap şeyhlerinin haremlerindeki kadınların da suyuna bu çekirdeği koyarlarmış. onların tenindeki kötü kokuları izole eden, cilde gerginlik sağlayan, güzellik sağlayan bir etki yapıyormuş.

    - siz mahlep'i ne zaman keşfettiniz?

    1962 - 1963 yıllarında. çok kaliteli içki elde ettik. alkollü içki olarak mahlep bizim icadımız. patenti de bize ait. mahlep kendine özgü bir şişe ve kendine özgü bir tat ile tüm dünya'ya pazarlanacak.

    vasfi diren ilginç bir kişilik. sürekli araştırma yapmış. örneğin, kiraz ya da vişnenin aşılandığı, bir tür yabani kiraz olarak tanımlayabileceğimiz 'mahlep'ten vermut üretmiş. gerçekten çok farklı bir tadı olan bu yüksek alkollü içeceğin patentini de 'mahlep' adıyla almış. vasfi bey, daha kaliteli şarap üretebilmek için 1963'te almanya'ya giderek ren ve mosel vâdilerindeki şarap tesislerini incelemiş. bütün çocuklarını işini daha iyi yapabilmek için yönlendirmiş. vasfi diren'in çocukları, türkiye'nin en büyük meyve suyu markalarından dimes'in kurucusu.

    kaynak :http://unyezile.com/mahlep.htm
hesabın var mı? giriş yap