• tam karşımda, yaklaşık seksen cm mesafedeki duvarda, toplumsal tarih dergisinin verdiği bir posteri bulunan kalyon. denizcilik müzesindeki maket fotoğraflanarak hazırlanmış...

    gemilerin birer yüzen ev, savaş makinesi, nakliye aracı olmaktan öte birer sanat eseri şeklinde hazırlandıkları yelkenli devrinin son şaheseridir mahmudiye kalyonu. baş kısmında aslan figürü bulunur.

    sivastopol bombardımanı sırasında toplarını dönerek; bir iskele bir sancak tarafından ateşlediği katiyetle efsane değildir. bu manevraları osmanlıların ilk buğ gemisi sür'at** sayesinde gerçekleştirebilmiştir.
  • 1828 yılında inşa edilen, 20 yıl kadar dünyanın en büyük savaş gemisi olmak sıfatını koruyan, yelken devri osmanlı donanması'nın en ünlü gemisi. çizimleri fransız mühendis le brun tarafından yapılmış olan mahmudiye kalyonu liva amiral ateş mehmet paşa komutasında katıldığı sivastopol kuşatmasında efsaneleşmiştir. öyle ki taa 1920'li yıllara kadar deniz nedir bilmeyen iç ve doğu anadolu kasabalarının kahvelerinde mahmudiye kalyonunun taşbaskı resimlerine rastlamak mümkünmüş. öyle halka mal olmuş bir sefine idi yani veli ünvanlı mahmudiye. maketini yapmayi en çok istedigim gemilerden biridir.
  • zamaninin en buyugu olan , efsunlu olduguna inanilan kalyon ikinci abdulhamid doneminde , memur maaslarinin odenmesi icin parcalanip muteahhitlere satilarak bize yakisan bir sona kurban edildi.
    efsunlu gemi soylencelerine sebep olan bazi olaylar sunlardir :
    sivastopol kusatmasi esnasinda halicte demirli olan kalyon , kendiliginden zincirlerini koparip koprulere dogru yol almisti.ayrica sivastopol limaninin bombalanmasi sirasinda geminin iki yanina donerek atis yaptigi rivayet edilir.en mistik olan soylenti ise , kimi kutsal gecelerde guvertede ak sakalli , sarikli kimi insanlarin saf tutup namaz kildigidir.kirim muharebesinde barbaros hayrettin pasa'nin bayraginin bir esiyle yer alan kalyona bir tek gulle bile isabet etmemistir.bu da halk arasinda efsanenin ve efsane gemiye duyulan buyuk sempatinin ustune tuz biber ekmistir.
  • türk halkı tarafından sevilmesinin sebebi hacı bektaş veli'nin ve cemaatinin bu geminin güvertesinde cuma namazı kıldığına inanılmasıdır. halkımızdır gözünde kutsal ve efsunlu bir gemi idi.

    zamanının en büyük gemisi idi, ancak o zamanlar boyutları buna yakın bir başka gemi daha vardı. fransız veya ingiliz olacak, emin değilim. kırım savaşı için gelip de mahmudiye'nin tam yanına demirlemiş olan bu gemi hakkında "kiminki daha büyük?" sorusunu soran yabancı yetkiliye, türk tarafı, misafire ayıp olmasın diye, "herhalde ikisi de eşittir..." cevabını vermiştir.

    oysa mahmudiye daha uzun olmasının yanı sıra bazı konularda da, sanırım güverte genişliği, açık ara daha önde idi.

    şu sıralar teksas'taki savaş anıları ve mirası parkı'nda sergilenen, türkiye cumhuriyeti tarafından yapılmış bir maketi olması lazım.

    (bkz: sivastopol marsi)
  • dünyadaki yelkenli savaş gemilerinin en büyüğü olma şerefini 20 yıl boyunca hakkıyla taşımış gemi. 1849'da hizmete giren fransız gemisi valmy, mahmudiye kalyonu'nun ünvanını elinden almıştır. buna rağmen; sivastopol kuşatması'nda mahmudiye kalyonu'nun büyük yararlılıkları görülürken, valmy manevra yapmakta bile güçlük çekmiş (o kadar hantaldı) ve buharlı gemilerle oradan oraya çekilmek zorunda kalmıştır.
  • ulu hakan ıı. mahmud han tarafından 1829' da istanbul tersanelerine yaptırılan, döneminde dünyanın en büyük savaş gemisidir.

    mahmudiye deniz kuvvetleriyle ünlü ülkelerin donanmalarının bile çekindiği, karşılaşmak istemediği bir heybete sahipti. kalyon aktif olarak kırım savaşında kullanılmış ve muazzam katkıları olmuştur. mahmudiye kalyonu, gelecekteki rms bismarck, ijn yamato, ijn musashi gibi dev zırhlılara ilham kaynağı olmuştur. bilhassa alman imparatorluğu mahmudiye'den ve olası bir deniz harbindeki potansiyel kuvvetinden epey haberdardı.

    mahmudiye evvela 1875' te deniz kuvvetleri envanterinden masraflı bakımı sebebiyle çıkarılmış, 1888 yılında ise ıı. abdülhamid'in emriyle kızağa çektirilerek ve sökümü yapılmıştır. gerekçe ise yaşanan rus savaşı sebebiyle devletin içinde bulunduğu mali krizi aşması için kaynak ihtiyacı hasıl olmasıdır. bu dev gemi böylece sökülerek satılmıştır...

    törenlerde, önemli günlerde halka sık sık gösterilen, boğaza demirlenen mahmudiye ile payitaht halkı arasında güzel bir bağ vardı. halk bu savaş gemisini öyle içselleştirmişti ki, görevine son verilmesine ayrı, sökülmesine ayrı üzülmüştür.

    osmanlı devletini çağa revize eden reformist sultan ıı. mahmud, aynı zamanda kaybedilen akdeniz filosunu sıfırdan inşa ettirmiş, deniz kuvvetlerini tam manasıyla güçlendirmişti. devletin son parlak çağı şüphesiz topkapı sarayında yaşayan son padişah olan ıı. mahmud'un saltanatıdır. hep derim, yine diyorum. hanedan-ı âli osman'ın atatürk'ü cennet mekan ıı. mahmud'tur.

    yolunuz düşerse divan yolu caddesi üzerindeki türk ocağında bulunan ıı. mahmud türbesine mutlaka uğrayın. o hiçbir zaman bağnaz, nato kafa ve panislamist bir adam olmadı. tam bir devrimci, akıl ve bilim yanlısı bir entelektüeldi.
  • ilginçtir ki mahmudiye'nin ismi kalyon olsa da kendisi sınıf olarak bir kalyon değil, hat gemisidir*.
  • 1829 yılında haliç'te inşa edilen 62x17x7 metre boyutlarındaki bu gemi, bir müddet dünyanın en büyük savaş gemisi olarak kalmıştır.
  • yukarıda hakkında bazı efsunlu efsaneler verilmiş

    hakkındaki bir başka efsane ise şöyledir

    kurban bayramında başüstünden kan aktığı, hatta hizmet dışı kalıp söküldüğünde tahtalardan kan damladığı efsaneleri halk arasında bolca konuşulmuştur
  • bizim de kalyonumuz vardı.
    deniz savaşları söz konusu olunca müfredat pek detaya girmez.
    siyah renktedir.
    teknolojik ivmenin sarsıcı şekilde yükseldiği bir dönemde kahramanca savaşan bir kalyondur mahmudiye.
hesabın var mı? giriş yap