• yıllardır toplum baskısından dolayı tam olarak dile getirilemeyen, bizlere efsane hoca, fenomen diye lanse edilen mahmut hoca'nın aslında eğitim sistemindeki iflah olmaz kamburlardan biri olduğu gerçeğidir.

    derdimi sikmeden önce dinleyin biraz. türkiye'de ki eğitim sisteminin bir türlü sağlıklı bir düzende işleyememesinden, yıllarca okul sıralarında dirsek çürüten genç dimağların aslında boşa zaman harcadığından dem vurmuyor muyuz hep? bu aşamada sorunun özünde sistemde ve gençlerde değil de eğitim vermek ve gençleri hayata hazırlamakla mükellef olan kişilerde olduğu su götürmez bir gerçek değil midir?

    hayatı oradan oraya sürgün edilmekle geçen ve son durağı özel çamlıca lisesi olan mahmut hoca'yı yakından irdeleyelim.

    problemli bir karakter: kendisini idealist bir öğretmen olarak tanıtan, kafasındaki saçları 30 yıllık meslek hayatında insanlara emek verdiği sırada döktüğünü iddia eden mahmut hoca'nın aslında sorunlu bir kişiliği olduğunu anlamak güç değil. filmlerde çizilen profil ileri düzeyde asosyal, pabuç kadar dilden dolayı sürekli polemik içinde olan, yalnızlığı artık tüm varlığıyla içselleştiren bir karakter içeriyor. arkadaş yok, karşı cinsle etkileşim yok, düzenli bir cinsel hayat yok. sarfettiği cümlelerden anlaşıldığı üzere tüm hayatı böyle geçmiş. sosyal açıdan temel gereksinimlerini gideremediği için psikolojik altyapısının bozuk olması kaçınılmaz.

    yüksek ego: yine çok açık bir şekilde görülebildiği gibi mahmut hoca, sürekli dışarıdaki insanları suçlama eğiliminde olup burnundan kıl aldırmayan ve kendisini her halükârda haklı gören egoist bir kişiliğe sahiptir. bunu çağdışı kalmış eğitim metotlarını yargılayıp düzeltmek yerine bulunduğu konumun verdiği güçle savunmasız insanlara dikte etmesinden rahatça anlıyoruz. öğrencileri aç bırakmak, susuz yatırmak üstelik bu davranışları onların iyiliği için sergilediğini düşünmek nasıl bir yozlaşmış çarpık bir zihniyetin ürünüdür?

    adaletsizlik: özellikle köylü ahmet'in olduğu bölümlerde ortaya çıkan, kel mahmut'un bozuk karakterinin olmazsa olmaz özelliği. en ufak hatalarında hababam sınıfı mensuplarını ciddi yaptırımlara tabi tutan, acımasız davranmaktan imtina etmeyen kel mahmut nedense sigara içerken ve kopya çekerken yakalanan ahmet'e formaliteden de olsa bir ceza vermeyi aklının ucundan dahi geçirmez. köylü ahmet çevre baskısıyla yaptı demeyin kalbinizi kırarım, çocuk değil sonuçta. ceza alması gerekiyor.

    soruların çalındığı bölümde herkese 10 verirken şaban'a virgül atladı diye 3 verir bir de. madem sorunu tespit ettin ya herkesi cezalandır ya da hepsine iyi not ver. bir hata yaptı diye neden öğrenme aşkı içindeki öğrenciyi küçük düşürüp hevesini baltalıyorsun.

    baskıcı bir zihniyet: yukarıda değindiğimiz gibi öğrencileri aç bırakan, bahçede top oynamalarına dahi izin vermeyen, paketlerine el koyarak sigara içmelerine engel olacağını zanneden ve beklendiği üzere hafta sonu tatillerine zincir vuracak cüreti kendisinde bulan biri bu adam.

    baskı ve tahakkümle bir şeylerin kontrol altına alındığı nerede görülmüş? zorba zihniyetler kısa vadede kazanç elde ederken uzun vadede önlenemez bir isyan dalgasıyla karşılaşmamışlar mı? eğitimci sıfatı üstlenen birinin bunları düşünmesi gerekmez mi?

    çocuklara top oynatmaz sonra "yeaa bizden neden dünya çapında bir sporcu çıkmıyor" diye ağlar bu mahmut. tiryaki olduğu aşikar olan çocuklara babacan bir şekilde yaklaşıp en azından kontrollü bir şekilde tüketmelerini sağlayamaz mı? veya maça kaçan çocukları nemrut bir suratla yakalayıp zorla geri götürmek yerine oturup onlarla eğlenerek maç seyretse hayatlarına olumlu bir dokunuş yapabileceğini düşünemez mi? genel olarak baktığımızda iletişim ve empati bakımından inanılmaz zayıf kendisi. çocukların gösterdiği doğal reaksiyonu şahsına yapılan düşmanlık olarak algılıyor bir de.

    her halta burnunu sokma: bir örnek vermek gerekirse abazanlıktan kırılan hababam, sınıfa gelen kızlarla etkileşim kurma amacıyla kahvaltıda ilgi göstermektedir. olayı gören mahmut kendinden beklendiği üzere kızların ayrı bir noktada birlikte oturmalarını söyler. yahu sanane mına koyayım. özgür bir ortam değil mi orası? bok var gibi neden her şeye burnunu sokuyorsun?

    öğrenciyi yönlendirememe: iyi bir öğretmenden beklenen öğrencilerinin yetenekli olduğu alanları keşfetmesi ve onları kendilerini geliştirmesi için motive etmesidir. bu mahmut ise kezban hoca'ya yazılan mektuplarından anlaşıldığı üzere her biri içlerinde bir orhan veli taşıyan, tahtaya çizilen kaçış planı ve kazılan tünel doğrultusunda adeta bir michael scofield olan öğrencileri her zaman umutsuz vaka olarak görmüştür.

    tehdit: canımız kanımız, tontişimiz olan hafize anamız çok sevdiği çocuklarına dayanamayıp yardım ettiği için ne oldum delisi olan kel mahmut tarafından kovulmakla tehdit edilmiştir. bu bile kendisinin karakteri açısından birçok ipucu verir.

    durumu olmadığından dolayı okuyamayanlar için mahmut hoca çağdışı eğitim teknikleriyle hareket eden, bir eğitimcide olması gereken vasıflardan yoksun, iletişim ve empati zayıflığı olan, başı sıkıştığında kalp spazmı geçirip mangalda kül bırakmayan abartılmış bir balondur. 317 şerefsiz şeref'e, köylü ahmet'e ve okul taksidini ödeyemeyen boncuk'a yaptığı iyilikler bunu değiştirmez. sonuçta bozuk saat bile günde iki kez doğruyu gösteriyor.
  • "burası pek mükemmel bir okul değil. bizler de mükemmel birer eğitimci değiliz. belki de kendilerine yeterince faydalı olamadık. ama ya sizler? çocuklarınızın aldığı bu kötü sonuçta hiç mi payınız yok?"

    -mahmut hoca-
  • adam üşünenmemiş yazmış valla.
    görüşe katılırsınız veya katılmazsınız onu bilemem ama;

    (bkz: emeğe saygı)
  • sınavı geçmek için kopya çeken bir öğrencinin eğitim aşkı olduğunu sanan kişinin tespitleri. eğitim aşkından yani tutuşan bir kişi derslerine düzenli çalışır ve kopyaya teşebbüs etmez. ihtiyacı da olmaz zaten.

    ikincisi, 4 virgül atlayarak sorulan soruya gereken yanıtı vermemiş olabilir. istenen yanıt gelmediğine göre o soruya verilen yanıtın değeri sıfırdır.

    üçüncüsü, kopya çektiğini birebir görmediğiniz öğrenci ya da öğrencileri cezalandıramazsınız. o nedenle hababam sınıfının kopya çektiğini bildiği halde mahmut hoca onları suç üstü yakalayamadığı için cezalandıramamıştır.

    dördüncüsü, ülkemizde sürgünler daha çok muhalif olan, yapılan yanlışlara ve haksızlıklara sesini çıkaranlara karşı kullanıldığı için mahmut hoca gibi birisinin de oradan oraya sürgüne gitmesi kaçınılmazdır.
  • 70 yaşında mahmut hoca'dan düzenli cinsel hayat bekleyen yazar zırvası. russian institute mi lan orası?
  • anvi hoca yazar olmuş, hoş geldin hocam.
  • derdinin sikilmeye layık olduğunu nasıl da biliyorsun.
  • evet
hesabın var mı? giriş yap