• köy enstitülülerin cogunlugu gibi kafasi cok calisan, bunun yanisira yas siniri tanimadan capkinlik yapabilen cingöz dede.
  • mehmet basaran ve talip apaydin gibi isimlerle birlikte köy edebiyatinin en onemli yazarlarindan bir tanesi. fakir baykurt'un en cok etkilendigi yazar. "bu ne bicim ulke" ve "17 nisan" gibi zamanin en devrimci ve ilerici kitaplarini yazmis; gunumuzde ozellikle koylerde sinif ogretmenligi gorevini icra eden kisiler tarafindan saygiyla bahsedilen kisi
  • (bkz: mahsus mahal)
  • (bkz: bizim köy)
  • bizim köy isimli vesikayi okurken, yasar nabi'nin on sekiz yaşındaki bir köy çocugu bunlari nasil yazabiliyor, bu nasil bir yetenek sorularini paylasmamak elde degil. o dönemin köy gercegine aynan tutan, gercekleri sert bicimde yüzümüze vuran kisi. bir gelenegin yaraticisi. toplumbilimcilerin o donemde yapamadigini yapip, koy sosyolojisi uzerinde kafa yormus kisi.

    ustadin dedigi gibi : "mukadderat çarkı ömürlerimizi öğüterek bin yıl evvelki gibi dönüyor, dönüyor..."
  • unesco tarafından örnek insan seçilen yazar.
  • işbu esaslı şahsiyet ve mühimmi devran eseri bizim köy, bedri rahmi eyüboğlu'nun bir şiirinde de yerini almıştır. bkz.
    sakal makal
    yahut
    aferin oğlum ahmet
    bu yolda devam et
    herifçioğlu sen mişel’de koyuvermiş sakalı
    neylesin bizim köyü, nitsin mahmut makal’ı
    esmeri, sarışını, kumralı, kuzguni siyahı
    cebinde dört dilberin telefon numarası
    bir elinde telefon, bir elinde kesesi
    uyyy!...yesin oni nenesi
    yesun oni nenesi.
  • gözünün içine bakabildiğinizde görürsünüz ki, türk yazınının bir başka "mavi gözlü dev"idir mahmut makal; kendine özgü. bir tek kitabı bile köy enstitüsü düşüncesinin yüceliğini kanıtlar : on sekiz yaşındayken varlık dergisi'ne göndermeye başladığı yazılardan oluşan "bizim köy". "ince memed"den "bingöl hikâyeleri"ne, "ben ve öteki"den "kimse"ye "o"ya, bütün köy(lü) anlatılarında, anadolu öykülerinde "bizim köy"den bir iz vardır, görmesini bilene.

    mahmut makal... talip apaydın, mehmet başaran, fakir baykurt, dursun akçam, emin özdemir, adnan binyazar ya da adını anımsayamadığım onlarca enstitülü yazarla birlikte cumhuriyet türkiyesi'nin onurlu, aydın "köylüler"i... hep yaşasın onlar!
  • "ordaaaaa bir köy var uzaktaaaaa/ ooo köööy bizim köyümüzdüüüüüür/ laylaylaylay laaaay/ laylaylaylay laaaay" kıvamında şarkılara konu olmuş şiirler yazan tatlı su gerçekçilerinin (!) elinden köyü kurtarmış; iti, biti, piresi; öküzü, davarı, tavuğu; açlığı, yoksulluğu, bitmişliği ile "bizim köy" adlı yapıtında köy nedir, onu göstermiş bir güzel adem.
hesabın var mı? giriş yap