• maji,evren ve üzerindeki varliklar üzerinde etkileri olan bir enerjisel faaliyettir. diger yandan “enerji, is yapabilme kabiliyetidir” ve pek çogumuzun kabul ettigi gibi, evrende her sey ya dogrudan dogruya enerjinin bir çesididir veya enerjiyi yönlendiren bir seydir. ki bence, bu sey de yine enerjiden baska bir sey olamaz.*bu tanimlamalardan yola çikarak, düsüncelerimizin de bir is yapabilme kabiliyeti oldugunu ve dolayisiyla bir enerjisel degeri oldugunu, söylemek dogru olacaktir.

    bu durumda, “evren ve üzerindeki varliklar üzerinde degisimler meydana getiren ve uygulayicisi tarafindan bilerek/isteyerek olusturulan her düsünme, hayal kurma, imgeleme faaliyeti, bir büyücülük faaliyetidir, diyebiliriz.
    spritüel literatürde, enerji çalismalarina “maji uygulamalari” ve bunlari yapanlara da “majisyen” denir. diger yandan evrendeki her türlü düsünsel, sözel ve eylemsel faaliyet, bir enerjisel faaliyettir. düsüncelerimizi hiçbir zaman durduramadigimiz*için de evrene devamli olarak enerji yaymaktayiz. bu durumda hiç birimiz majisyen/büyücü olmaktan kurtulamayiz.

    görüldügü üzere bu tanim son derece genis kapsamlidir ve pek çogumuzun da tepkisini çekebilir. çünkü halk arasindaki “büyü” ve “büyücü” adlandirmalari, genellikle, enerjileri kötülük amaçli kullananlar için söylenilmektedir.

    ancak sunu unutmamaliyiz ki her maji faaliyeti her zaman kötü amaçli olmayabilir. örnegin hidrellez’de sahip olmayi istedigimiz araba/ev gibi nesnelerin resmini bir kagida çizip, sonra da bir gül agacina baglamamiz gayet masum bir büyü/maji faaliyetidir. bu durumda, “allah kalbe nazar eder” sözünü hatirlamamizda yarar vardir. majisyenlikte/büyücülükte, amaç/niyet son derece önemlidir.

    iste bu nedenle “ak büyü ve kara büyü” tanimlamalari ortaya çikmistir. örnegin, bir sevgili, bir es, bir ev isteyebiliriz ve bunu istemekte bir sakinca da yoktur. ancak nicole kidman,ahmet,mehmet vb. belli bir kisi benim esim/sevgilim olsun veya bilmemne pasa yalisi'na sahip olayim gibi bir imgeleme yapmak veya bir büyücüye gidip bu amaçla bazi majik uygulamalar talep etmek “kara büyü”dür *ve evrensel yasalara aykiridir.

    bunun yerine sadece bir es, bir sevgili, bir ev..vb. istemek, onun kim/hangisi olacagini allah’a, veya neye inaniyorsak ona birakmak ise “ak büyü”dür ve evrensel yasalara aykiri bir yönü yoktur. ancak yine de bizi tekamüle götürecek gerçek ihtiyaçlarimizi istemenin yarari büyük olacaktir.
    maji,kil tuy gibi islerle ugrasan arkadaslara en guzel uyariyi, dunyada yasayan son felsefeci ankarali turgut bey vermistir "ankara devlet su isleri birak kizim bu isleri"
  • majinin kabul görmüş popüler tanımlarından pek azı, aslında majinin en yüce hedefinin ne olduğunu belirtir. majinin "uyumdaki iradeli değişim" olduğunu söylemek, çekicin esasen marangozculuk için kullanılan bir alet olduğu tanımının yanında, belirli ebatlara sahip sert bir metal parçası olduğunu söylemeye benzer. bu, hiçbir içerik sunmadan ve işe yarar imalarda bulunmadan mümkün olduğunca genel ve boş bir tanım yapmaktır. bu tanımdan yola çıkarak maji, aleister crowley'nin de söylediği gibi en basit haliyle iradenin nihaî bir sonuç yaratmak üzere kullanıldığı(elma toplamak gibi, ancak bu kadarla sınırlı olmayan) her çeşit yönteme verilen addır. hiç de kullanışlı olmamanın yanı sıra, elle tutulur bir şeyler isteyen bir kimse için böyle bir tanımlama o kadar geniştir ki bu durum tanımı neredeyse anlamsız kılar. majik ağaçtan meyveleri toplamak isteyen kimse için ise bu yaygın tanım asla yeterli gelmeyecektir.

    o halde majinin ideal amacına ve işleyişine göre kendisini uyumlayabileyen tanımlarından hangisini kabul edelim? mesela bu olabilir:

    maji, doğal ve ilahî yasaları anlama ve onların, aydınlığa ulaşma yolundaki bütünleşmiş farkındalığı ve uygulamalarıdır.

    bu tanımı kullanarak majinin ne olduğu kusursuzca görülebilmekteyken aynı zamanda tek bir cümlede, hem amacına hem de işleme biçimine değinilmektedir. bu tanım öğrenciye elle tutulabilir bir şeyler verebilirken diğer bir yandan da kendisini ileri taşıyabileceği bir zemin hazırlamasına yardımcı olur; bu yetenek, daha sonra tartışacağımız gibi esas gelişim için zorunludur. böylesine bir tarif majinin bireyin kaprislerine mahkûm bir iskeletimsi yapıda gözükmesi yerine yüksek bir ilim olarak görülmesine olanak tanır.

    şimdi, genellikle bariz inkâr veya yersiz eleştiride bulunan bazı kimseler vardır ki majinin bir ilim olarak sayılamayacağını tartışırlar. bense, buna karşılık, sayılabileceği ve sayılması gerektiğini tartışırım. majiye karşı sahip olunması gereken bakış açısı onun yüksek bir ilim olduğudur, o halde gelin burada "yüksek" ve "ilim" kelimelerinin neye karşılık geldiklerine birlikte göz atalım.

    maji "yüksek"tir çünkü ona ait bilginin büyük bir kısmı başlangıç noktası olarak insanlıktan önceye aittir ve fiziksel dünyayı ayağa kaldıran manevî yasalarla yakından ilgilenir. o zaman, bir bakıma, maji yüksektir çünkü özünde fiziksel değildir. başka bir deyişle, maji yüksektir çünkü onun en olgun meyveleri, sadece karakterlerini soylu ve dürüst bir seviyeye kadar yüceltmiş kimselere sunulur ve en yüce hedefi şah damarınızda saklı olan yaratan'ın varlığını fark ettirmektir.

    yazıtlarımıza uymak adına, bu görüşe dayanarak, majinin yüce olduğunu çünkü amacının "iyi olan" olduğunu, dolayısıyla bir şeylerin yüce olabilmesi için de "iyi olan" ile uyumuna değindiklerini anlarız. bu yücelik, bu yükseklik, majiyi büyücülükten ayıran kilit noktadır. bilge eflatun'unkinden hiç de aşağı olmayan bir figürden bize aktarıldığı haliyle, bilgelik yücedir. bunun yanı sıra, tek başına üstün bir majisyen olabilmeyi başardığı konusunda hemfikir olduğumuz paracelsus'a göre ise, maji bilgeliktir, ama büyücülükte bilgelik yoktur; bize öğretildiği gibi. her iki yargının da doğruluğunu ve onları yüzyıllar ötesinden birbirine bağlayan maji sanatı ile uyumunu kabul ederek, majinin bilgelik, bilgeliğin ise yüce olduğunu gözlemleriz.

    maji bir "ilim"dir çünkü önceden belirlenmiş veya tahmin edilen süreçlerden hiçbirisi bireyi niyet edilen amaca yönlendirmez. hiç kuşkusuz ki kazanç dağına çıkan birçok yol vardır, ama kabul etmemiz gereken bir nokta var ise o da, o dağın dibine doğru giden bir çukur açmanın muhtemelen en hızlı tırmanma yolu olmadığıdır. aynı şekilde eğer kişinin elinde bir pusula ve bir harita yoksa yolculuğunda kaybolacak ve kazayla yanlış yöne sapacaktır, bunun sonucunda yolculuk uzun ve elverişsiz bir şekilde sonuçlanarak son bulur. neyse ki dağın dibinde bulunan kimseler için, dağın tepesine ulaşmış birtakım insanlar geri gelmiş ve oraya nasıl ulaştıklarını paylaşmaya karar vermişlerdir. yolculuğun detayları bazen çeşitlilik gösterse de, başarılarının şablonları ve sonuçları, bünyelerinde her zaman çok benzerdirler. işte ilim bu bünyedir, kesin ve minik detaylar değil. dolayısıyla bu bünye, bu köklü şablon takip edildiği müddetçe başarı neredeyse büsbütün garantilenmiş olur. eğer takip edilmez ise, başkalarından gördüğüm kadarıyla, oldukça zor bir tırmanışa dönüşür. ilimin, bu bakış açısıyla uyumlu bazı tanımları için american heritage(amerikan mirası) sözlüğüne göz atmamız gerekirse:

    -"fenomenin gözlemlenmesi, tanımlanması, betimlenmesi, deneysel araştırılması ve teorik açıklanışıdır."

    -"yöntemsel aktivite, disiplin veya çalışma"

    -"çalışma ve disipline ihtiyaç duyduğu görülen bir aktivite"

    -"bilgi; özellikle deneyim yoluyla elde edileni"

    genellikle kabul görmüş bu sözlük tanımlarından yola çıkarak, araştırma, deneye tabî tutma ve buna bağlı deneyimler, amaçlanan deneyimi yeniden yaratmayı sağlayan bir yöntemin oluşturulmasına olanak tanıyorsa, bunun bir ilim olduğunu söylememizde bir sakınca yoktur. bu sonuçlandırma yönteminin tek yöntem olduğu anlamına gelmez. mesela, denenmiş -ve- doğru ilimsel yaklaşımı kullanarak, kibrit ve biraz çıra ile bir ateş başlatabilirim. çünkü bu yöntem kullanıldı ve sonuçta ateş ürettiği fark edildi, o halde ben güvenli bir biçimde(%100 olmasa dahi) eğer bu yöntemi takip edersem, uygun şartlar altında(kuru çıra, açık hava, vs.) ateş üretebilmem gerektiğini varsayarım. oysa ben ateşi, iki çubuğu birbirlerine sürterek veya bir büyüteç kullanarak da yapabilirim ve bunlar da çoğu kez sonuç olarak ateş ürettikleri kanıtlanmış yöntemler arasındadırlar. dolayısıyla bütün bunlar, bir şeyi ilim yapan tanımlamalara göre ateş başlatmak için bilimsel yöntemler arasında sayılırlar.

    benzer bir şekilde birçok başka denenmiş ve kanıtlanmış, bizim geleneğimizde gnosis adını alan, kendini kavrama yöntemleri mevcuttur. astral ve zihinsel taşıtların eğitimi ve terbiyesi, majikal yetilerin ve majikal kudretlerin eldesi ve/veya bireyin alana yaydığı manevî etkinin büyümesi. bazen bu aşamaların hepsi tek bir "yol" adı altında bir aradadırlar ve bazen değildirler, ancak ikinci durumda da parçalar halinde bir araya getirilmişlerdir. oysaki nasıl bir kova suyu odun yığınının üzerine boşaltmak bir yangın başlatmayacaksa, aynı şekilde majiye de kayda değer kazançlar sağlaması pek mümkün olmayan bir sürü yaklaşım vardır. bu biçim yaklaşımların popülaritesi, bu sistemleri en çok kullanılanlar haline getirmiş ve bu da insanların aslında majinin var olmadığına ikna olmaları ile sonuçlanmıştır. suçlanılması gereken ise sistemdir, maji değil. insanlar oduna su dökerek alevlerin yükselmesini bekliyorlar ve herhangi bir tutuşma olmadığında da ateş kavramının hepten geçersizliğini ilan ediyorlar.

    yüksek bir ilim olarak maji, bu yüzden ruhsal aydınlanmayı ve kendini kavramayı hedefleyen düzenli gelişime imkân tanıyabilmek için mutlak ve tam yöntemleri kullanan manevî bir sistemdir.

    ~ ramose daskalodos

    ---
    kaynak ve daha fazlası için: https://thedivinescience.org/…c-as-a-divine-science
    çeviren: bi' arkadaş.
    ----
  • büyünün ezoterik alanlardaki ismi.

    aleister crowley'e göre maji, irade dogrultusunda degisiklik yaratmanin sanati ve bilimidir.
  • negatif veya pozitif amaçlarla, alt veya daha üst boyutların enerjilerinden kaynak bularak, canlı-cansız maddi alemde etkiler meydana getirilmesi olayıdır. negatif ve yıkıcı olanına kara maji, pozitif ve yapıcı olanına ak maji denir. mesela, ses ve niyet enerjisini yönlendirdiğiniz obje veya kişi hakkındaki beddua niteliğindeki hal, kara maji; hayırlı dua hali ise ak maji örneğidir. aslında bütün insani yaşantı, düşünce ve sözlerimiz, şuursuz majiler yaratır. etkileri kuvvetli veya zayıftır. bu kişiden kişiye değişir.
  • ''iradeyle bilinçte değişimler yaratma sanatı'' - dion fortune
  • doğadaki oluşlarda iradeyle değişiklik yapma sanatıdır.

    çağlar boyunca şarlatanlığa ve üçkağıtçılığa en çok malzeme olmuş kavram olduğu için büyücülük, üfürükçülük, psişik gösteriler türünden kirli mesleklerle karıştırılmışsa da, aslında kişisel gelişimin üst aşamalarından biridir. birey iradesini sürekli sınayan, bireyin tam olarak kendi kendisiyle başbaşa kalma gücüne sahip olmasını gerektiren, kişideki gelişimi uzun yıllar alan bir sanattır.

    bugünün bir çok batıl inancına köken oluşturduğu kadar, kişinin ruhsal yükselişine yardım eden meditasyon, dini uygulama ve ritüeller gibi manevi yücelme yöntemlerinin de tarihi taklit kaynağı olmuştur.

    maji batı kültürünün bir ürünüdür ve doğu'nun maddeyi ve bedeni, dolayısıyla doğayı inkar etmeye dayalı inziva anlayışının karşı ucunda yer alır. bu yanıyla maji, insanın kendinden bir parçayla savaşması anlamına gelen 'nefsi öldürme' ideolojisi yerine, fizik yasalarının hakim olduğu gerçek bir dünyada yaşayan, iradeyi uç noktada geliştirme yoluyla içsel özgürlüğe kavuşup doğal olayları etkileyecek düzeyde olgunlaşma anlayışını benimser.

    majisyenlere göre insanlar sürekli bir uyku halinde yaşarlar, günlük yaşamlarının büyük bölümünü otomatikleşmiş davranışlarla geçirirler ve bu, gelişmeye engel bir faktördür. majisyenlere göre değişiklik yaratmak insana özgüdür ve majinin amacı, insandaki farklı cevheri uyandırarak onda değişiklik yapmayı/değişime uğramayı öğrenmeyi tetiklemektir. varoluşu yönetme ve değişiklik yapma gücünün görünmez varlıklar yerine insanda konumlandığı bu ideoloji, majinin başta kilise olmak üzere tüm organize toplum mühendisliği şemalarınca kovuşturulmasına sebep olmuş, orta çağ ve sonrasında yer altında varlığını sürdürmesine yol açmıştır,

    günümüzde de devam eden ve hem şarlatanlık/dolandırıcılık hem de dini statükocu kurumlar tarafından karalanma baskısı altında da olsa gerek kültürü gerekse uygulamalarıyla varlığı süren bir sanat ve bilimdir.
  • turkce karsiligi buyu anlamina gelen maji sozcugunun cikis kaynagi misirdir.. oraya atlantisten gelmistir.. eski misir inisiyasyonunda cok sayida yunan filozofunun egitilmis olmasi, bu sozcugun yunanistan'da da kullanilmasini saglamistir..yunanca mageia buyucunun sanati anlamina gelir.. magier ise buyucu anlaminda kullanilan yunanca bir sozcuktur.. arapca'da sihir olarak gecen buyu sozcugunun farsca karsiligi ise afsundur..turkceye bunlarin tamami girmis olup, hepsi kullanilmaktadir..
    eski misir inisiyasyonunda ozel bir egitimden gecen rahiplere maj denilmekteydi..bazen 40-50 seneyi bulan sureler boyunca ozel olarak yetistirilen bu rahiplere, kozmolojiyi yoneten bir takim yasalar da ogretilmekteydi.. bu uzun sureli ozel egitim sirasinda ruhsal guclerini de kullanmayi ogrenen misirli rahipler bu yeteneklerini kozmolojiyi yoneten yasalar uzerine yonlendirerek, bazi siradisi olarak tabir edebilecegimiz olaylar gerceklestirebilmekteydiler.. daha sonralari bu tur olaylar dinlerde mucize olarak isimlendirilmistir.. bir misir inisiyesi olan zamaninin en guclu majlarindan biri olarak taninan musa peygamber'in elindeki asa ile kizildenizi ikiye ayirmasi, bu tur uygulamalara verilebilecek orneklerden sadece bir tanesi.. gercek maji bir takim kozmik yasalari dusuncenin konsantre edilmesi yoluyla kullanmaktan ibarettir..

    kaynak:turklerin kultur kokenleri
  • irade sanatı.

    maji için en gerekli şey iradedir; ardından imajinasyon ve konsantrasyon gelir.

    zaten maji ritüellerinde kullanılan malzemelerin amacı da yüksek oranda odaklanmayı desteklemesidir.

    mesela tarot destesinin majör arkana kartlarından 1 numaralı kartı olan büyücü kartına baktığımızda majinin ne olduğunu çok net okuyabiliriz.

    büyücü

    büyücü; majisyendir.

    masa
    önündeki çalışma masasına baktığımızda kupa(su), kılıç(hava), değnek(ateş) ve para(toprak) görürüz. bu 4 öge, 4 elementi temsil eder. zaten bunların bir masa üstünde oluşu da element dengesini gösterir.

    masa, 4 köşesi ve 4 bacağı olan, en önemli özelliği sağlamlığı olan bir cisimdir. bir masa 4 bacak ile işe yarar; bir bacağı biraz kısa olsa o masa sallanır, işe yararlığı kalitesizleşir.

    masa, denge ve bütünlükle ilişkilendirilebilecek bir semboldür. üstüne koyduklarınızı yerden yüksekte tutar, yükselmekle ilişkilidir aslında.

    4 sayısı, sabitlik, sağlamlık, yer küre ile bağlantılıdır.

    masanın 4 bacağı, 4 köşesi, 4 ögenin temsil ettiği 4 element. yani majisyenin önündeki masaya baktığımızda sağlamlık gördüğümüzü söyleyebiliriz.

    bir majisyenin ilk ihtiyacı olan şey sağlamlığıdır. hem fiziksel hem ruhsal olarak sağlam olmayan kişi maji çalışması yapamaz, zorlarsa da delirir.

    bu birinci adımdı: sağlamlık.

    peki bu sağlamlık nasıl elde edilir? kişinin hayatındaki dengede eksik ya da fazla olan ögeler nasıl dengeye getirilir?

    mesela su elementi, duygusal yoğunlukla ilişkilidir; toprak elementi zaten materyal ve güveni finansla sağlamaya meyilli bir yapı verir. bunlardan biri yüksek diğeri düşük olduğunda ne olur?

    kişi ya duygularına odaklanıp materyal dünyasını boşlar ya da tam tersini yapıp materyale odaklanır, duyguları boşlar.

    bu insanın maji çalışabileceği sağlam bir masası yoktur önünde. bunu sağlamak adına da irade çalıştırması gerekir, duygularına ve materyal dünyaya olan düşkünlüğüne söz geçirebilmelidir kişi önce. kişi bunu yapamadan nasıl maji yapabilir ki?

    kendisine sözünü geçiremeyen insan doğaya nasıl sözünü geçirebilir?

    irade ve sağlamlık cepte diyelim.

    ouroboros
    ne kaldı geriye, sakinlik. majisyenin belindeki kemere bakın, ouroboros var. ouroboros, kendi kuyruğunu yiyen yılan; kendini yiyen, sonra kendini bir daha doğuran/yaratan yılan. bu yılan bazen ejderha olarak da görülebilir.

    yılan, dönüşüm; ejderha ise zamanla ilişkilidir.

    ouroboros sembolü kişinin kendi yaratımıyla alakalı olup zaman kavramına sıkışıp kalınamayacağını da anlatır.

    sakinlik, sabırlı bir doğa, ''hadi olsun artık, çabuk olsun!'' diyen bir majisyen düşünülemez.

    beyaz kıyafetinin üstünde, beline dolanmış ''kendi kendini yaratma'' kemeri, ruhsal gücünün kişiye ne denli tezahür edebileceğini ifade eder. beyaz kıyafet kişinin yüksek bilinciyle ilişkilidir; yüksek bilincin ''kendi kendini yaratabilirsin.'' deme şekli ouroboros kemerdir.

    üstündeki kırmızı kaftana geldiğimizde iradeyi de görmeye başlarız. yüksek bilincinin üstüne giydiği kan kırmızısı, hayat dolu irade, kendinden şüphe etmeyişini simgeler aslında ilk etapta. ''buradayım, varım ve yaratıyorum.'' der majisyen.

    kan, ruhun gözyaşıdır; bedenin yaşam sıvısıdır.

    ruhun duası ve bedenin yaşam gücü birleşir kan kırmızısı kaftanda. bu kaftan zaten mars ile ilişkilidir. mars=yaptırım gücü dersek yanlış olmaz.

    minik bir örnekle daha da açık hale getirelim; mutfakta yemek yapan masum kadın, yatak odasına geçip kırmızı geceliğini giydiğinde erkeği üstündeki yaptırım gücü artar değil mi? bunu yaparken de bilir yaptırım gücünün artacağını. kadın orada maji yapar işte. `::)`

    büyücü de burada, yaptırım gücünü giymiş üstüne işte. kendinden emin.

    sağ el
    geldik majisyenin sağ eline. elinde bir asa var; buna irade asası denir. tarot'un majör arkana kartlarında sağ elde her zaman bir irade asası vardır.

    göklere uzattığı asasıyla, bütün bir enerji ve irade ile, ''ol!'' diyor.

    hatta öyle ki sol eline bakın, yere doğru parmağını uzatmış,

    sol el

    ''yer kürede gerçekleş!'' diyor.

    göklerden aldığını yere akıtıyor gibi bir görüntü var zaten dikkatli bakarsanız.

    yere uzattığı parmağı aslında odaklanmayı da ifade ediyor. majinin esaslarından biri de sağlam bir odaklanmadır. majisyenin parmağı aslında nereye odaklandığını ve irade gücü ile oldurduğu şeyin ne, nerede, nasıl olacağını gösteriyor. burada.

    sol elin işaret ettiği toprakta sağ el çiçek açtırıyor yani.

    ''burada çiçek açıyor.'' diyor ve çiçek açıyor.*

    çiçekler
    aşağıdaki çiçeklere bakın, büyücü kendisini çiçek formunda ekmiş dünyaya; yüksek bilincinin beyazı ve irade kaftanının kırmızısını iç içe görüyoruz yerde.

    yani maji böyle bir şeydir.

    ve yukarıda bahsedilen şeyleri desteklemek, odaklanmayı arttırmak için yararlanılan birtakım enstrümanlar da vardır. örneğin; okült botanik ilmi, astroloji vb.
  • toplumlara sürekli uygulanır. örnek verip canınızı sıkmak istemem. doğduğunuzdan beri birçok majinin etkisi altındasınız. yüzüklerin efendisi gibi şeyler beklemeyin. günlük pratiğin basit uygulamalarından bahsediyorum. maji olduklarına yemin edebilirim ama kanıtlayamam.
  • bilincin özgür iradesini yönlendirecek şekilde, etki yaratılması ya da oluşturulması durumu.
hesabın var mı? giriş yap