• bir makine mühendisi olarak söylüyorum ki , bilgisayar mühendisliği silip* atar.
  • biri mekanik, diğeri elektronik; neden bir versusa konu olsun aq.
  • şahsen bilgisayar mühendisi olarak makine mühendislerine de saygım sonsuz ve sidik yarıştırmaya niyetim yok. ancak karşılaştırmada benim de tuzum olsun istedim.

    1- türkiye'de iş bulmak bilgisayar mühendisi için daha kolaydır. ortalık yazılım firmasından geçilmiyor. üstelik yazılım firması olmasa da alakasız bir sektörün it bölümünde çalışmak bile mümkün.

    2- mezun sayısı makine mühendislerine göre daha az, bu da iş bulma ihtimalini artırıyor.

    3- yurtdışında iş bulmak da nispeten daha kolay. özellikle avrupa'da iş bulmak makine mühendisliğine göre çok daha rahat. makine mühendisi de alanında tecrübeli iyi bir mühendisse rahatça iş bulur, o ayrı konu. inanmazsınız avrupa hala üretiyor, fabrikaları filan var. türkiye gibi hepsini satıp kapatmadı henüz. sadece bilgisayar mühendisinin olasılığı daha fazla.

    4- yeni mezun olarak genelde bilgisayar mühendisi daha çok kazanır. sonrasında da genelde böyledir. ama iyi bir okuldan mezun olup master yaparsanız makine mühendisi olarak da iyi paralar kazanabilirsiniz. her iki meslek için de iyi paralardan kastım bir mobil uygulama yazıp zengin olma kafası değil tabii, normal çalışan maaşlarından bahsediyorum. yoksa mimar bir arkadaşım (ki kendisi de yazar burada) yaptığı 3d yemek tasarımlarıyla amerika'ya göçtü birkaç ay önce ve şimdi augmented reality teknolojisinin öncü uygulamalarından birini geliştiriyor ve muhtemelen önümüzdeki yıllarda paraya para demeyecek. bende mesela öyle icat ruhu yok, o yüzden hiçbir zaman bir uygulama geliştirip köşeyi dönemeyeceğim. ama zaten derdim zengin olmak değil. neyse konudan sapmayayım.

    5- bilgisayar mühendisliği bölümünde kız bulma ihtimaliniz bir gıdım daha yüksek. genelde de bakımlı kızlarızdır yani.*. mesela yıldız'da, bizim dönemde makine mühendisliğinde 200 kişide 5 kız varken, bilgisayar mühendisliğinde 100 kişide 7 kız vardı. nerden baksan 3 katı*. yine de bizim erkekler sürekli kendini işletme kantininde bulurlardı. ne günlerdi hey gidi, şimdilerde yıldız da kalmadı. davutpaşa teknik üniversitesi olarak adı değiştirilmeli. o da hiç karizmatik değil. neyse yine konudan taştık yine.

    yani gençler tavsiyem; puanınız yetiyorsa ve merakınız varsa bilgisayar mühendisliği okumanız. ama merakınız matematikten çok fizikse mesela ya da otomotiv sektörüne yatkınsanız (yine en iyi ekmek orada makine mühendislerine) makine mühendisliği yazmamanız için hiçbir sebep yok.

    yalnız her ikisi için de iyi okulları tercih etmenizi öneririm. özel ya da devlet fark etmez, iyi okullar olsun. olmuyorsa, sırf okumuş olmak için mahalle üniversitesinden mezun olmayın. ya çalışın tekrar girin, ya da 1 sene dişinizi sıkın, iyi çalışın, daha iyi bir üniversiteye yatay geçiş yapın. ama ne olursa olsun dandik bir üniversiteden mezun olmayın. en azından uzun vadeli düşünüyorsanız, yurtdışı hayaliniz filan varsa, bu önemli bir kural. yurtdışında kimse sallamaz sizin zımbırtı üniversitenizi. ha babanızın şirketinde çalışacaksanız zaten önemi yok bunların hiçbirinin. diplomayı alın geçin. hatta diploma ile bile uğraşmayın bence, neyse.

    ve ne olursa olsun "mühendis öğrenmeyi öğrenir", bunu unutmayın. okula çok güvenmeyin ama okulsuz da olmuyor bu işler. o yüzden ne olursa olsun kendini geliştirmek en önemli noktası bu işin. ne mühendisi olursanız olun, kendinizi mühendis hissetmeniz, analitik çözüm yöntemlerini benimsemeniz önemli. yoksa o versus bu versus farketmez.

    umarım faydası olur yazdıklarımın, kalın sağlıcakla...
  • biri format atar,diğeri kapı kilidi yapar.
  • düşüncem şu ki odtü, itü gibi üstün üniversiteler olmadığı sürece makine mühendisliği gibi çok somut olan bölümler işsizliğe kapı açıyor.

    çünkü bu tür bölümlerde okul çok ama çok önemli. labarotuvar, test imkanları falan çok ama çok önemli olan bir bölüm. eğer kötü bir okula denk gelirseniz kendinizi elbette geliştirebilirsiniz ama çok ama çok çalışmanız gerekir.

    bilgisayar, yazılım gibi bölümlerde iş biraz soyutlaşıyor. youtube'da falan makinesi dersi gibi videolar izleyemezsiniz. ama bilgisayar ile ilgili zibilyon tane kaynağa ulaşabilirsiniz.

    dediğim gibi bilgisayar kısmında is biraz daha soyut. okul çok kötü bile olsa internetten çok fazla kaynaklara ulaşıp kendinizi geliştirebilirsiniz.

    elbette okulun da önemi var, ama bilişim dünyasında okulun payı çok az diye düşünüyorum.

    şuan lise 2'ye yeni geçen bir tanıdığım köpek gibi mobil oyun yapıyor. yazılımı yalayıp yutmuş, ve bunu bir yaz tatilinde 3 ay boyunca arkadaşları ile youtubeden video izleyerek yapmış. yaptığı bir oyunla 12 13 ayda 25bin lira para kazandı.

    okul ve eğitimin dışındaki konulara gelirsek.

    yazılım sektörü insanların 0 sermaye ile kendi işini kurabileceği tek sektör. mesela bir makine mühendisisiniz ve aklınızda mükemmel bir fikir var. ama bu fikir hayata geçirmek için milyonlarca paraya ihtiyacınız var.

    yazılımda ise durum çok daha güzel. aklınızda bir fikir mi var? 0 sermaye, yaz programını / uygulamanı geç. mesela şuan çok bilindik bir mobil oyun şirketi her gün iş çıkışında bir kaç saat bu işle uğraşan birkaç arkadaşa ait.
    fikirlerinizi en kolay ve en çabuk hayata dokebileceğiniz bir daldır yazılım.

    en basitinden flappy bird adındaki mobil oyun. bir adamın her akşam 1 2 saat uğraşarak yaptığı ve akabinde birden parlaması ile günlük 50.000 lira reklam geliri elde eden bir yapım.

    şahsen, makine mühendisliği okuyup hayatımın sonuna kadar maaşlı bir işte çalışmak yerine, yazılım sektörüne yönelir kendi işimi kurmayı denerim. işin güzel yanı ise sınırsız deneme hakkımın olması :) ...
  • türkiye gerceklerinden yola cikarak cevap verelim. gercekten illa okudugunuz dalda is yapmak istiyosaniz, bilgisayar mühendisliginin pek tabi silip atacagi versustur.

    su anda her sey, evet bildiginiz her sey bir yazilim altyapisi ile calismaktadir. yani kurumun/isin büyüklügünden bagimsiz olarak, bilgisayar mühendisi akliniza gelebilecek her sektöre girebilir.

    makine mühendisligi de pek ala en temel 4-5 mühendislik dalindan biridir, belki de en eskisi en köklüsüdür. ama tekrar söyleyelim, eger illa o isi yapmak istiyorsaniz, makine mühendisligi sektör cesitliligi olarak daha dar kapsamda kalmaktadir.

    buradan bu 2 bölüm arasinda zorluk kiyaslamasi yazan arkadaslara da sunu diyeyim, cok biliyosunuz amk. iki bölümün de insanin anasini aglatan zamanlari oluyo. ergen ergen sidik yarisina girmeyin.

    he bi de bilgisayar mühendisligindeki hanim cesitliligi de benzer sekilde daha cok oluyor. bunu da düsünen olmustur pek tabi.
  • bilgisayar muhendisi kaldirana kadar makineci 3 posta gider.

    not: bilgisayar muhendisi
  • eğer biraz akıllı ve vizyona sahipse ve işini iyi biliyorsa , makine mühendisini katlar. *makine mühendisi çok zeki olsa bir makine üretse ve imalat işine başlasa %40 karla mal satsa ( ki bu çok zor) seneler sonra zengin olur.
    *bilgisayar mühendisi en basitinden akıllı telefonlar için bir uygulama yapsa 1-2 aya zengin olur. ( akıllı ve vizyona sahip demiştim)
  • bilg. mühendisliğini iyi yaparsanız, uçsuz bucaksız bir dünya sizi bekler, inanılmaz paralar da kazanabilirsiniz. ama iyi yapamazsanız birçok diploma sahibi olmayan kişiden geri duruma düşer ve bir mühendis olarak veri giriş uzmanı falan olabilirsiniz.

    makine mühendisliğini iyi yaparsanız diğeri kadar uçsuz bucaksız olmayan ama iyi bir dünya sizi bekleyebilir. çok kaliteli bir mühendis olmasanız da diploma sayesinde gene iş bulaiblirsiniz.

    tr şartlarını göz önüne alırsak şimdilik makine ağır basıyor gibi görünüyor.
hesabın var mı? giriş yap