• 18 aralık 2015 tarihinde netflix üzerinden yayınlanacak, steven avery isimli adamın sıra dışı hikayesini anlatan belgesel.

    ne anlatıyor derseniz 1985 yılında cinsel saldırı nedeniyle hapse girip 18 yıl sonra suçu işlemediği anlaşılan bir adamın, hapisten çıktıktan iki yıl sonra bir kadını öldürmesini anlatıyor.

    he ben bunu böyle hıyar gibi özetledim ancak hikayenin adalet sistemi ve insan psikolojisi ile ilgili derin yanları da mevcut.

    fragmanı şurada.

    edit:
    ben her belgeseli izleyen bir manyak olduğum için ilk başta üzerinde çok durmadan özetleyip geçmiştim ancak 10 bölümü izledikten sonra gördüm ki gerçekten akıl alacak gibi değil yaşananlar. belgesel tüm dünyada dalga dalga yayıldı ve şu an amerikan adalet sisteminin sorgulanmasına kadar varan bir tepki seline dönüştü. henüz türkçe altyazılı versiyonu yok gördüğüm kadarıyla ama altyazı hazırlandığında eminim türkiyede de ilgiyle izlenip konunun devamı takip edilecek.

    zamanınız olduğunda mutlaka izleyin.

    izlemeyi bitirdikten sonra steven avery aleyhine olan ancak belgeselde yer almayan şu delilleri de okumanız tarafsızlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.
  • izlemeyen arkadaslarin yorum yapmamasi gereken, hassas bir belgesel.

    her bolumu 1 saat olup, 10 bolumden olusan bu belgeselde steven avery isimli siradan ama yasadigi yerde pek sevilmeyen bir adamin hikayesini izliyoruz.

    hayatinizi degistirecek turden bir belgesel. buradan sonrasi spoiler.

    --- spoiler ---

    bu belgeseli izledikten sonra steven avery'nin bir kadini oldurmekle uzaktan yakindan alakasi olmadigini kendiniz goreceksiniz. bu dunyadan ve sistemden nefret ettirecek derecede manipulasyon, delil yerlestirme ve "nasil basit bir amerikali bizim koskoca polis teskilatimizla dalga gecer, ona gununu gosterelim" temasi iceren bir hikaye. 10 saatlik belgeseli bir gunde bitirdim, siz de bitireceksiniz.

    bildiginiz uzere, amerika birlesik devletleri'nde adalet sistemi 12 jurinin mahkeme sirasinda kendilerine savcilik ve defans tarafindan sunulan kanitlari incelemesi, taniklari dinlemesi ve herkesin ortak bir karara vararak sonuca ulasmalari uzerine kurulu.

    izledikten sonra goreceksiniz ki, steven 18 sene sonra aklandiktan sonra hakli olarak kendisine bu zulmu yasatanlara dava aciyor. 36 milyon dolar gibi rakamlar konusuluyor. insanlar steve'e inaniyor, uzuluyor ve steve neredeyse sistemin yanlis yargilamalarinin bir sembolu haline geliyor. adamin hayati bildigin duzene giriyor, sevgilisi oluyor, ailesi ile zaman geciriyor bilmem ne.

    sonra, adamin hayatinda her sey bu kadar iyiyken, her ne hikmetse adam alakasiz bir kadini olduruyor? ya da oldurdugu iddaa ediliyor ve zaten tum olaylar burada basliyor.

    asagida yazacagim seyler bu adamin neden hapse atilmamasi gerektigini gosteren seyler. ha bu arada unutmayalim ki, bu 12 jurinin hepsinin bu adamin suclu oldugundan yuzde yuz emin olmalari gerekiyor ki suclu karari cikabilsin. eger ki "reasonable doubt" varsa, o zaman boyle bir karara varamazlar.

    - yahu hadi adam kadini oldurdu diyelim. bu adam gerizekali mi kadinin arabasini kendi araba coplugunde biraksin? hani bu kadar mi aptal bu adam? ulan adamin "car crusher" denilen arabalari ezip yokeden bir aleti var gayet calisir halde. adam bunu neden kullanmasin? boyle bir kaniti hangi akla hizmetle apacik yerde biraksin?

    - arabayi bulan, sozde olen kadinin arkadaslari. en az bes, alti bin arabanin bulundugu yerde 10,20 arabaya baktiktan sonra arabayi buluyorlar. allah'in isine bak sen ya, nasil buldun kardes oyle elinle koymus gibi? ha bu arada unutmadan, olen kadinin kardesi yaklasik olarak 20-30 kisilik bir grupla aramaya cikiyorlar ancak sadece ve sadece bu kadina bir kamera veriyor, eger bir sey bulursa resim/video ceksin diye. ve bu kadinin steven'a ait olan araba coplugune gittigini biliyor. hay sen su allah'in isine gel, nereden bildin kardo?

    - polisler steven'in yasadigi yeri tam tamina 7 kere ariyorlar ama hic bir sey bulamiyorlar. ancak her ne hikmetse 7. seferden sonra, steven'in daha once sorunlu oldugu polislerle yapilan aramada arabanin anahtarini buluyorlar. bizim steven o kadar gerizekali ki, kadinin tum kemiklerini yakmayi akil edebiliyor ama arabain anahtarini yatak odasina birakiyor. boyle de sakar bir adam kendisi.

    - arabada bulunan steven'a ait oldugu iddaa edilen kan. bizim beyinsiz steven, garajda oldurdugu kadinin litrelerce kanini bir sekilde hic bir iz birakmadan temizliyor ancak o kadar sakar bir arkadasimiz ki, kadinin arabasinda, tam da gozle gorulen yerlerde kendi kan izleri kaliyor. bu polisler asiri zeki lan. vallahi helal.

    - iq su 73 olan yegeninden zorla alinan itiraf. ulan ben neyse bir sey demiyorum ya. ne olur izleyin ve siz gorun.

    --- spoiler ---

    kesinlikle ama kesinlikle izleyin. ha izledikten sonra da bir zahmet buraya gelip sunu imzalayin;

    change. org petition

    (bkz: steven avery)

    edit: spoiler'a bazi seyler eklendi.
  • adi amerikan polisinin white trash ve fakir olmak disinda pek de bir sucu olmayan avery ailesine ve daha da spesifik olarak steven avery'e cokmesini anlatan 10 bolumluk netflix belgeseli.

    1985 yilinda kendisine gicik olan serifin ve tum departmaninin cinsel saldiriya ugrayan bir kadini yonlendirmesi ve polisten (serifle polis ayri seyler) gelen baska birini suclayan delillere gormezden gelmesiyle (ki sonunda polisin isaret ettigi adam suclu cikiyor) hapse mahkum olan ve 1995'te gercek suclu yakalandiktan ve kendisi yerine birinin hapiste yattigini belirtmesinden sonra dahi olayin seriflik tarafindan hasir alti edilmesiyle 2003 yilina kadar hapiste kalan avery, dna laboratuvar inceleme teknolojisinin gelismesi sayesinde 2003'te serbest kalip, bir de ustune kendisini haksiz yere hapse yollayan county'e 36 milyon dolara dava acinca, butun law enforcement'in ele ele verip bir baska cinayeti 70 iqli saftorik white trashin ustune yikisini anlatan bir belgesel. adam hala iceride.

    belgesel, temyiz sureclerinin nasil sembolik kaldigini gostermenin yanisira, polisin nasil delilleri kafasina gore okudugunu ve taniklari yonlendirdigini de gosteriyor. bunlar bilmeden yaptiklari, bilerek yaptiklarina hic bir sey demiyorum; hayvanlar gidip evidence plant ediyorlar yaw.

    bolumlerini buradan izleyebilirsiniz:

    http://rlseries.com/making-a-murderer-season-1/

    polis her yerde polis; amerika'da fark, millet mal gibi polise uzanan eller kirilsin diye bagirmiyor sokaklarda, bir suru insanin ugrasiyla olay gundemde tutulmus, bugun dahi hala gundemde tutulmakta.
  • netflix tarafından yayınlanan oldukça başarılı, gerçekçi bir belgesel serisi.

    olayla ilgili çokça bilgi tabi ki mevcut. merakınıza yenik düşmeyin, her türlü spoilerdan uzak durun ve öyle izleyin. tadı böyle çıkıyor.

    bu tarz hikayeleri sevenlere şiddetle tavsiye edilir.
  • diziyi izleyecekler fazla araştırmadan açıp izlesinler. heyecanını kaçırmadan izleyin dostlar. pişman olmayacaksınız. 10 numara bir belgesel.

    spoiler içerebilir gibi:

    bütün haftasonu oturup bunu izledik. acayip moral bozucu bir seri. izlerken sinirlenmemek elde değil.
    adamın yıllar içinde nasıl adım adım yaşlandığını, hayatının bir hiç uğruna harcandığını takip etmek çok zor geliyor insana. hele o gencecik çocuğu harcamaları.
    harika avukatlar, iğrenç insanlar, abd'nin adalet sisteminin çarpıklığı, boşa geçmiş ömürler, harcanan bir gençlik... çok şey var sizi etkileyecek.
  • yer yer spoilerlar olabilir.

    bir mağara adamı diğerine el verip ağaçtan meyve topladıkları günden beri insanlar organize olmanın getirdiği gücün farkındalar. o yüzden şirketler, devletler, ordular vs gibi organizasyonlar kuruyoruz ve onların aracılığıyla inanılmaz üretim veya yıkım gerçekleştirebiliyoruz.

    işbu hikayede birbirleriyle içiçe geçmiş iki ciddi organizasyonun, polis ve savcılık makamının, kafalarını bozan 70 iq ortalamalı bir amca-yeğen kombosunu nasıl hunharca perişan ettiklerine tanıklık ediyoruz. bence en ibretlik kısmı arkalarına bu tür kurumsal gücü alan basit insanların vahşileşme potansiyellerini görmekti. tazminat davasında verdikleri ifadelerinde polislerin yalan üstüne yalan atmaları, yavşak savcı yardımcısının kendisinden mesleki -ve maddi- açıdan çok çok yukarıda olan savunma avukatlarına savurduğu tehdit, şerifin müthiş bir rahatlıkla kameralara 'canım steve'den kurtulmayı o kadar çok istesek gebertmek daha kolay olurdu' demesi, savcının bel altından oynaması (ilk tanığa güya sehven yanlış tarih vermesi, yaptığı sansasyonel basın toplantısıyla tarafsız bir jüri seçimini imkansız kılması) vs... basit, sığ, ortalama veya ortalama altı yetenekteki insanların arkalarına bir yasa koyucu/uygulayıcının gücünü alıp, o gücü hissedince ne biçim bir sarhoşluğa uğrayabileceklerinin korkutucu örnekleri hep. gerçi türkiye'de günlük hayatımızda belki de daha berbat örneklerine hepimiz az veya çok rastlamışızdır.

    bu güç sarhoşluğu avery bunları dava edince bir anda gelen güvensizlikle iyice dengesizleşiyor tabi. bence avery suçu işlemiş olsa dahi polisin kanıt yerleştirdiğine şüphe yok. avery'nin avukatlarının dediği gibi, bunu özellikle yapmıyorlar, kendileri çoktan yargıyı verdikleri için bu olaya girişiyorlar. güçlerinin, yargılarının ve kararlarının bir daha sorgulanmasına kesinlikle tahammülleri yoktu çünkü. doğru veya yanlış, avery çivilenecekti.

    olaya bir de şuradan bakmak lazım, avery sehven hapsedilmesinden dolayı kazandığı tazminatla çok iyi avukatlar tutabildi, aslanlar gibi savunuldu. yine de polis ve savcılığın kurumsal gücü ve kibrini yenemediler. ve bu kurumlar avukat tutacak parası olmayan garibanlara saldırmaya karar verdiğinde olanları/olabilecekleri varın siz düşünün. ya da düşünmeyin, yeğen dassey'e ettiklerini -güya avukatı olacak şahsın işbirliğiyle- hatırlayın.
  • olması gerektiği gibi merak uyandıran bir fragmana sahip ve malum ortamlardaki yerini almış olan bir netflix belgeseli.

    edit: benzer tarzda belgesel izlemek isteyenler için:

    (bkz: the jinx)
    (bkz: the staircase)
    (bkz: the seven five)
    (bkz: the thin blue line)

    ve paradise lost serisi. hangileridir bunlar:

    * paradise lost: the child murders at robin hood hills
    * paradise lost 2: revelations
    * paradise lost 3: purgatory
  • bu belgeseli izlemek kasidikca aci veren, ama kasimaya devam ettiginiz bir yara gibi.

    izlerken keyfiniz kacacak, sinirlenecek, ama devam edeceksiniz. soyle haftasonu keyifle bir seyler izliyim diyorsaniz uzak durun.

    --- spoiler ---

    sundan 100% eminim ki savcinin one surdugu bircok delil gecersiz, yerlestirilmis. ancak steve'in sucsuz oldugundan 100% emin olamiyorsunuz. steve sucu islemis olsa dahi, onu hapse aticak kadar gecerli delil ortada yok. lanet olasi aynasizlar, savci, ve yargic bu adamin suclu olduguna daha dava gorulmeden karar verdigi icin adil bir yargilama yasanmamis. bakalim ikinci sefer yanlis hesap bagdat'tan donecek mi?

    --- spoiler ---
  • ben hayatımda bir şeyi izlerken bu kadar sinirlendiğimi, üzüldüğümü ve korktuğumu hatırlamıyorum.
hesabın var mı? giriş yap