• (bkz: malkari)
  • eskişehir'de odun pazarı'nın girişine heykeli dikilmiştir. böyle isimli bir hatunun heykeli dikilirmi ayrı tartışma konusu.
    (bkz: her kavşağa bir heykel kampanyası)

    mal hatun kimdir?
    eskişehir yöresi, osmanlı imparatorluğu’nun beşiği ve doğu seferleri yolu üstündeki önemli merkezlerinden biridir. ertuğrul gazi’nin ölümünün ardından, yerine oğlu osman bey geçer. osman bey, karacahisar köyü’nde uç beyi olduktan kısa bir süre sonra kuvvetlenerek 1298 yılında, önce eskişehir’i, sonra inönü, seyitgazi ve sivrihisar’ı topraklarına katar. osman bey’in ahi reislerinden şeyh ede bali’nin kızı malhatun ile evlenmesi ile, eskişehir ve çevresi daha da kuvvetlenir. tarihi kaynakların müştereken belirttiğine göre eskişehir’de ahi teşkilatının kurucusu şeyh edebali’nin malhatun adında bir kızı vardır. osman gazi, şeyhin evinde misafir olduğu günler malhatun’u görüp babasından, yani edebali’den ister ise de, şeyh edebali, “osman gazi gibi bir emir’e kızını vermenin doğru olmayacağını” düşünerek bu isteği reddeder. osman gazi bir gece şeyh edebali’nin dergahında misafir iken, bir rüya görür. sabah olunca hemen şeyh edebali’ye koşup ona şöyle der:
    “şeyhim, rüyama girdiniz. göğsünüzden bir ay çıktı. yükseldi, yükseldi sonra benim koynuma girdi. göbeğimden bir ağaç büyümeye başladı. büyüdü, yeşillendi. dal, budak saldı. dallarının gölgesi bütün dünyayı tuttu. rüyam ne manaya gelir”
    şeyh, bir süre sustuktan sonra:
    “müjdeler olsun ey osman! hak teala, sana ve senin evladına saltanat verdi. bütün dünya, evladının himayesinde olacak, kızım da sana eş olacak” der.
    hemen nikah edip kızını osman bey’e verir.
    (bazı tarihçiler malhatun’un, şeyh edebali’nin kızı olduğunu bazı tarihçilerimizde edebali’nin kızının bala hatun olduğunu yazarlar. bunun fazla önemi yoktur. çünkü bu hatunların ikisi de türkmen boyundandır.)

    kaynak http://www.eskisehir-bld.gov.tr/
  • izmir menemende bu isimde bir lise vardir, baktim bi sure, iceri mal girip cikiyor mu diye, bir$ey bulamayinca motor teknik lisesine dogru yurumeye ba$ladim..
  • edebali'nin değil, ömer bey isimli birinin kızıymış. kaynak: (bkz: tarihin arka odası)
  • heykelinin ve tarihi şahsiyetinin yanısıra eskişehir odunpazarı evlerinde bulunan sokaklardan birine de isim olmuştur aynı zamanda.
  • internette yaygın olarak dolaşan mal hatun resimleri aslında son halife abdülmecit'in oğlu prens ömer faruk'un fotoğrafıdır. sebebi ise mal hatun hakkında basılan bir kitabın kapağında bu fotoğrafın kullanılmasıdır. dahası kitabın ismi şeyh edebali'nin kızı mal hatun'dur ancak şeyh edebali'nin kızı mal hatun değil bala hatun'dur.
  • mal veya malhun hatun osmanlı devleti'nin ikinci sultan 'ı orhan gazi 'nin annesi, osman gazi 'nin ilk karısı olduğu söylenen kişi. babası zannedildiği gibi şeyh edebali değil anadolu selçuklu veziri ömer bey olduğu söylenir. mezarında öyle yazıyormuş. edebalı'nın kızı rabia bala'dır. büyük ihtimalle kuruluş osman dizisi'ndeki gibi bey kızıydı ve devlet işlerinde bayağı etkiliydi ve diğer beylikler için sadece osman bey 'in karısı değil, bey kızı olduğu için de ayrı bir önemi vardı. yaşadığı şehirdeki okunmamış belgeleri , eğer varsa tabi, okunması gereklidir. babasının geçmişi burada kilit rol oynuyor. eğer ömer /umur bey 'in geçmişi ortaya çıkarsa mal hatun da kimmiş devlet üzerinde nasıl bir gücü varmış veya yokmuş görülür.
hesabın var mı? giriş yap