• ay sonuna kadar yasalaşması beklenirken, orta vadeli program ve orta vadeli mali plan'ın açıklanmasını geçiktirmiştir
  • mahfi eğilmezin bugünkü yazısında geleceği hakkında karamsar düşüncelere sahip olduğunu ifade ettiği program.

    yazı için; kim koydu bu kuralı
  • (bkz: kaan kural)
  • 2010 yılı haziran ayı sonuna kadar çıkması beklenen çıpaydı kendisi. imf ile yapılan 4. madde gözden geçirme toplantıları çerçevesinde yapılan görüşmelerde mali kuralın hemen çıkacağı, hatta yasal bir hüküm olacağı ve bundan sonra türkiye'nin ekonomisinin çok daha güçlü olacağını hükümet üyeleri her gün ekrana çıkıp söylüyorlardı. kredi derecelendirme kuruluşlarından moody's de mali kural tasarısının yasalaşması durumunda türkiye'nin notunu artıracağını söylüyordu. kısaca her şey güllük gülistanlıktı. şimdi bakıyoruz ki kendisi şunu söylemiş: "mali kuralı çıkararak kendi içimizde imf yaratmanın anlamı yok".

    madem böyle düşünüyordunuz neden aylarca "artık büyüme ve bütçe açığı dengeli olacak, bütçe açığını etkin bir şekilde kontrol edip, avrupa'nın düştüğü borç batağına düşmeyeceğiz" diyerek insanları ve kurumları oyaladınız diye sormak istiyorum kendisine.

    ali babacan'ın mali kuralı getirmek istediği biliniyor. erdoğan bu konuyla ilgili de şu bomba açıklamaları yapıyor ki tam komedi:
    "bakanlarla aramızda görüş ayrılığı olabilir; her zaman olur. görüş ayrılığı olmaması gibi bir durum yok ama sonunda başbakan nihai bir şey söyler ve o iş orada noktalanır".

    kısaca; olmadı, yapamadık, dar geldi, başaramadık dense daha dürüstçe olurdu.
  • faydası zararı kapsamlı bir analiz gerektirir, ancak henüz kabul edilmemesi 2011 de genel seçimlere girecek hükümetin seçim yatırımlarını engellemesidir. ayrıca kuralları uygulama şeklimiz düşünüldüğünde zamanla bunu da delmenin formülünü bulacağımız aşikardır.

    bu nedenle ayağını yorganına göre uzat atasözünü baz alarak, "- herkes kendi mali kuralını yapsın aga!" diyorum.
  • türkiye'de 2011 yılında yasalaşması beklenirken yasalaşamamış, dolayısı ile türkiye'de var olmayan bir kuraldır. pek çok ülkede çeşitli versiyonları uygulanmaktadır, örneğin ingiltere'de devlet sadece yatırım harcamaları için, belli sınırlar dahilinde borçlanabilir, cari harcamalar için borçlanamaz, onların finansmanı vergi gelirleri üzerinden olur. türkiye'de 2008'den itibaren imf denetiminin ortadan kalkaması ile, böyle bir kural geliştirilme düşüncesi doğmuş ve bu yönde adımlar da atılmış, ancak sonradan siyasi sebeplerle uygulanamamıştır.
  • dövizdeki tuhaf hareketlenme sonrası bakan berat albayraktarafından yapılan açıklamada gerekirse uygulanacağı söylenen şeydir.

    konu hakkında aydınlatacaklar yeşil yolu veya başlık altından bilgilendirirlerse memnun oluruz. işler karışık göründüğünden muhtemelen uygulanacaktır bari bilgimiz olsun.
  • gerekirse uygularız denen mali kuralın altında imf nin borç verdiği ülkelere dayattığı "yatırım, finansman, vergi, mali disiplin vb." konuların bizzat hükümet(başkan/bakan) tarafından yürürlüğe alınması..

    kredi notundan yatırımcı ilişkisine bir çok alanda genellikle olumlu karşılanan olay.
  • sınırlı, düzenleyici ve şeffaf bir devlet anlayışı ile denk bütçeyi, kamu harcamalarının olağan kamu geliri olarak nitelendirilen vergilerle finanse edilmesi ve iradi mali politikaların yasal zeminde sınırlandırılmasıdır.
hesabın var mı? giriş yap