• ortaokul mezunu erkek öğrencileri yazılı sınav ve mülakatla kabul eden, bir sene ingilizce hazırlık ve üç sene lise müfredatını çeşitli askeri eğitimlerle harmanlayıp, harb okullarına öğrenci yetiştiren eğitim kurumu.

    konumu izmir güzelbahçe'dedir. üzerinden geçen izmir-çeşme otobanının okula bakan tarafı ordunun isteğiyle yüksek beton bloklarla kapatılmıştı. okulun en güzel yeri güney tarafında, içinde ufak bir derenin bulunduğu yeşil vadiydi. bu vadiden okulun hiç bir binası görünmez. benim gibi askerlikle ilgisi olmayıp buraya düşenler için mükemmel bir kafa dinleme noktasıydı.

    eğitimi için söylenebilecek tek kelime : mükemmel. dersler hep doludur, hocalar yetkin ve iyi öğretmenlerdir. her türlü sporu yapma imkanın vardır. ben üç sene cimnastik yaptım. bir sene de tiyatro ile uğraştım.

    burada verilen eğitimle orta seviyedeki öğrenci istediği üniversitenin istediği bölümünü kazanabilir. örneğin ben burada öğrendiğim yabancı dil sayesinde odtü'nün hazırlık sınıfını okumadan atladım ve eğitimi sayesinde odtü'nün iyi bir mühendislik bölümünde okuyup mühendis oldum. ancak bu mükemmel eğitim yanında sunulan (pardon mecbur koşulan) askeri disiplin ve kişiliği yoğurma, bir kalıba sokma çalışmaları benim gibiler için bunaltıcı olabilir. bu durumda yapılacak şey iyi düşünüp taşınıp ne yapılacağına karar vermektir. ben babamı ikna edip gerekli parayı ödeyerek mezun olur olmaz askerlikle ilişiğimi kestim. bazı arkadaşlarım para durumları müsait olmadığı için devam ettiler ve subay oldular. bazıları ise bu işi gerçekten sevdi. işte burada bulunması gereken insanlar bunlar. bu işi severek yapacağına inananlar.

    tabii sorun da burada başlıyor. askeri liseler ortaokul mezunu öğrencileri alıyor. ve o yaşta çoğumuz eş dost akrabanın ya da ailenin önerisi ve yol göstermesiyle giriyoruz bu okullara. bir sene geçip te işin gerçek yüzüyle karşılaşınca bazılarımız için iş işten geçmiş oluyor. çünkü ödenecek para özel okullarla kıyaslanablecek seviyede.

    askeri lisenin en iyi taraflarından biri de burada hayatın gerçekleriyle çok erken tanışıp erken bir olgunluk dönemine giriştir. burada türkiye'nin her tarafından yüzlerce çeşit insanla yirmi dört saat birarada yaşama durumu insanı gerçekten çarçabuk pişirir.

    uzun sözün kısası, subay olmak istiyorsanız harb okulundan orduya giriş yapmayı yeğleyin. çünkü askeri lise insanın geleceğini çizeceği bir olgunluk döneminde gelmiyor karşınıza. benimle birlikte başlayan her dört kişiden birinin askeri liseden ayrıldığı düşünülürse bu gerçek daha net anlaşılır. ama gerçekten kararlı iseniz asker olmaya, burası sizin için biçilmiş kaftandır.
  • bu okuldan mezun olmuş her 10 öğrenciden 6'sı ya harp okulu bünyesinden ayrılmaktadır, yahut harp okulu'ndan kendilerini attırmaktadır. bunun en büyük sebebi ise, mevcut harp okullarında sivil kökenli öğrencilere gösterilen müsamaha ve ayrıcalık, askeri lise kökenli öğrencilere gösterilen baskı ve şiddettir.altında maltepe askeri lojmanları bulunmaktadır ve öğrencilerin bir çoğu yokuş çıkarken, lojman bebelerinin özgürlüğüne iç çekerek bakmaktadır.

    burada hizmet veren yemekhaneci kadınların bıyıklı olması ise diğer bir dikkat çekici unsurdur.
  • bu okulda tuvalet veya wc yerine hela yazar.
  • 4 sene okuyup mezun olduktan 2 sene sonra sivil olarak önünden geçerken derin ve mis gibi kekikimsi kokuyu ciğerlerine çekerken, "4 sene boyunca böyle koku almamıştım burda , dışardan pek bi hoş görünüyor" dedirten mektep, bilgi vatanı.
  • 19 mayıs törenlerinde izmirlilerin töreni erken terketmemeleri için gösterisini en son sunan okuldur.gösterilerinden disiplinin ne ölçüde olduğu anlaşılabilir zira etkileyici gösteriler sunan bir subay ocağıdır.
  • "maltepe askeri ilk mektebi" adıyla 1926 yılında eğitime başladı. iki yıl sonra askeri liseye çevrildi ve resmi olarak 1928'de kurulmuş oldu. adını asakir-i mansure-i muhammediye ordusu komutanı ağa hüseyin paşa tarafından rami ve davutpaşa kışlalarının sağlık ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla topkapı-maltepe bölgesinde inşa edilen binasından almaktadır.

    1. dünya savaşı sonrasında fransızların eline geçen ve kışla olarak kullanılan bina lozan antlaşması sonrasında boşaltıldı ve askeri ilkokul olarak kullanılmaya başladı. ilk mezunlarını 1929-1930 eğitim ve öğretim yılında verdi. 2. dünya savaşı sebebiyle erken biten ders yılı 1941'e (1 mart 1941) kadar okulun yabancı dil eğitimi fransızca ve almanca olarak verilmekteydi. savaş yüzünden askeri okulların güvenlik sorunu ortaya çıkınca lise akşehir'deki piyade alayına nakledildi. 1947 yılına kadar akşehir'de kalan okul bu yıl istanbul maltepe'ye, oradan da çengelköy'e taşındı. 1949-1950 ders yılı sonunda maltepe askeri lisesi kapatılarak hemen yakındaki kuleli askeri lisesi ile birleştirildi (ekim 1950). harp okullarının öğrenci ihtiyacının sivil liselerden karşılanması uygulamasına son verilmesi amacıyla izmir güzelbahçe'de 9 eylül 1979 tarihinde dönemin genelkurmay başkanı orgeneral kenan evren tarafından lisenin yeni temeli atıldı. 21 ekim 1983'te maltepe askeri lisesi adıyla yeniden açılan okul, 1998 senesinde iso 9001 belgesi almıştır.
  • 1983 yılında girip (sınavla alınan ilk öğrenci grubundaydım) 1986 yılında yılında kendi isteğimle ayrıldığım okul. ben okula girdiğimde ne ortada stadyum vardı, ne sinema salonu. hepsinin inşaatına tanık olup yıllar içinde tek tek kullanma keyfini yaşadım. yüzme havuzunun inşaatı bitmeden okuldan ayrılmam hala içimde yaradır. ergenlik çağının başlangıcında ülkenin dört bir tarafından gelmiş yaşıtlarınızla geçirdiğiniz günler ileride size çok şey kazandırıyor inanın. izmir kız lisesi ile samimi, atatürk lisesiyle kavga döğüş haller hala hatırlanıyor.
  • dört askeri lise içerisinde firara çıkmak için en çok çaba sarfedilen okuldur. okul sınırları ana yoldan yaklaşık ikiyüz metre içeridedir. bu sebeple firara çıkıp okul sınırları içerisinde bulunmayan bir takım ihtiyaçları alacak olan askeri talebe ,koyu renk kıyafet giymek, yüzüne ayakkabı boyası sürmek, nöbet kulesi tarafından aydınlatılan otluk bölgede tüm askeri yeterliliğini gösterecek şekilde sürünmek ve bu ikiyüz metrelik alanı geçmek zorundadır.

    sonrası ne mi? denize sıfır bir çift tahta bank. tütün mamülü, alkollü soğuk kutu içecek ve çekirdek eşliğinde izmirin ışıklarına bakmak. ve spor çantaya doldurulacak bir dolu alışveriş listesi. zira yukarıda okulda bekleyen bir dolu sigara tiryakisi var.
  • donanım olarak türkiye'nin en iyi liselerinden biridir.
    konumlandığı arazide, bir adet tartan pist, kapalı yüzme havuzu, dört adet halı saha, kros parkuru, atış poligonu, basketbol sahaları, tenis kortları, kapalı spor salonu, sinema salonu, cep sinema, kütüphane, revir gibi tesislere sahiptir.

    eğitim ve öğretimin çok iyi olduğu okulda, 4 sene boyunca ciddi anlamda ingilizce eğitimi alınır. ıntermediate seviyesinde mezun olursunuz.

    kurulan dostluklar 4 yıllık değil ömürlüktür, geçici değil kalıcıdır, sahicidir.

    43. dönem mezunlarına ve diğer mezunlara selam olsun!
  • zamanında itlik serserilik saygisizlıktan savunma aldıgım okul.
hesabın var mı? giriş yap