• oyunlar catapult olarak gecen nesne..
  • defender of the crown'da kale duvarlarını yerle bir etmek için kullandığım kaya fırlatıcı alet...
  • civilization'da harikalar yaratan silah turu
  • (bkz: trebuchet)
  • genelde tahta ve metal aksamlardan olusur.rahat tasinabilmesi icin tekerlekleri vardir.firlatilacak nesnenin kondugu yer,kasigi andiran bir bicimdedir.
    firlatma mekanizmasi,bir ip yardimiyla iyice gerilerek yerdeki kaziga tutturulur,hedef denilen boktan yerlere ulasmak icin,manciniga tutturulan bu ip, bir kilic darbesiyle kesilir,olaya gereken ivme kazandirilir ve hedefe varmasi istenen sey bu sekilde havalarda ucmaya baslar.

    gunumuzde mancinigin yerini belli tipler veya tiplemeler almistir.bu bazen gozu donmus,isi yatakta bitirmek isteyen bir yonetmen,sirti kalin bir milletvekili,parasi bitinden daha cok olan bir kodaman olabilir.
    zirveye ulasmada ki basari yuzdesi aletin,yayina,tahtasinin kalitesine,germe gucune,firlatma hizina ve yercekimine bagli olarak degisir.en kucuk bir kalite probleminde,gokteki yildizlara ulasmak icin,boktan merdivenler arayanlarin sonu bataklik camurlari,gorebilecekleri en parlak seyler ise,camurlara atilmis sakiz kagitlari olur.
    ee,manciniga oturan firlar,kendi firlayan da aglamaz' denerek olayi kinayeli bir sekilde sonlandiralim .
  • fırlatıcı silah.
    (bkz: fırlama)
  • gunumuzde cok kullanilan bir kufur olmamasina her zaman sasip kaldigim bir kelime olmustur mancinik. soylenisi, agizda kapladigi hacim, kulakta yankilattigi rezonans her zaman dikkatimi cekmis, takdirimi kaznamistir. oyle ki isterdim bir dunyada yasayalim

    "ortaya keyifli bir seyler yaptiralim" diyen garsona

    "ne keyifli bir seyi yarragimin mancinigi!" diyebileyim.

    aaa dur lan bu gayet oldu.
  • mangonel, trebuchet gibi türleri de bulunur. ilk başlarda tamamen insan gücüyle (halatlara asılan bir sürü gariban) çalışan bu savaş aletleri, daha sonra akıllı bir müslüman uzmanın, halat çekmekten kolları kopan veya birbirlerinin üzerine yığılan insan yığınları yerine halatlara ağırlık bağlayarak yük sayesinde güç elde etmesiyle, karşı ağırlık sistemine bağlı olanları gelişti. bu sayede eskisinden çok ağır taşlar, kalaslar, hatta salgın hastalık taşıyan ceset ve hayvanlar bile fırlatılabiliyordu. lakin barut çıktı mertlik bozuldu...
  • çinliler bulmuş, romalılar geliştirmiştir. adını da; küçük savaş makinesi anlamına gelen manganellus 'tan almaktadır. eski yunan'da ise magganon olarak tarihe geçmiştir.
  • finlerin başarılı oldukları bir başka alan.

    (bkz: ralli)
hesabın var mı? giriş yap