• yaz günlerinde "hafiye gibiyim masallah,hem zekayı da geliştirir bu" nidalarıyla yapılmaya kalkıldığında bir süre sonra güneşin,denize giren insan görüntülerinin ve etraftan gelen zar ve pişti seslerinin de etkisiyle yapmaktan vazgeçilen ve hemen altında bulunan nispeten daha light çengel bulmacaya atlanılan bulmaca modeli.
  • çözmesi son derece zevklidir... aynı ipuçlarını 50 kere okuyup yeni bulduğunuz ipuçları ile daha önceden farkedemediğiniz başka sonuçlara ulaşırsınız...
  • matematik olimpiyatlarina hazirlanirken bunlardan bolca cozulmesi onerilir. ozellikle ispat vs. konularinda bazi seyleri kolay gormenizi, kolay cikarimlar yapmanizi saglar. herseyden onemlisi cozmesi eglencelidir. ali'nin hangi evde yasadigini, hangi okulda oldugunu, hangi terlikleri giydigini, baliginin adini falan ogrenebilirsiniz. tabii bunlar serap, ahmet, filiz ve ugur icin de gecerli..
  • sudoku çıkmadan önce gazetelerde sıkça olan, ama sudokudan sonra maalesef rastlayamadığım (les dışında) acayip zevkli bulmaca
  • ingilizcesi logic puzzle imiş.

    ingilizceniz varsa

    http://www.thelogiczone.plus.com/

    adresinde oynayabilirsiniz.
  • ingilizce tam karşılığı logic puzzle değildir. verilen bilgilerden yola çıkılarak eleme yoluyla sonuca ulaşıldığı, yani aynı şekilde çözülen, ancak farklı formatta olan birçok mantık bulmacası vardır ama hepsi "mantık bulmaca" değildir. x kişinin x farklı özelliği olduğu, seçenekler elenmek istediğinde kareli şeklin karalandığı ve çözümün alttaki tabloya yazıldığı bu tür bulmacalar, kimin balığının olduğuna dair malum sorudan esinlenerek daha çok einstein's puzzle olarak bilinir.
  • yıllar önce sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sendikası'nda diğer sağlıkçılar doktorlardan yakınırdı. 'doktorların ipiyle kuyuya inilmez,' diye. o zamanlar doktorların, kendilerinin proleter haline gelmediği, hala burjuva oldukları zanları vardı. kişisel ve dar grupsal çıkış veya kurtuluş planları hazır biliyorlardı. gerçek ve gelecek aksini gösterdiği halde.

    burada simgeler tiyatrosu oynandığı zannındayım. hani kimin doğru kimin yalan söylediğinin verili öncüllerle hesaplanması gerektiği mantık bulmacaları gibi. (bkz: sağlıkta şiddet/@ibisile)
  • bu oyunları içeren türkçe siteler var mıdır merak edilen oyun türüdür.
hesabın var mı? giriş yap